home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Növelték a kulturális pályázatok keretösszegét
Kartali Róbert
2023.02.16.
LXXVIII. évf. 7. szám
Növelték a kulturális pályázatok keretösszegét

A Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság az idén is meghirdette pályázatait — a hét közül három a kisebbségi közösségeket is érinti. Kudlik Zoltán, az illetékes titkárság segédtitkára nyilatkozott lapunknak.

— Az első a három közül a kisebbségi kulturális projektumok támogatását, valamint a kisebbségi nyelveken megjelenő könyvek, illetve folyóiratok kiadását támogatja. A keretösszeg 20 millió dinár, ebből 16,1 millió dinárt a kulturális projektumok támogatására, 3,9 millió dinárt pedig a könyvkiadásra és a folyóiratok megjelentetésére irányoztak elő. A pályázat szövege megtalálható a titkárság honlapján a Vajdaság területén hivatalos használatban levő nyelveken. Ez egy újítás, igyekeztünk kiharcolni a nyelvhasználati jogoknak a betartását, és az idei évben első ízben a kisebbség nyelvén is elérhető a pályázat szövege, illetve az idén tervben van az egész honlap lefordítása is a hivatalos kisebbségek nyelvére. A pályázat február végéig érhető el. Fontos kiemelni, hogy olyan egyesületek, civil szervezetek jelentkezhetnek, amelyek művelődéssel foglalkoznak. Sok mindenre lehet pályázni, konkrét produkciókra, rendezvényekre vagy akár népviselet beszerzésére is, a leírásban mindez pontosan fel van tüntetve. A másik pályázat a kulturális örökség védelmét célozza meg. Itt 49 millió dinár a keretösszeg. Az intézmények digitalizációra is igényelhetik, vagy régészeti kutatásokra, felújításokra, akár kisebb épületek esetében is, melyek műemlékvédelem alatt állnak. De olyan kiadványokra is felhasználható, amelyek a kulturális örökség védelmét népszerűsítik.

A harmadik pályázati lehetőség a községeknek szól, 500 millió dináros keretösszeggel kulturális beruházásokra és eszközbeszerzésre. Itt az önkormányzatokon belül működő művelődési intézmények felújítása a cél, illetve a berendezésük, valamint új eszközök beszerzése. A községek pályázhatnak vagy a munkálatokra, vagy a tervdokumentáció elkészítésére. Ha a munkálatokat választják, akkor érvényes tervdokumentációval kell bírniuk — hallottuk Kudlik Zoltántól, aki azt is elmondta, mindhárom pályázat kapcsán fontos, hogy az idei évtől a nyertes pályázóknak számlát kell nyitniuk az államkincstárban (trezorban), és ott kapják meg az eszközöket. — A projektumokra szánt összegek az idén jelentősen növekedtek, a nehéz gazdasági helyzet ellenére is. Az egyesületeknek kiírt pályázat keretösszege 15-ről 20 millióra, a kulturális örökségvédelmi projektum esetében 35-ről 49 millióra, a kulturális beruházások tekintetében pedig 265 millióról 500 millióra emelkedett. Az utolsó tétel azért ennyivel nagyobb, mert nagy szükség van a kulturális, művelődési intézmények felújítására egész Vajdaság területén. Igyekszünk ezeket a gondokat megoldani, és itt nemcsak az épületek külső és belső felújítása a cél, hanem szóba kerülhet a fűtésrendszerek korszerűsítése vagy a színpadok rekonstrukciója, új eszközök beszerzése, egyszóval minden, ami növeli a kulturális élet színvonalát. Tavaly Vajdaság területén több mint 200 projektumot segítettünk a kis településektől kezdve a szórványtelepüléseken át a magyar közösségünk számára fontos, jelentősebb rendezvényekig. Van olyan egyesület vagy település, ahol ez a tartományi forrás az egyetlen támogatási forma, melyben részesülnek, úgyhogy fontos, hogy évről évre fordulhatnak hozzánk. 

A pályázatok február végéig vannak nyitva, a felhívás szövege magyar nyelven is elérhető az illetékes titkárság honlapján, a www.kultura.vojvodina.gov.rs címen.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..