home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
November 13-a
Martinek Imre
2023.11.13.
LXXVIII. évf. 45. szám
November 13-a

Ezen a napon hunyt el 2005-ben szülővárosában, Budapesten dr. Román (eredetileg: Rechnitz) András magyar építészmérnök, művészettörténész, építészettörténész.


Budapest, Belváros — 2023. április 28.

1929. szeptember 15-én született. A magyarországi és a nemzetközi műemlékvédelem kiemelkedő személyiségének munkái, tudományos értekezései, előadásai és publikációi egyaránt érintik a modernizálódó urbanizáció/városrendezés, illetve a már meglévő épített városi és vidéki örökségek közötti kialakítható kompromisszumok húsba vágó kérdését. 

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Elévülhetetlen érdemeket szerzett az első magyar helyszínek kiválasztásában és a Világörökségi Listára való felkerülésében. A Hollókő, Ófalu megmentésének, restaurálásának és megőrzésének évtizedeken keresztül a motorja volt, éppúgy, mint a Torockó* és Énlaka erdélyi falvak építészeti örökségének megmentését és megőrzését támogató, Budapest, Belváros-Lipótváros Önkormányzata által életre hívott program kezdeményezésének és megvalósításának.”

(Külső hivatkozás: icomos.hu)

*A torockói fotók 2014. augusztus 6-a és 2022. június 4-e között készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..