home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nosztalgiavonat
Brasnyó Zoltán
2017.06.30.
LXXII. évf. 25. szám
Nosztalgiavonat

Az 1996-ban megjelent Trainspotting egy teljes nemzedékre volt hatással. Látványvilágával és merész újításaival filmes mérföldkőnek is tekinthető. Az idén bemutatott második részről viszont ez már egyáltalán nem mondható el.

Danny Boyle életében először rendezett folytatást, mely az első rész ismerete nélkül egyáltalán nem áll meg a lábán. Sőt, a legkevésbé sem nézhető. Több kritikus és elkötelezett Trainspotting-rajongó kapzsisággal vádolta meg Boyle-t, szerintük ugyanis a második rész minden szempontból értékelhetetlen, egyetlen célja nyilván csak a pénzszerzés volt.

Az anyagi motivációban lehet némi igazság, az viszont kétségtelen, hogy a rendező szeretettel és törődéssel igyekezett hozzányúlni a sztorihoz. Az igazi kérdés az, hogy erre valóban szükség volt-e. Tény, hogy az eredetileg Irvine Welsh által megírt regénynek folytatása is készült, melyben számos feldolgozásra érdemes szál és jelenetsor volt. Ezek legtöbbjét most megkaptuk a második részben, de mégsem lehetünk túlságosan elégedettek.

A Trainspotting 2 legnagyobb baja az, hogy felejthető. Egy saját maga emlékére megalkotott rajongói film. Nosztalgiavonat. Ha kivonnánk belőle a múltidézést, csak egy középszerű alkotás maradna. Az első rész egy legtöbbünk számára ismeretlen, ijesztő világba nyújtott betekintést. Olyan kaland volt, amelyről később hónapokig beszéltünk a suliban, a szüleink pedig elborzadtak tőle. Az a film volt, amelyet mi, tinédzserek nagyon is a magunkénak éreztünk, anélkül is, hogy bármi közünk lett volna a kemény drogokhoz vagy azokhoz a periféria mentén vegetáló sorsokhoz, amelyeket megismertünk. A „nehézsége” ellenére telis-tele volt óriási pillanatokkal és hangosan felröhögős jelenetekkel.

A második részben visszakapjuk Rentont, Spudot, a Beteg Fiút és a pszichopata Begbie-t. Ez utóbbi a fő gonosz, aki a sztorit hivatott előrevinni. Lassan, megfontoltan indul a történet, és később sem kapja el a gépszíj. Begbie egy kiszámíthatatlan őrült maradt, a többiek viszont úgy-ahogy felnőttek. Azt azért az első résznél sem gondoltuk, hogy bármelyikük is megváltja majd a világot, de ennél azért szebb sorsot reméltünk nekik. Az egyetlen női főszereplő, Veronika sem túl hihető, mert noha prostituált, túlságosan okos és megfontolt. A többiekhez képest szinte olyan, mintha egy másik filmből esett volna be ide.

Összehozni a régi bandát egy olyan ötlet volt, amely garantálta, hogy az eredeti film rajongói tömegesen fogják ellepni a mozikat. Hogy a „jó cuccból” még egy löketet kapjanak. Mégis úgy érezhetjük, hogy kedvenc lecsúszott drogosaink most inkább túlerőltették az egészet — forgatókönyvvel, rendezéssel, látványvilággal együtt. Ahogy a Trainspotting 2 egyik öncélú jelenetről halad a másikra, egyre világosabb lesz, hogy nem találja meg a saját fonalát, nem válik le sohasem az eredetiről, nem tud önálló életet élni. Az eredeti nemcsak a „filmnézői elitnek”, de a kiábrándult munkásosztály ifjúságának is szólt, mindenki azonosulhatott vele. A második rész viszont inkább azoknak készült, akikről a Trainspotting egyik kulcsgondolata is szól: akik az életet, a karriert és a családot választották. Nincs súlya, tömegtermék, pattogatott kukoricával és kólával fogyasztandó. Többet érdemelt volna.

A baj akkor a legszembetűnőbb, amikor a szereplők az eredeti alkotás poénjaira, jeleneteire, mondataira utalgatnak vissza. A legerősebb karakter és a legodaadóbb színészi alakítás meglepő módon Spudé, azaz Ewen Bremneré: baltaarcú, együgyű figurája köré akár egy teljesen új forgatókönyvet is lehetne kerekíteni. Ennek ellenére mégsem hihető, hogy ő maga író lesz a folytatásban, aki mindazt, amit látunk, lejegyzi az utókornak.

Danny Boyle és a csapat megpróbálta odatenni magát. Több ponton érdekes, sőt vicces mozit hoztak létre. Egy kultuszfilm főszereplőinek sorsa persze mindig érdekli a nézőket. De éppen ezzel van a gond: az eredeti Trainspotting ugyanis az életről, a halálról és a heroinról szólt. A megalkuvásról és a valóság tagadásáról. A második rész viszont csak erről a négy srácról.


Nyitókép: Cinetalkblog.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..