home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Nemzetpolitikai Államtitkárság közleménye
2024.06.25.
LXXIX.. évf. 25. szám
Nemzetpolitikai Államtitkárság közleménye

Potápi Árpád János: közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Együttműködő Nemzet Program „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás keretében – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte: 2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában. Ennek jegyében hirdették meg a külhoni magyar szervezeteknek szóló pályázati felhívást 2024 márciusában. A pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való kapcsolatai fejlesztésének előmozdítása, valamint magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése volt.


Potápi Árpád János (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

A kiírásra a magyarság szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek nyújthattak be pályázatot működésük, fejlesztéseik és eszközbeszerzéseik támogatására, valamint programjaik és rendezvényeinek megvalósítására. A pályázat keretösszege 2 milliárd Ft volt, az egy pályázattal elnyerhető összeg pedig maximum 2 millió Ft.

A támogatható célok között szerepelt többek között az infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés támogatása, képzőművészeti alkotások (szobor, emlékjel, emléktábla) létrehozásának támogatása, magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó, könyvkiadás, támogatása, oktatási-nevelési, kulturális és hagyományőrző programok, rendezvények, fesztiválok, valamint szórványprogramok támogatása, hitéleti, egyházi, ifjúsági és sportprogramok támogatása.

A felhívásra 2 161 darab pályázat érkezett, amelyből összesen 1 922 nyert támogatást. A nyertes pályázatok száma régiónként: Erdély – 1 028, Felvidék – 453, Vajdaság – 218, Kárpátalja – 164, Horvátország – 41, Szlovénia – 18.

A támogatást nyert projektek között szerepel például a Kolozsvári Magyar Diákszövetség programjainak megvalósítása, a 14. Brassói Magyar Napok szervezésének támogatása, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház iskolabusz programja, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör működésének támogatása, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal programjainak és a Beregrákosi Gimnázium infrastrukturális fejlesztésének támogatása, a kopácsi "Arany János" Magyar Kultúregyesület eszközbeszerzésének támogatása és számos más projekt.

Potápi Árpád János kiemelte: a pályázattal támogatott mintegy 2000 cél több száz külhoni magyar közösség életét és mindennapjait fogja segíteni, az egyházi területtől kezdve a kulturális, oktatási és ifjúsági programokon át a sport területéig. Hozzátette: a külhoni magyarság intézményrendszerének folyamatos és kiszámítható támogatása a külhoni magyar civil és egyházi szervezetek segítésén keresztül a jövőben is kiemelt nemzetpolitikai cél marad.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..