home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nincs más kitörési pont, csak a képzettség
(o. i.)
2010.10.06.
LXV. évf. 40. szám
Nincs más kitörési pont, csak a képzettség

- Szabó Attila felvétele,,Az elmúlt 60, 90 és 20 esztendőben hiányoztak azok a stratégiák, amelyek lehetővé tették volna, hogy közösségként egy irányba toljuk a szekeret. A jó stratégia képes összefogni erőinket, mert ha tudjuk, hogy mi a közös cél, akkor mindenki, aki tenni akar, megtalálj...

- Szabó Attila felvétele

,,Az elmúlt 60, 90 és 20 esztendőben hiányoztak azok a stratégiák, amelyek lehetővé tették volna, hogy közösségként egy irányba toljuk a szekeret. A jó stratégia képes összefogni erőinket, mert ha tudjuk, hogy mi a közös cél, akkor mindenki, aki tenni akar, megtalálja a helyét és szerepét, és mindannyian maximálisan toljuk ezt a szekeret a lejtőn fölfelé. Nagyon fontos, hogy minél többen ismerjük fel a szerepünket, mert minden láncszem egyformán fontos' - mondta dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke azon a múlt szombaton Szabadkán megtartott szakmai tanácskozáson, amelyen bemutatta a Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiáját. A 2010-2016-os időszakra vonatkozó, első közösségi stratégia szekerén nem véletlenül az oktatás van. ,,Ennek a közösségnek és a közösségünkhöz tartozó egyénnek nincs más kitörési pontja, mint a színvonalas oktatás, a képzettség, a versenyképes tudás. Sokan kergetnek délibábot, hogy van más útja is a boldogulásnak, de nincsen. Ha közösségünk képzettsége elmarad a többségi nemzet képzettségi szintjétől, akkor nincs az az intézkedés, amely megment bennünket az elsorvadástól, a peremre szorulástól' - mondta bevezetőjében az MNT elnöke.
,,A vajdasági magyarságnak évezredes megmaradását szülőföldjén, egyenrangúságát és gyarapodását mindenekelőtt a közösséget alkotó egyének képzettsége, oktatási szintje és tudásának versenyképessége határozza meg' - szól a közvita zárószakaszába jutott dokumentum első mondata. Az öt fejezetből álló stratégia (Bevezető, Helyzetkép, Stratégiai fejlesztési célok, A célok megvalósítását segítő programok, Operatív feladatok) második fejezetében a helyzetkép egy elképesztő alulképzettségről tanúskodik. Az Újvidéki Egyetemen a vajdasági magyar fiatalok alulreprezentáltsága kétszeres a többségi nemzethez viszonyítva. Érettségiző fiataljaink közöl kevesen választják a továbbtanulást, ráadásul az egyetemi tanulmányok helyett többen főiskolára járnak - kényszerpályán mozognak, amikor a lakóhelyükhöz közeli főiskolára iratkoznak... - sorolta dr. Korhecz Tamás. Ezért az összesen 7 stratégiai cél közül az első: a vajdasági magyar fiatalok képzettségi szintjének az emelése. ,,Azt szeretnénk elérni, hogy 2016 végéig legalább 20-30%-kal növekedjen a vajdasági magyarság körében a felsőoktatási képzésben részesülők száma. Szeretnénk elérni, hogy az általános iskolákban az eddigi 80% helyett a magyar gyermekeknek legalább a 85%-a tanuljon az anyanyelvén, a középiskolákban pedig a 77% elérését tűztük ki célul'. A célok megvalósítását segítő összesen 12 program között az 1-es és a 3-as számú közvetlenül hozzájárul majd ahhoz, hogy a magyar érettségiző diákok (évi 1400) közül az eddigi 350-400 fiatal helyett évente 700-750 iratkozzon főiskolára, egyetemre. Ennek megvalósítását segíti majd a jövőre Újvidéken átadásra kerülő Európa Kollégium, ahol 300 jövendőbeli magyar értelmiségi kap színvonalas és jutányos elhelyezést tanulmányi idejére - és kap lehetőséget együtt gondolkodni. S ennek a célnak a megvalósítását segíti az ösztöndíjprogram: 2011-től az MNT havi kb. 150 eurós ösztöndíjat biztosít (és a tanulmányok végéig folyósít) minden olyan magyar hallgatónak, aki az Újvidéki Egyetemen (13 kar) az állami költségvetés terhére kezdi meg tanulmányait. Az MNT ösztöndíja nem szociális segély lesz, hanem oktatáspolitikai eszköz, ösztönző. A szociális momentum a tervezett diákhitel-programban kap majd hangsúlyt.
,,Ami az általános iskolákat illeti, ott nincs csodafegyverünk' - mondta az MNT elnöke, hiszen a népességi mutatókon, a folyamatosan csökkenő diáklétszámon nem tudunk változtatni. Kétségtelen, hogy az általános iskolai hálózat az utóbbi 25 évben semmit se változott. Ezt a hálózatot viszont másfélszer vagy kétszer annyi magyar diákra tervezték, mint amennyi ma van: 17 000. Tájékoztatni kell a szülőket, és érdekeltté tenni őket abban, hogy anyanyelvű tagozatra írassák a gyerekeiket. Az iskolabusz-program jóvoltából pedig (a jövő tanévtől 5 iskolabusz indítását tervezik) van esély arra, hogy 50-100 diák kerüljön át szerb helyett a magyar tagozatokra. A középiskolai oktatás terén az elmúlt években a közösség sikerként könyvelhette el a két tehetséggondozó megnyitását. Nagy vívmánynak számít az is, hogy a történelem során először állami alapítású és finanszírozású magyar egyetemi kar kezdte meg munkáját Szabadkán 2006-ban - a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Ez a magyar felsőoktatási intézmény most igen jelentős szerepet és feladatokat kapott az MNT oktatásfejlesztési stratégiájában: elő kell készítenie a kétszakos tanárképzés megkezdését, és mindent megtenni, hogy a tanító- és óvóképző pedagógiai karrá nője ki magát. A szaktanár-utánpótlásban ugyanis nagy gondok vannak, az általános iskolai oktatás színvonalán pedig csak úgy javíthatunk, ha az iskolákban képzett szakemberek tanítanak.
A szakmai tanácskozásra az MNT kétszáz meghívót küldött ki, s a konferenciára több mint százhúszan jöttek el: iskolaigazgatók, polgármesterek, oktatási szakemberek, a civil szervezetek és az egyházak képviselői, a VMSZ két parlamenti képviselője, Pásztor Bálint és Varga László, a tartományi oktatási titkár, dr. Jeges Zoltán. Az MNT elnöke külön köszöntötte a Magyar Köztársaság Szabadkai főkonzulátusának főkonzulját, Korsós Tamás főkonzul urat. A stratégia tervezetének a megvitatásában 15 résztvevő szólalt fel. A tanácskozás zárónyilatkozatának a felolvasása előtt Korsós Tamás szabadkai főkonzul elmondta: nagy örömére szolgál, hogy a korábbi évtizedek vívódásai után nem részkérdésekkel foglalkozik ez a közösség, hanem végre stratégiával; hogy évtizedes megpróbáltatások után felemeli fejét a magyar közösség, vállalja identitását, és közösséget épít.
,,A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájának szentelt konferencia résztvevői egyetértenek abban, hogy az oktatási stratégia tervezete egy olyan szakmailag megalapozott stratégiai dokumentum, amelynek eredményes végrehajtása jelentős haladást és fejlődést hozhat a vajdasági magyarság oktatásának színvonalában, képzettségében, gazdasági és társadalmi versenyképességében. A megvalósítás során számítunk és számítanunk kell a vajdasági magyar oktatási rendszerben részt vevő valamennyi szakemberre' - hangzott el a zárónyilatkozatban, mely kimondja: ,,Megállapíthatjuk, hogy a résztvevők tartósan részt kívánnak venni a stratégia megvalósításának folyamatában'. A jelenlevők meggyőző többsége kézfelnyújtással támogatta a zárónyilatkozatba foglaltakat. Az oktatásfejlesztési stratégia dokumentuma elfogadása október 18-án szerepel majd az MNT ülésének napirendjén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..