home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Népszavazás az alkotmánymódosításról
Talpai Lóránt
2021.11.18.
LXXVI. évf. 46. szám
Népszavazás az alkotmánymódosításról

Január 16-án esedékes — Újabb Continental autóipari vállalat épül — Csaknem 1000 migránst tartóztattak le

Január 16-án esedékes

Ivica Dačić, a szerb parlament házelnöke január 16-át határozta meg az alkotmánymódosításról szóló referendum lehetséges időpontjának. A tervek szerint hamarosan, azaz november 25-én a képviselőházban elfogadják a népszavazásról szóló törvényt, majd november 30-án a módosítás szövegét. Dačić az időpontválasztással kapcsolatban azt is kifejtette, hogy a november 29-ei dátumot mindenképp el szerette volna kerülni, az érvényességi küszöb megváltoztatása kapcsán pedig annyit mondott, azért volt szükség rá, mert össze kellett hangolni a 2006-ban meghozott alkotmánnyal. A jelenleg hatályos törvény értelmében csak akkor számít érvényesnek egy referendum, ha azon a választópolgárok több mint fele részt vesz. Dačić elmondta, hogy a változtatással megszüntetik az érvényességi feltételt, melynek alapján az eddigiekben csak akkor számított sikeresnek egy referendum, ha azon a választópolgárok legalább fele részt vett. (Tanjug)


Fotó: iStock

 

Újabb Continental autóipari vállalat épül

Aleksandar Vučić államfő, Igor Mirović tartományi kormányfő és több magas rangú politikus részvételével hivatalosan is megkezdődött a német Continental Automotive Szerbia üzem építésének második szakasza. A gyár az Újvidék melletti Káty ipari övezetében épül, melyben a legkorszerűbb elektronikus járművezető rendszerek készítése folyik majd. A beruházás értéke megközelíti a 140 millió eurót. Aleksandar Vučić államfő szerint a Continental német vállalat lesz a külföldi cégek közül az, amelyik a legnagyobb mértékben járul hozzá a szerbiai GDP-hez, több mint 2 százalékkal, a gyárak pedig nagyon fontosak Újvidék, Vajdaság és az egész ország gazdasági fejlődése szempontjából. „Ez lesz Szerbia legnagyobb és legfontosabb gyára, a legnagyobb szerbiai exportőr, valamint a szerbiai GDP-hez is a legnagyobb mértékben fog hozzájárulni. Kevesebb mint egy éven belül el is készül” — jelentette ki Vučić. (Szerbiai RTV, Tanjug)


Fotó: Tanjug

 

Csaknem 1000 migránst tartóztattak le

A szerbiai rendőrség egész országra kiterjedő akciója keretében 991 illegális bevándorlót és 7 embercsempészt fogtak el. Az akció helyszíne Belgrád, Szabadka, Zombor, Nagykikinda, Szabács, Kraljevo, Vranje és Novi Pazar volt. Az elfogott migránsokat az ország befogadóközpontjaiba szállították. „Szerbia nem lesz a migránsok parkolópályája” — hangoztatta Aleksandar Vulin belügyminiszter, aki személyesen is jelen volt az egyik belgrádi akciónál. Mint mondta: Szerbia tiszteletben tartja a törvényeket és a nemzetközi kötelezettségeit, de azt is elvárja, hogy mindenki más is betartsa a törvényeket. Hozzátette: az állam nem fogja megengedni, hogy a polgárok mindennapi életét veszélyeztessék az olyan bűnözők, mint az embercsempészek. Szerbiában a becslések szerint jelenleg valamivel kevesebb mint 7000 migráns tartózkodik. (Tanjug)


Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..