home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Népünnepély a Tisza-partján
Dr. Csermák Zoltán
2021.08.20.
LXXVI. évf. 33. szám
Népünnepély a Tisza-partján

Az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom Zentán

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik Zentán a délvidéki magyarság egyik legnagyobb ünnepét. Az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom résztvevői bőséges programkínálatból választhatnak. A hetvenedik születésnapját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes az Ezerarcú Délvidék összeállítással lép fel.

A Táncháztalálkozó szervezőbizottsága, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, mint háttérintézmény, partnerségben a budapesti Hagyományok Házával augusztus 28-án, Zentán, a Sportcsarnokban ötödik alkalommal tartja meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom elnevezésű rendezvényét. Juhász Gyula, a vajdaság hálózat munkatársa foglalja össze az eseménysorozat legérdekesebb programjait.

„A táncháztalálkozó és sokadalom immár hagyományt teremtett Zentán. A helyi tehetséges társulatok mellett az egész Kárpát-medencéből érkeztek népzenei és néptánc együttesek az évek során. A kiváló gyermekprogramok és kézműves foglalkozások mind hozzájárultak a programsorozat népszerűsítéséhez. E tradíciót idén is folytatjuk, magyarországi vendégeket is várunk, a Magyar Állami Népi Együttes az Ezerarcú Délvidék című gálaestjével emeli a táncünnep fényét. Igazi különlegességnek számít Both József és párjának tánctanítása. A mezőségi hagyományok kiváló ismerői – több évtizedes gyűjtői tapasztalattal tarsolyukban – ezúttal a melegföldvári táncokkal ismertetik meg az érdeklődőket az Eszterlánc zenekar kíséretében. A Csongrád-Csanád megyei Apátfalva táncait a zentai származású művész, a város Pro Urbe díjasa, a Fölszállott a páva vetélkedőben is sikeresen szerepelt Németh Antal oktatja az egybegyűlteknek.

Két jubiláló együttest is köszönthetünk körünkben: a harmincéves topolyai Csalóka zenekar koncerten lép fel, a tízéves óbecsei Fokos zenekar Jókedvemben című összeállítással áll színpadra. A vajdasági mesemondókat – a muzslyai, kupuszini, ludasi és hajdújárási regélőket – a Mesesátorban hallhatjuk egész napos program keretében.

A nagyon népszerű kézműves foglalkozásokon az ügyes kezűek neves korongozóktól, marokedény-készítőktől és hangszerkészítőktől leshetik el a szakmák titkait. A szebbik nem érdeklődésére apellál az a divatbemutató, amin a „Kis fekete” pályázatra készült vajdasági viseletkészítők és kézműves alkotók míves darabjait mutatják be.

A Hencidától Bonchidáig elnevezésű hagyományőrző vetélkedő elengedhetetlen része a műsorfolyamnak, a kirakodóvásár pedig a résztvevők pénztárcáját veszi célba.

A sokadalom iránti érdeklődés jelentős, s mivel rendhagyó módon augusztusban rendezzük a jeles eseményt, így jó időt is remélünk. Napközben – a szabadtéri programokra – szép számú betérőre, este a sportcsarnokban pedig több mint félezer vendégre számítunk.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..