home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
November 13-a
Martinek Imre
2022.11.13.
LXXVII. évf. 45. szám
November 13-a

A magyar nyelv napja (az Országgyűlés 2011. szeptember 26-ai határozata értelmében) annak emlékére, hogy 1844-ben e napon fogadták el a magyart hivatalos/államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt.

Tihany – 2022. július 29.

E törvény a többi közt kimondta: „1. § Az országgyűléshez bocsátandó minden kegyelmes királyi Leiratok, Előadások, Válaszok, és Intézvények ezentúl egyedül magyar nyelven adassanak ki. 2. § A törvénycikkek valamint már a jelen országgyűlésen is egyedül magyar nyelven alkottattak és erősíttettek meg: úgy ezentúl is mind alkottatni, mind királyi kegyelmes jóváhagyással megerősíttetni egyedül magyar nyelven fognak.”

A magyar nyelv napja a közfigyelmet igyekszik ráirányítani a magyar nép szellemi-kulturális öröksége és nemzeti identitása alapját jelentő magyar nyelvre.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Magyar szentek és boldogok emléknapja a katolikus egyházban

„Áldott az a nép, melynek vannak szentjei, és amely tiszteli azokat, mert mindenkor áthatja az isteni áldás és szeretet” (Szent II. János Pál pápa).

Ezen a napon azokra a szent életű őseinkre is emlékezünk, akiknek (még) nincs külön ünnepük, de magyar földön éltek.

„A magyar szentek megtanítanak bennünket, hogyan kell nekünk való, ránk szabott módon szentnek lennünk. Nemcsak a magyar embernek, hanem a magyar nemzetnek a maga egészében is szentté kell lennie, mert Magyarországnak is van szent, Isten-kijelölte hivatása. A magyar hivatásra a magyar szentek tanítanak” — írja Sík Sándor Szent magyarság című művében.

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 346. oldal)

Szent Erzsébet, Szent Margit, Szent Kinga, Szent István, Szent Imre és Szent László fotói Siófokon, a Sarlós Boldogasszony-templomban készültek. 2022. július 30-án. 

Szent Erzsébet 

Szent Margit 

Szent Kinga 

Szent István 

Szent Imre

Szent László

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..