home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nincs lehetetlen! Mutassuk meg, mire vagyunk képesek!  
Szakáll Laura
2023.02.28.
LXXVIII. évf. 8. szám
Nincs lehetetlen! Mutassuk meg, mire vagyunk képesek!  

Egyre több nő látogatja az edzőtermeket

A testépítés korábban határozottan férfias mozgásformának számított, napjainkban azonban egyre több nő választja ezt a sportágat. A közösségi oldalakon is azt láthatjuk, hogy sok híresség, hollywoodi sztár látogatja az edzőtermeket, a kardio-mozgásformákat erősítő gyakorlatokkal egészíti ki. Egyre divatosabbá válik az erős, izmos női test. Azoknak, akik a testépítés mellett döntenek, a rendszeres edzéseken kívül a megfelelő étrendre is nagy hangsúlyt kell helyezniük. Kalóriákat számolnak, ügyelnek a megfelelő fehérjefogyasztásra.

Sokan azért járnak edzőterembe, hogy az alakjukat formálják, fitten tartsák magukat, míg vannak, akik magasabbra teszik a lécet, és meg sem állnak a nemzetközi fitneszbajnokságok dobogójáig. Ilyen a szabadkai Pósz Andrea is, aki kitartásának köszönhetően jelentős eredményekre lehet büszke.

Andrea már gyermekkorában is aktív volt, rendszeresen sportolt, hogy levezesse a felesleges energiát.

— Hétéves koromban a szüleim beírattak teniszezni, és hat évig foglalkoztam ezzel a sporttal. Nagy szerepet töltött be az életemben, hiszen szeretetből játszottam — mesélte a beszélgetőtársam. — Emellett az iskolában nagyon szerettem részt venni a különböző sportágakban. A futás, röplabdázás, valamint a fiúkkal való focizás sem állt messze tőlem. Ekkor még nem voltam tudatában annak, hogy a sport iránti szeretetem lesz az, ami egyszer a maximális kiteljesedést hozza el majd számomra. A későbbiekben edzőterembe kezdtem járni, mint sok más tinédzser, de a nagy terem és az a sok gép számomra mind idegen volt. Szükségem volt egy-két évre, mire belerázódtam.

* Hogyan szeretted meg a testépítés világát? Milyenek voltak a kezdetek?

— A legnagyobb változás az életemben három éve történt, amikor megismertem a barátom, és belevitt a bodybuilding, a fitnesz világába. Az ő segítségével ez alatt az idő alatt hatalmas tudásra tettem szert, valamint nagy eredményekre is. Egy nap ugyanis felvetette, mi lenne, ha megpróbálkoznék a versenyzéssel. Számomra ez lehetetlennek tűnt, de az edzőm bízott bennem, így nem volt kérdés, bele is vágtunk. A kezdetektől a végsőkig mellettem állt, a kemény diéta és az edzések során kitartó volt. A felkészüléshez nagyon erős pszichikai stabilitás szükséges, hiszen az edzések mellett a legnehezebb része a konyhában történik. Pontosan négy-öt hónapról van szó, mely idő alatt számomra nem létezett péksütemény vagy édesség. A helyes étkezés, valamint az életmód-változtatás itt rögződött be. Sosem hittem volna, hogy lehet így élni, de a mai világban ez már normális. Annyi egészséges dolog vesz bennünket körül, csak tudni kell velük bánni. Le kell cserélni a gyorsételeket, és egy kis odafigyeléssel az ember hatalmasat léphet előre. Aki azt mondja, nincs rá ideje, az téved! Ideje bizonyára lenne, csak nem ez a prioritás számára. Én bebizonyítottam magamnak, hogy minden lehetséges. Az álmodozásból valóság lett. Kétévi hosszas fáradozásom alatt számos elért eredménnyel tudok büszkélkedni, beleértve a vajdasági első helyezést, a kétszeres első helyezést az országos versenyen, az első helyezést a Balkán-bajnokságon, az ötödik helyezést az európai versenyen, valamint az első helyezést a világbajnokságon az IFBB szervezésében.

* Mire tanított meg a testépítés, illetve mi motivál?

— Nem létezik lehetetlen, csak tehetetlen. Számomra ez a sport az, amiben érvényesülök, és szeretetből csinálom. Akár mint személyi edző, vagy mint versenyző. Örömmel tölt el, amikor mások arcán azt látom, hogy elégedettek.

* Testépítő nőként milyenek a visszajelzések?

— Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy nem kell senki felett ítélkezni, hiszen bármelyik sportról van szó, profi szinten nagyon sok áldozattal jár. Így ne ítéljünk meg senkit csak a kinézete alapján, mert sosem tudjuk, a másik mekkora áldozatot hozott.

* Egyre több nő látogatja az edzőtermeket. Mit javasolsz azoknak, akik még csak fontolgatják, hogy elkezdenek edzeni?

— Manapság korhatártól függetlenül nagyon divatos lett az edzőterem. Ahogy minden mással az életben, ezzel is fejlődünk. Mindenkinek ajánlani tudom a fizikai aktivitást, mely nemcsak a testre, de a lélekre is nagyon jó hatással van. Azok, akik súlyfelesleggel küzdenek, ne féljenek elmenni egy edzőterembe. A sok gúnyos megjegyzésnek a környezetünkben nem szabadna hatással lennie ránk. Merítsünk belőle energiát, és mutassuk meg a világnak, hogy mire vagyunk képesek. Minden embernek csak azt tudom mondani, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint amit el tudunk képzelni magunkról. Mindig lehet találni segítséget, hiszen a mai világban nagyon aktuálissá vált, hogy személyi edzővel dolgoznak a kezdők. Így egy kis életmód-változtatással a fejlődés és a kitartás meghozza a gyümölcsét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..