home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
November 15-e
Martinek Imre
2023.11.15.
LXXVIII. évf. 46. szám
November 15-e

Ezen a napon született 1855-ben a Fejér vármegyei Sárkeresztes községben Bársony István vadász, író, újságíró.


Budapest, Józsefváros — 2023. március 1.

Főleg vadásztörténeteivel aratott sikereket. Hitvallása az alábbi volt: „A természet költője nem mesemondó. Hitet kell tennie arról, hogy igazat ír. Egyetlen sort se írtam le a természetről, amelynek az igazságáról meg ne győződtem volna.” Írói kvalitásait a szakma is elismerte.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

A Budakeszi Vadasparkban található emlékoszlopán az alábbi méltatás olvasható: „A természetírás aranytollú mestere, az első magyar állatregény — A rab király szabadon — írója. Budapesten élt, de itt inkább csak lakott. Hajnalonként a puskát vállára vetve, jegyzetfüzetét a vadásztáskájába csúsztatva indult kedvenc helyeire: a Budai hegyekbe, a Börzsönybe vagy a homok hazájába, az Alföldre. Imádta a természetet s prózában írt verseket. 3 regény, közel 700 novella; 44 kötetnyi életmű maradt ránk. Fő műve: az Erdőn — mezőn. Ismerte a nádas nyelvét, értette a falevelek beszédét, a madarak szavát. Rótta varázslatos sorait, hogy érthessük mi is valamennyien. Nagyapáink, apáink generációját is ő tanította meg arra, hogy erdő és nádas, hófúvás és verőfény, a felhő és a madár mind-mind magyarul beszél.”


Budakeszi — 2022. augusztus 1.

Bársony István 1928. március 12-én hunyt el Budapesten.

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..