home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
„Nő nélkül nem létezik zene, ahogy élet sem”
Molnár Emese
2024.03.08.
LXXIX. évf. 10. szám
„Nő nélkül nem létezik zene, ahogy élet sem”

Előadás-sorozattal ünnepelte meg a nőnapot a Szabadkai Városi Múzeum. A március 7-ei programon Pekár Tibor nyugalmazott hegedűtanár és a szabadkai zenei élet neves kutatója beszélt Nők a szabadkai zenei életben címmel.

Az előadás a szabadkai zenetörténet három legfontosabb női alakjáról, Farkasné Gábos Nellyről, Budánovits Máriáról és Milkó Coráról szólt, akikről a hamarosan megjelenő tizedik könyvében ír Pekár Tibor. Az említett művésznők több mint száz éve éltek vagy fordultak meg Szabadkán, és jelentős nyomot hagytak a város zenei életében. Farkasné Gábos Nelly opera-énekesnő a szabadkai zeneiskolában tanított, Budánovits Mária pedig a diákja volt. Emellett Milkó Cora zongoraművésznő az 1940-es években a zeneiskola tanárává vált, később pedig igazgatónőjévé. A hölgyek életéről mesélt az előadó, amit archív képekkel és hanganyagokkal színesített, és ezáltal a szabadkai zenetörténet egy új szegmensét tárta fel.

Az előadás után a közönség megtekinthette Gábos Nelly fiának, Farkas Bélának a zenei témájú festményeit, valamint a múzeum új szerzeményeit bemutató tematikus tárlatot is. A kiállítást március végéig nézhetik meg az érdeklődők a Szabadkai Városi Múzeumban.

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..