home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Noszán járt Pásztor Bálint
Sörös Vince
2024.05.25.
LXXIX. évf. 21. szám
Noszán járt Pásztor Bálint

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Noszára látogatott. Kis Torma András mezőgazdasági termelőnél a fóliasátrakat tekintette meg, akitől megtudtuk, hogy főleg paprika, paradicsom és uborka van a fóliák alatt.

Mivel ezek szezonális növények, októberig, a nagy hidegek érkeztéig foglalkoznak velük. Amikor beköszöntenek a hajnali fagyok, kitakarítják a sátrakat, majd zöld saláta és karalábé kerül alájuk. András, aki körülbelül húsz éve foglalkozik zöldségekkel, a fóliasátras termelést részesíti előnyben a szabad ég alattival szemben, mivel így a növények nincsenek oly mértékben kitéve az időjárási viszonyoknak. Mivel homokos a talaj, sokat kell locsolni, és a növényvédelemre is oda kell figyelni. Nyáron a fóliákat kora reggel ki kell nyitni, hogy ne melegedjenek túlzottan fel, ne legyen nagyon párás a levegő bennük, este pedig be kell csukni, így megóvva a növényeket a betegségektől. Emellett 4 holdon termelnek sárgadinnyét, görögdinnyét, piros paprikát, sütni való és tölteni való paprikát. Ezt kiegészítésnek szánják a fóliázás mellé a nyári szezonban.

A Kis Torma családnak 24 fóliasátra van, melyből 10 magas légterű, azaz 8 méter széles, 40 méter hosszú, a többi kisebb ezeknél. Nagyjából 6000 négyzetméteren gazdálkodnak zárt rendszerű termesztéssel.

A Prosperitati Alapítvány támogatásait igénybe szokták venni, mivel önerőből ezt nagyon nehéz lenne megvalósítani. Emellett az országos mezőgazdasági titkárság és a tartomány pályázataira is jelentkeznek kisebb-nagyobb sikerekkel.

Most egy 50 lóerős kertészeti traktort szeretnének, mely megkönnyítené számukra a talajmunkát, vagyis nemcsak a föld felső rétegét mozgatná meg, hanem az alsókat is.

A program folytatásában a noszai művelődési házat tekintették meg, mely egyebek között már egy kvízjátéknak is otthont adott. Bicskei Ibolya, a Hinga Művelődési Egyesület elnöke elmondta, a második kvízt június 19-én szervezik meg. Decemberre Mikulás-bált és karácsonyi betlehemezést terveznek a gyerekekkel. Még sok egyéb tervük van, de a lehetőségektől és a gyerekektől is függ, mit tudnak mindebből megvalósítani.

A látottakat dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke foglalta össze.

— A noszaiak nagy álma volt a művelődési ház. Éveken át dolgoztunk azon, hogy ilyen állapotban legyen, mint amilyenben most van. Tavaly kora ősszel adtuk át az épület, akkor fejeződtek be a munkálatok, és szeptember 1-jén a Vackor bölcsődei kihelyezett csoportja is elkezdett itt működni, amire nagy igény volt. Ez egy csodálatos objektum, olyan, amely sokkal nagyobb településeken is megállná a helyét, Nosza egy picike, kis település, mégis ilyen művelődési házuk van. Ez azért történhetett meg, mert a helyiek össze tudtak fogni, meg tudták fogalmazni az álmukat, és ők maguk is hozzájárultak az épülethez, tehát a saját eszközeikkel segítették az építkezést. A Vajdasági Magyar Szövetségnek is segítenie kellett, hiszen ez egy 770 000 eurós beruházás az elejétől a végéig. Most már a vendégszobákat is felszerelték, vagyis teljes egészében megfelel az elvárásoknak.

Fényképezte: Sörös Vince

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..