home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Novák Katalin a KCSSZ rendezvénysátrában járt
2023.09.18.
LXXVIII. évf. 37. szám
Novák Katalin a KCSSZ rendezvénysátrában járt

Kissé borúsan induló napon került megrendezésre az V. Budapesti Demográfiai Csúcs Családi napja a Városligetben, szeptember 16-án, melyet Novák Katalin köztársasági elnökasszony nyitott meg a gyereknek szóló motoros versennyel. S útját a Vajdahunyad vára udvarán folytatta.

Ahová belépve egy valódi, fergeteges kavalkádba kerültek a látogatók. Koncertek, bábelőadások kézművesművesfoglalkozás, gyerekjátékok mind különleges élményeket biztosítottak kicsik és nagyok számára.

A számos kitelepült rendezvénysátorban családszervezetek és kulturális intézmények várták programokkal a családokat.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, mintegy 95 szervezetet tömörítő ernyőszervezetként működik öt országban, a magyar családok szülőföldön való megmaradásában vállalva óriási szerepet.

Ezt a sokszínűséget jelenítették meg rendezvénysátrukban is, ahol Dán él Sándor erdélyi agyagosmesterrel próbáhatták ki a gyerekek mesterséget. A Felvidék népi hagyományait a búcsi Népviseletes Babamúzeum babacsaládjain bemutatott gyönyörű viseleteken tekinthették meg az érdeklődők.

Miközben a Szatmárból, Nagykárolyból érkezett Rekettye Néptáncegyüttes előadása varázsolta el közönséget, akik Erdélyben és Magyarországon is méltán szereztek elismerést. Előadásuk sokak számára meghozta a kedvet, hogy bekapcsolódjanak a táncba, amit a KCSSZ Kárpátaljáról és Erdélyből érkezett fiatal önkénteseivel kialakított táncházban meg is tehettek. A jó hangulat ragadós volt és s meglepő volt látni, hogy a legkisebb gyermekeket is mennyire magával ragadta a népzene csodálatos világa.

Ám a KCSSZ célul tűzte ki, hogy a határon túli régiókból minél többet megszeretne mutatni, ezért további népi kézműves foglalkoztatók a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság képviseletében a nemezelés technikájával ismertették meg a gyerekeket. A népi kézműves örökségünk további lehetőségeit a mézeskalácsfestést, viaszgyertyakészítést, gyékényfonást pedig az Iharos Népművészeti Egyesület tagjaival próbálhatták ki a gyerekek.

S a nap még mindig nem ért véget, hiszen a Felvidékről érkezett Bándy Katalin előadásában az interaktív módon, a helyszínen lévő gyerekek bevonásával az Az aranyszőrű bárány meséjét is meghallgathatták a családok.

A KCSSZ fiatal, lelkes önkéntesei már a kora délelőtti óráktól arcfestéssel és modern technikájú kézműves foglalkozással várták a kisebbeket, akik később boldogan távoztak az elkészített karkötőikkel, rajzaikkal.

Emellett pedig egy kisebb csapat fotókat és videófelvételeket készített, amelyből a nap folyamán összeállítottak a családi napot az ő szemszögükből bemutató kisfilmet.

„Nagy megtiszteltetésben részesültünk, hiszen Novák Katalin köztársasági elnök is ellátogatott szervezetünk pavilonjába. Gyönyörködött a néptáncbemutatóban. Családjával kipróbálta az agyagozás művészetét, emellett megtekintette a kiállított kézzel készített felvidéki népviseletes babákat. Nagy öröm volt számunkra, hogy meghívást kaptunk a Családi napra, és még nagyobb öröm az, hogy programjainkkal elnyertük a családok tetszését.” – foglalta össze az élményeit Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke.

Szervezetünk közösségi oldalán megtekinthetőek a fiatal önkénteseink által a rendezvényen készített kisfilmek az alábbi elérhetőségeken: ITT, ITT

A csatolt képek forrása: Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..