home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
November 14-e
Martinek Imre
2022.11.14.
LXXVII. évf. 45. szám
November 14-e

Ezen a napon született 1887-ben Brassóban Áprily Lajos (eredetileg: Jékely János Lajos) József Attila-díjas (1954) költő, műfordító. Jékely Zoltán édesapja.

Első verseit Áprily Lajos néven 1918 tavaszán publikálta Erdélyben. Mi több, az Erdélyi Irodalmi Társaság és a Kisfaludy Társaság mellett a Kemény Zsigmond Társaság is tagjává választotta. Hosszú éveken át (1943 szeptemberében jegyzett visszavonulása után) csak fordításaival volt jelen az irodalmi életben. Versekkel az 1950-es évek közepétől jelentkezett újra. Verseinek leggazdagabb válogatását már csak a halál árnyékában láthatta. Áprily Lajos 1967. augusztus 6-án hunyt el Budapesten.

Vonatkozó fotónk 2022. szeptember 8-án készült. Budapest II. kerületében, a Frankel Leó út 21. alatt. A ház homlokzatára felhelyezett emléktáblán az alábbi szöveg olvasható:

Ebben a házban két költő élt és alkotott. 1947-től haláláig Áprily Lajos (1887—1967) és fia, Jékely Zoltán (1913—1982). Emlékül állította a Magyar Írószövetség és a Fővárosi Önkormányzat 1992-ben.

 

Sáncban a hóviz / könnyü hajót visz,

füstöl a fényben a barna tető.

Messze határba / indul az árva,

lenge madárka: billegető.

 

Titkon a Bükkben / moccan a rügyben

— mint csibe héjban — kandin a lomb,

s mintha a róna / kedve dalolna,

úgy muzsikál, muzsikál a kolomp.

 

Indulok. Értem. / jól tudom: értem,

értem üzenget a zsenge határ:

„Szíved, a bomlott, / ócska kolompot

hozd ide, hozd ide, hozd ide már!”

(Áprily Lajos: Tavaszodik)

Fényképezte: Györffi Réka Sarolta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..