home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Népmesemondó verseny volt Zentán
(Tha)
2023.05.30.
LXXVIII. évf. 21. szám
Népmesemondó verseny volt Zentán

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg Zentán a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt. Az idén nemcsak Kálmány Lajos néprajzkutatóra, hanem Borbély Mihály mesemondó halálának 70. évfordulójára is emlékeztek.

A megmérettetést ezúttal sem csak mesemondóknak hirdették meg, hiszen népmesegyűjtő és népmese-illusztráló kategóriában is jelentkezhettek a résztvevők. Az óvodásoktól, kisiskolásokoktól és felsős tanulóktól 129 rajz érkezett. Az alkotásokból összeállított kiállítást a zentai Alkotóházban június 9-éig nézhetik meg az érdeklődők.

Az előadó-művészeti kategóriában 125 mesemondó jelentkezett az óvodásoktól a felnőtt korosztályig. Az előselejtezők után 60-an kaptak meghívást a döntőre. A szép számú jelentkező bizonyára annak is köszönhető, hogy Vajdaság több településén is működnek meseműhelyek, ahol pedagógusok, felkészítő tanárok, elismert mesemondók foglalkoznak a gyermekekkel.

Az első és második osztályos korcsoport első helyezettje a hajdújárási Engi Adél lett. A harmadik és negyedik osztályosok közül a felsőhegyi Fajka Flórián bizonyult a legjobbnak. Az ötödik és hatodik osztályosok csoportjában a zentai Nagy Tamás, a hetedik és nyolcadik osztályosoknál pedig a bácsfeketehegyi Gál Lajos szerezte meg az első helyet. A középiskolások kategóriájában Kovács Tibor, a felnőttek közül pedig Kovács Tímea — mindketten Hertelendyfalváról érkeztek — az első díj büszke tulajdonosa.  

A legjobb férfi mesemondó, Miklós Adrián Muzslyáról Szőcs Boldizsár-díjat kapott. A zentai Nagy Abonyi Szabolcsot kiemelt teljesítményű felkészítő tanár kategóriában Matijevics Lajos-díjban részesítették. A leghitelesebb testbeszéddel kommunikáló mesemondónak járó Szűcs László-díjat a zentai Nagy Tamásnak ítélték oda. A legjobb tréfás mesét a szentmihályi Juhász Adrián hozta, a leghitelesebb nyelvjárású mesemondó pedig Kovács Tibor lett Hertelendyfalváról.

A leghitelesebb mesemondásért Borbély Mihály Mesefa díjas lett Miklós Aranka Tornyosról.

A Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ szervezésében valósult meg.

Fotók forrása: Városi Könyvtár Zenta, Facebook-oldal

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..