home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Népi játékok, mondókák és önfeledt szórakozás
(SZ. L.)
2013.10.23.
LXVIII. évf. 43. szám
Népi játékok, mondókák és önfeledt szórakozás

A legkisebbektől az aggastyánokig mindenki megtalálhatja a neki tetsző foglalkozást, kikapcsolódási lehetőséget a Népkör Magyar Művelődési Központban, melynek kapui mindenki előtt nyitva állnak. Az Aranykapu Játszóház a 3—7 éves gyerekeket fogadja minden kedden és csütörtökön.

A kicsik itt játékosan tanulhatnak, mondókákat, kiszámolókat sajátíthatnak el, közben megismerik hagyományainkat, szokásainkat, ugyanakkor a szókincsük és a kézügyességük is fejlődik. A részleteket Nagy Judit, a foglalkozások vezetője ismerteti.

— Keddenként az első félórában a gyermekek szabad tevékenységeket végezhetnek. Ezután mondókákat, kiszámolókat tanulnak meg, és feleleveníttetjük velük a már eddig ismerteket. Miután lendületbe hoztuk a gyermekeket, az évszakhoz, a közeledő ünnepkörhöz fűződő kézműves-foglalkozással töltjük a hátralevő időt.

Csütörtökön a népmeséé a főszerep az Aranykapu Játszóházban. Ettől az évadtól ugyanis Ládafia-mesékkel kedveskednek a Népkör munkatársai a kicsiknek.

— A szabad játék után általában egy-egy ismerkedős játékot játszunk, hogy a gyermekek közelebb kerüljenek egymáshoz, jobban összeismerkedhessenek, ne legyenek szégyenlősek, hogy ki merjenek állni, szerepelni, egyszóval, hogy felszabaduljanak, hiszen a közös érdemi munkának ez a szoros baráti kapcsolat az alapja. Amint a Magyar népmesék zenéjét meghallják, a gyermekek már tudják, hogy képzeletben madárrá válhatnak, így hát vidáman röpködjük körbe a játszóház minden zugát, a dal végére érve pedig leszállunk a meseszőnyegre, és onnan csalogatjuk közénk Meseországot és Ládafiát. Meseország egy hatalmas fehér függöny, mely a gyermekekre ereszkedik a magasból, körbeveszi őket, és kirekeszti a külvilágot. Meseországgal együtt Ládafia is megérkezik hozzánk. Történetét minden alkalommal elmeséljük, felelevenítjük a gyermekekkel. Minden hónapban újabb és újabb mesékkel örvendeztet meg bennünket.

A Népkör Magyar Művelődési Központ Aranykapu Játszóháza minden kedden és csütörtökön tárt kapukkal várja a gyermekeket. A foglalkozások 17 órától 19 óráig tartanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..