home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Nincs nagyobb szörny az embernél!
Szerda Zsófia
2023.09.24.
LXXVIII. évf. 38. szám
Nincs nagyobb szörny az embernél!

A Nemo kapitány sok kisfiú kedvenc regénye volt annak idején. Nem tudom, ma hányan veszik a fáradságot, hogy elolvassák, hány kisfiú és kislány van, akinek ma ez a kedvenc könyve. Az biztos, hogy Puskás Zoltán, az előadás rendezője és Lénárd Róbert, a dramaturg, aki az adaptációért felel, újraolvasták, újragondolták, s egy musicalt készítettek belőle az Újvidéki Színházban. A Nautilus fedélzetére szeptember 16-án léphettünk először. Az előadás zenéjét Klem Dávid és Erős Ervin párosa szerezte.

A történet szinte százszázalékosan egyezik az eredetivel, néhány csavarral megbolondítva. A Nautiluson mindenki énekel, mindig szól a zene, sőt, éjfélkor titkos mulatságon gyűlnek össze azok, akiket a világ, a szárazföld s az ott élő emberek kilöktek, s azok, akik megelégelték a sok gonoszságot, háborút, agressziót, a természet pusztítását. A Nautiluson mindenki elfogad mindenkit, mindenki egyenlő, s szereti a másikat. Maga Nemo kapitány is, aki hátrahagyva családját, nevét, elmenekült a társadalom, az emberiség gonoszsága elől a tenger mélyére, ahol csend van, és még érintetlen minden.

A kimért, titokzatos Nemo kapitány szerepében Huszta Dánielt láthatjuk. Ő fogadja az USA által szörnynek hitt hajójára Aronnax professzort (Kőrösi István) és segédjét, Conseilt (Szalai Bence), valamint a bálnavadász Ned Landet (Sirmer Zoltán), aki az előadás jellegzetes, humoros karaktere. A Nautilus első tisztje egy nő, Figura Terézia alakítja. Ezen a tényen a konzervatív, kocsma után epekedő Ned meg is rökönyödik, s a Banka Lívia szakácsnő által készített tengeri eledelek sem lesznek a kedvencei. Nemo kapitányt keményfából faragták, mindent kézben tart, csak egy ponton gyengül el, és beszél korábbi életéről, ám sajnos végül mégsem derül ki, mi is lett a családjával, csak találgatni tudunk. Sajnáltam.

Fontos témák merülnek fel, és mivel egy tengeralattjárón utazunk, természetesen a környezetszennyezés, a kihalófélben lévő állatok, a fejetlen gyilkolászás többször is szóba kerül.

Találkozunk kannibálokkal, egy leharapott mutatóujjat is visszavarrnak, egy dalocska kíséretében. 

A színház társulatában igen sok jól éneklő színész van, nem nehéz velük egy jól megszólaló musicalt színpadra vinni. Közülük is kiemelkedő Kőrösi István, Szalai Bence és László Roland, aki Jevgenyijt alakítja, s aki az egyik legszebb dalt, egy altatót énekel az előadásban.

Kifelé menet nem csak a gyerekek énekelgették a finálé refrénjének sorait: így lettem senki, nulla, zéró, Nemo.

További szereplők: Farragut kapitány szerepében Gombos Dániel, Akida törzsfőnököt Pongó Gábor alakította, a Nautilus legénysége, az Abraham Lincoln hajó legénysége és kannibálok: Crnkovity Gabriella, Dudás Dániel, Ferenc Ágota, Német Attila, Simon Melinda/Vorkapić Anja, Tóth Dániel. A díszletet a rendező, Puskás Zoltán álmodta meg, a jelmezek tervezője Janovics Erika. A koreográfiát Gyenes Ildikó készítette, aki az Újvidéki Színház több zenés előadásának mozgásvilágáért felelős. Az asszisztense Crnkovity Gabriella volt. A fényterv Majoros Róbert, a plakát Nagy Kornélia munkája. Hang: Zelenka Antal, fény: Bíró Tibor, smink: Bojana Kolarević, ügyelő, súgó: Bíró Alekszandra. Az előadás támogatója: Újvidék Város Kulturális Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap és a Kovačević Borászat.

Fotók: Srđan Doroški

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..