home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Neurózisunk javunkra fordítható (3.)
Dr. SÁGI Zoltán neuropszichiáter, pszichoterapeuta
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám

A neurotikus állapot személyiségünk minden működésére rányomja a bélyegét. Hatására — mint láttuk — a folyamatos szorongás és a gyötrő kételyek tömkelege befolyásolja hátrányosan életminőségünket.

Érzelmeink elsivárosodnak, gondolkodásunk bizarrá válik, konfliktusmegoldásainkra a sikertelenség nyomja rá bélyegét. Tegyük hozzá azonban mindjárt azt is, hogy mindezek a negatív hatások más színben tűnnek fel, ha megélésükkel párhuzamosan képessé válunk folyamatosan azt is látni, hogy neurózisunk hátrányai mellet előnyei is működnek bennünk.

A neurotikus állapot előnyei
Minden ellenkező önkritikával és kritikával szemben neurózisainknak vannak előnyei is, még ha azok nem is annyira nyilvánvalóak, mint a hátrányai. Nem könnyű észrevenni őket, mégis léteznek. Érdemes tudatosítani magunkban, mert segítenek felismerni, hogy ténylegesen mennyire fontosak ahhoz, hogy olyan minőségű életet tudjunk élni, amilyent valójában élünk. Ehhez az is szükséges, hogy a neurózisunkat kihívásnak tekintsük, ne pedig folyamatos súlyos megpróbáltatásnak. Az előnyök mellet persze ott vannak a hátrányok is, de a lehetőség mindig adva van, hogy neurotikus pozitívumainkat is megtaláljuk és megőrizzük.
Neurotikusként legtöbbször fejlettebben működik az erkölcsi érzékünk. Ilyenkor törvénytisztelő, tisztességes, a viselkedési szabályokat szigorúan betartó az életvitelünk, minek helyességéről mélyen meg vagyunk győződve. Mint korábban említettük, a neurotikus személyiség a túlszocializálódás eredménye. A személyiségfejlődés során merev felettes- vagy morális-én alakul ki, mely minden körülmények közt arra törekszik, hogy a társadalmi szabályokat betartassa, a tiltott vágyakat pedig ne hagyja érvényesülni. A neurotikus szorongás éppen azért jön létre, mert attól félünk, hogy a tiltott vágyak esetleg felülkerekednek bennünk, és olyasmire késztetnek, amiért a felettes-én megbüntet, olyat teszünk, amit később megbánunk. Ha erősen neurotikusok vagyunk, egész életünkben arra törekszünk, hogy erkölcsös, tisztességes életet éljünk. A szorongások többségének nincs reális alapja — ezért neurotikus jellegűek —, ugyanakkor az együttélési szabályokhoz segít alkalmazkodni bennünket.
A neurotikus állapotban mindig jelen van a fokozott érzékenység. A szokatlanul érzékeny emberek a tudatosság magas szintjén élnek. Nagyon is tisztában vannak a külvilág eseményeivel és a belső világuk gondolataival, érzéseivel. Ez a tudatosság az — amint már megfogalmaztuk —, ami megkülönbözteti a neurózist a pszichózistól, attól az állapottól, amelyben megszűnik a realitásérzék. Ez az érzékenység alapjában véve azért pozitív, mert nemcsak a neurotikus részünkhöz társul, hanem azokhoz a tulajdonságokhoz is, amelyek egyedivé és sajátossá tesznek bennünket. A gondolatok és élmények sokaságát biztosítja számunkra, ami kiszélesíti és gazdagítja mindennapi életünket. Ezzel az érzékenységgel vagyunk képesek kül- és belvilágunkat olyan mélységgel megélni, amilyent magunk számára fontosnak tartunk.
Az alkotóképesség és a neurózis jellemzően kéz a kézben együtt jár. A kreativitás vonzó tulajdonság, mert olyan eredeti gondolatokat gerjeszt, amelyekre nagyon is szükség van a megjelenő problémák megoldásában. Abban is segít, hogy új dolgokat fedezzünk fel, műalkotásokat hozzunk létre. A nagy művészi alkotások egyike sem jöhetett volna létre neurotikus állapot működése nélkül.
A neurotikus állapot gerjeszti az érvényesülési vágyat, az ambíciók megvalósítását. Az ambiciózus emberek gyakran mutatnak neurotikus hajlamokat. Sokat aggódnak alkalmasságuk, hozzáértésük miatt, illetve azért, hogy képesek-e elérni céljaikat. Becsvágyuk és érzelmi életük is magas hőfokon izzik. Erős a teljesítmény iránti késztetésük, ez az oka annak, hogy magasra helyezik a lécet. De ha ez nem történik így, marad a középszerű életvitel, a sodródás a mindennapokkal.
Érzékenyek és jellemzően intelligensek lévén a neurotikus emberek tudatában vannak gyengéiknek, annak is, hogy mi lehetne belőlük, mi mindenre fordíthatnák adottságaikat, a bennük rejlő lehetőségeket. Ezért gyakran küzdenek azért, hogy fejleszthessék képességeiket — ami nagyon vonzó tulajdonság, személyiséggazdagító vonás.
A neurotikus állapot előnyei valóban előnyök. Mindazonáltal mindegyik előnyben benne rejlik az érzelmi önbántalmazás veszélye, az, hogy saját érdekeink ellen dolgozzunk. Ezért fontos megtanulni neurózisunk előnyeit, mert ismerve azokat, szorongásaink javunkra fordíthatók.
(Folytatjuk)
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..