home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Netta nyerte az 63. Eurovíziós Dalfesztivált
2018.05.13.
LXXIII. évf. 19. szám
Netta nyerte az 63. Eurovíziós Dalfesztivált

Netta Barzilai izraeli énekesnő nyerte Toy című dalával a 63. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Lisszabonban.

A Magyarországot képviselő AWS Viszlát nyár című számával a 21., a szerbiai Sanja Ilić & Balkanika a Nova deca című dallal a 19. helyen végzett.

 


A 25 éves izraeli győztes 529 ponttal győzött a 26-os döntőben. Mögötte a ciprusi Eleni Foureira lett a második a Fuegóval (436 pont), az osztrák Cesár Sampson és a Nobody But You (342 pont) a harmadik. A negyedik helyen a német Michael Schulte és a You Let Me Walk Alone végzett 340 ponttal, az olasz Ermal Meta és Fabrizio Moro (Non mi avete fatto niente) lett az ötödik 308 ponttal.

 

 

A győztes Netta modern, táncos popdalát meghökkentő, különleges színpadi produkcióval adta elő. A Toy című szám – ahogy azt az énekesnő korábban egy interjúban elmondta – a női erő és a társadalmi igazság ébredéséről szól. Az előadó énekelt már az izraeli haditengerészet zenekarában, különböző klubokban, szerepelt zenés színházi darabokban, turnézott Izrael-szerte. Eurovíziós dalát Doron Medalie és Stav Beger írta.

A szerbiai Sanja Ilić & Balkanika a Nova deca című dallal a 19. helyet érdemelte ki.
 


Az idei dalfesztivál döntőjét, a showműsort világszerte mintegy ötven országban közvetítették élőben, az eseményeken mintegy 200 millióan követték a televízión keresztül. A helyszínen, az Altice Arenában mintegy húszezren követték nyomon a versenyt.

 

A látványos showműsorban színpadra lépett két világhírű portugál fado énekesnő, Ana Moura és Mariza, a dj és producer Branko, Plutónio, Mayra Andrade, Sara Tavares és Dino Santigado. Szintén fellépett a tavalyi győztes Salvador Sobral, aki tavalyi dalát a legendás brazil dalszerzővel, Caetano Velosóval együtt adta elő. Röviden megemlékeztek a dalfesztivál első, 1956-os győzteséről, a közelmúltban 94 éves korában elhunyt svájci Lys Assiáról is.
 


Szöveg: Az MTI nyomán 
Nyitókép: WoutervanVliet/commons.wikimedia.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..