home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Növelték Szabadka költségvetését
Kartali Róbert
2023.06.01.
LXXVIII. évf. 22. szám
Növelték Szabadka költségvetését

Mintegy 737 millió dinárral növelték Szabadka 2023. évi költségvetését, így számos infrastrukturális beruházás valósulhat meg a város területén. A városi képviselő-testület csütörtökön megtartott 36. rendes ülésén összesen 11 napirendi pont szerepelt, és egyebek között elfogadták a város tavalyi büdzséjének konszolidált zárszámadását, valamint személyi kérdésekről, kinevezésekről is döntöttek a tanácstagok.

Szabadka város 2023. évi költségvetése 8,5 milliárd volt. Az első negyedévi realizáció 31,80 százalék, ami azt mutatja, hogy reális és kiváló a megvalósítása. A módosítás után az új költségvetés már 9 253 513 000 dinárt tesz ki, tehát mintegy 727 millió dinárral lett növelve — nyilatkozta az ülés után Stevan Bakić. Szabadka polgármesterének elmondása szerint az emelés annak köszönhető, hogy a város 2022. évi zárszámadásában forrástöbblet keletkezett. A városnak átutalt transzfereszközök is egy jelentős tételt tesznek ki, a bunyevác házra például 19 millió, az ifjúsági központ építésére pedig 21 millió dinár érkezett felsőbb szintekről. Mint mondta, a többletből a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére 250 millió dinárt irányoztak elő.

A tavalyi büdzsé megvalósítása több mint 90 százalékos volt, ezek szerint a 2022. évi költségvetést felelősségteljesen tervezte meg az önkormányzat. Ezt az ellenzéki tanácsnokok sem vonták kétségbe. Belátták, hogy a városi kassza nagy nyomás alatt van az infláció miatt. Észrevételeik az idei pótköltségvetésre vonatkoztak, szóvá tették a kommunális közvállalatok nehéz helyzetét, szerintük ugyanis a Köztisztasági Kommunális Közvállalatnak nagyobb összegeket kellene folyósítani, hogy az folyamatosan tisztán tudja tartani a város utcáit. Ugyanakkor kifejezték reményüket, hogy a palicsi Aquapark is hamarosan át lesz adva.

A vkt két legfontosabb napirendi pontját, a 2022. évi költségvetés zárszámadásának elfogadását és az idei büdzsé módosítását a Vajdasági Magyar Szövetség tanácsnoki csoportja is támogatta. Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tavalyi költségvetés rekordmértékben valósult meg, összesen 7676 millió dinár összegben. Hozzátette, hogy a költségvetés folyamatosan, évről évre növekszik.

— Az elmúlt évben jelentős mértékben, csaknem 30 százalékkal, az idén pedig már 1,6 milliárd dinárral nagyobb a költségvetés, mint 2018-ban volt. A 2022. évben az előző évhez képest 260 millióval volt több. Jó eredménynek számít az is, hogy a helyi önkormányzat adóbevételei is érezhetően nagyobbak, melyeket a polgárok és a város gazdasági szereplői fizetnek be.

A több mint 700 millió dináros többletről Nágel János elmondta, hogy ez három részből tevődik össze, egyrészt a 2022-ben el nem költött és áthozott eszközökből, másrészt a köztársasági és tartományi juttatásokból, harmadrészt pedig az első negyedév adóbevételeiből. Magyarázata szerint ebből az összegből 250 millió dinárt a közlekedési infrastruktúra kiépítésére fordítanak: Szabadkán és a városhoz tartozó kültéri településeken összesen 11 utcát aszfaltoznak majd ki. A VMSZ számára pedig ezek közül az egyik legjelentősebb a Kispiacon és Ludason áthaladó útszakasz kiszélesítése és korszerűsítése, mely Magyarkanizsát és Szabadkát köti össze. Most ebből a Szabadkára eső részt szélesítik ki, remélhetőleg ezután Magyarkanizsa Önkormányzata is megcsinálja a rá eső részt — tette hozzá Nágel.

— Ez az útszakasz nem csupán Ludas és Kispiac település polgárainak fontos, hiszen egy regionális szempontból is jelentős útról van szó, ugyanis ez a legrövidebb út Szabadka város és Magyarkanizsa község között — erről dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke beszélt az ülést megelőző sajtótájékoztatóján. Itt elmondta azt is, hogy a pótköltségvetésből az ócskapiac és a kisbajmoki ipari övezet között kiépül a kerékpárút. A költségvetés módosításával a palicsi Magyar Művelődési Központ működéséhez szükséges eszközök is biztosítva lesznek — tette hozzá.

A városi képviselő-testület 36. ülésén elfogadták a Vasutastelepülés, Makkhetes, valamint Kisradanovác egy részére vonatkozó általános szabályozási tervet, mely egyrészt a vasútépítés, másrészt pedig a kommunális infrastruktúra jövőbeli fejlesztése, az utcák szabályozása szempontjából fontos. Az ülésen továbbá kinevezték Jánosics Baráti Brigittát a Szociális Központ, Szalma Viktóriát a Kortárs Galéria és Aleksandar Medakovićot az Idegenforgalmi Szervezet igazgatójává.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..