home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Népzenéből animációs kisfilmek
Kartali Róbert
2023.01.04.
LXXVIII. évf. 1. szám
Népzenéből animációs kisfilmek

Animációs kisfilmekkel színesedett a Juhász zenekar tevékenységi palettája. A Tudom én már című lemez alapján ugyanis egy kisfilmsorozat készült gyerekeknek összesen hat videóval a hagyományos mesterségekről. A juhász-, a szabó-, a suszter-, az asztalos- és a halászszakmáról született egy-egy animáció, valamint létrejött egy karácsonyi összeállítás is, melyben az összes szakma megjelenik. Az animációs filmek a HandCraft Project YouTube-csatornán tekinthetőek meg.

— Hiánypótló alkotások ezek, és büszke vagyok az elvégzett munkára. Vajdaságban ilyet még senki sem csinált, Magyarországon is csak nagyon kevesen — összegezte a népzene ihlette régi mesterségeket bemutató animációs kisfilmekről a tudnivalókat a Juhász zenekar évzáró sajtótájékoztatóján Juhász Gábor zenekarvezető. — Amikor ez a lemez készült, már akkor tervben volt az animáció. Mivel én is kisgyermekes családapa vagyok, tudom, hogy mennyire szeretik a rajzfilmeket. Ekkor kértem fel Szalai Attila karikaturistát, aki egyébként a lemez borítójának a grafikusa volt, illetve a Pannon RTV-ből Guci Dávidot és Miskolci Rollandot, hogy álljunk össze, és alkossuk meg ezeket a kisfilmeket. A Juhász zenekar hozta a zenei alapot, melyre kitaláltuk, hogy milyen figurát kellene megrajzolni, és utána ezek lettek megmozgatva.


Szalai Attila, Juhász Gábor és Guci Dávid

— Minden egyes képkocka a dalokról szól, arra törekedtem az illusztrációk készítése során, hogy a rajzok visszatükrözzék a szakmát, és ne legyenek a valóságtól elrugaszkodottak — mutatott rá Szalai Attila karikaturista. —Megtiszteltetés, hogy egy ilyen munkában részt vehettem. Eddig csupán papírra rajzoltam, ilyen módon soha nem voltak megmozgatva a rajzaim. Érdekes folyamat volt, a zenét hallgatva megjelent bennem a képi világ. A rajzok által bemutattam a mesterségeket, hogy milyen körülmények között dolgozik egy cipész, egy szabó vagy a halászok a folyón. Ezek a képek nem a mai modern kort tükrözik, inkább a régi idők gyönyörű világát próbáltam visszahozni. Ezek a mesterségek talán egy nosztalgikus érzést is ébresztenek.


Karácsony — animáció a szabadkai Juhász zenekar muzsikájára

— Leültünk, és körbejátszva számtalanszor meghallgattuk a kiválasztott zenéket — engedett betekintést a munkafolyamatba Guci Dávid. — Zenehallgatás közben villantak be a dolgok, hogy egyes részekhez milyen képi világot kellene megalkotni, milyen színeket kellene használni. Hosszú beszélgetések voltak ezek minden egyes animáció előtt. Attila elkészítette a rajzokat, ezeket mozgásba hoztuk, és ha valami hiányzott, akkor ismét szóltunk Attilának, aki a segítségünkre sietett, és megrajzolta még a kellő elemeket. Talán az animálás folyamata volt a legnehezebb, minden egyes elemet mozgásba hoztunk, melyet kellett, de ezeket össze is kellett illeszteni egy kompozícióba, valamint itt tettük hozzá a háttereket, a különféle egyéb mozgó elemeket. A végén következtek az utómunkálatok, ahol az egész rajzfilmet hozzáigazítottuk a zenéhez. Jók voltak a rajzok, ez megkönnyítette a dolgunkat. Mindent összevetve a gyerekek szerintem élvezik majd a kisfilmeket.

— Ha az egész lemezt felhasználnánk, akkor egy 40 perces film kerekedne belőle, ez egy hatalmas munka lenne. Ezt egyelőre még nem tervezzük, habár igazából a 40 percből már elkészült 10 perc, vagyis előfordulhat, hogy lesz folytatása — hangsúlyozta Juhász Gábor, és arról is beszélt, hogy a már megszületett rajzokat nem hagyják elkallódni. Szóba került, hogy ezek alapján elkészülhetne egy kifestőkönyv a gyerekeknek, vagy akár egy mesekönyv is.

A HandCraft Project keretében a hat animációs kisfilm a magyarországi Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület együttműködésében jött létre, az Európai Unió társfinanszírozásával.

Januárban népzenészek találkozója

Népzenei találkozók, koncertek, fellépések, táborok, táncházak, turné és még számos rendezvény jellemezte a Juhász zenekar 2022. évét — derült ki az évzáró sajtótájékoztatón.
Az év elején megszervezték a vajdasági népzenészek találkozóját, melyen negyven-ötven résztvevő volt a kishegyesi Kátai Vendégházban. A muzsikálás és az előadások mellett eszmecserét is folytattak a vajdasági népzenészek, aminek eredményeként számos rendezvény és koncert valósult meg, de közös lemezek és táncházak is. A népzenészek találkozóját a Juhász zenekar az idén is megrendezi január 13-án és 14-én, ismét Kishegyesen — jelentette be Juhász Gábor.
— Részt vettünk továbbá egy nagy projektum kidolgozásában, elkészítettük Petőfi Sándor János vitéz című műve táncjáték-adaptációjának a zenéjét, ezt Kiskunfélegyházán mutatták be, ahol élőben muzsikáltunk. Született egy hangfelvétel, melyet a jövőben is használ majd a kiskunfélegyházi táncszínház, így ez a darab is tovább élhet. A budapesti Zeneakadémián az ötvenéves táncházmozgalom tiszteletére rendezett nagykoncerten olyan nagy nevekkel muzsikáltunk, mint Sebő Ferenc, Eredics Gábor, a Tükör zenekar vagy a Muzsikás együttes. A táncházmozgalom legnagyobbjaival tudtunk egy színpadon lenni a Zeneakadémián. Megszerveztük a saját mulatságunkat is, a Folk Music Fesztivált Palicson. Ez az esemény a 10 éves jubileumához közeledik, szép dolgok állnak még előtte. Képzéseket szerveztünk ötven-hatvan fiatal muzsikus részvételével, az egyik legfontosabb esemény a Juhász Népzenei Tábor volt, melyet 2022-ben Tóthfaluban tartottunk meg, ott is csaknem hatvanan voltak. Végre el tudtunk menni egy nemzetközi fesztiválra is, Hollandiában egyhetes rendezvényen vettünk részt, ahova a világ szinte minden tájáról érkeztek résztvevők: Afrikából, Ázsiából, Dél-Amerikából. A COVID miatti zárás után most azt éreztük, hogy újra részévé tudtunk válni a nemzetközi folklór-vérkeringésnek. A Tudom én már című lemezünket is népszerűsítettük, olyan helyeken koncerteztünk, ahol az előző évben nem jártunk: Topolyán, Baján, Sopronban, Budapesten. Részesei voltunk továbbá egy tizennégy napos, nagy, magyarországi turnénak a Zördög című előadással az aradi Kamaraszínházzal és a Tabán táncegyüttessel. Munkás évünk volt, táncházakat tartottunk havi rendszerességgel a VM4K-ban, ez az egyetlen rendszeresen működő táncház Vajdaságban, erre nagyon büszkék vagyunk, hogy Szabadkán meg tudjuk valósítani.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..