home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nemzeti összetartozás napja – Fotókiállítás nyílik az összetartozás emlékhelyénél
MTI
2021.06.04.
LXXVI. évf. 22. szám
Nemzeti összetartozás napja – Fotókiállítás nyílik az összetartozás emlékhelyénél

Fotókiállítás nyílik pénteken, a nemzeti összetartozás napján a fővárosi Kossuth Lajos téren, az összetartozás emlékhelyénél. A nap folyamán meg lehet tekinteni a Szent Koronát az Országházban, este pedig a Nemzeti Színházban tartanak díszelőadást. Emellett az online térben is lesznek rendezvények a központi programok között. Továbbá idén is világszerte meghirdették: lobbanjon fel az “Összetartozásunk Tüze!”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkársága által szerdán az MTI-hez eljuttatott program szerint június 4-én, pénteken 9 órakor nyílik meg a kültéri fotókiállítás Budapesten, az Országháznál, az összetartozás emlékhelyénél. Beszédet mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Felidézték: a nemzetpolitikai államtitkárság április 28-án hirdetett fotópályázatot Magyar szemmel címmel a Kárpát-medencében, az anyaországban és a diaszpórában élő magyarság számára. A Rizsavi Tamás fotós, Páczai Tamás fotóriporter és Hegyi Benjámin fotós alkotta zsűrinek több mint 10 ezer képből kellett kiválasztania a nyerteseket. A mintegy 100 fotóból álló tárlat június 4. és 6. között lesz megtekinthető.

(MTI/Mónus Márton)

Pénteken 10 és 17 óra között minden érdeklődő számára díjmentesen megtekinthető lesz az Országházban a Szent Korona. Erre a hatályos járványügyi szabályozás mellett csak védettségi igazolvánnyal lesz lehetőség.

A Nemzeti Színházban 18 órakor kezdődik a díszelőadás, melyen ünnepi beszédet mond Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Balog Zoltán beszédét az M5 televíziós csatorna élőben közvetíti – jegyezték meg.

Sátoraljaújhelyen a nemzeti összetartozás napján megnyitja kapuit a teljes egészében megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont. Az egész napos programok között délelőtt szimbolikusan, szalagátvágással megnyitják, majd megszentelik a Rákóczi Tábort.

Ünnepi beszédet mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A programok között felavatják és megkoszorúzzák a tavaly elhunyt Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség örökös, tiszteletbeli elnökének a központi téren felállított emléktábláját. A programokat 21 óra után tűzijáték zárja.

Kiemelték: tavaly, a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján meghirdették az “Összetartozásunk Tüze” programot; 73 ország 2551 településétől 6137 tüzet vállaltak önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek. “Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a legnagyobb szabású trianoni megemlékezés” – fogalmaztak.

Ezt a programot most is meghirdették, s azt kérik: 2021. június 4-én, közép-európai idő szerint 20.21-kor “szerte a nagyvilágban lobbanjon fel az Összetartozásunk Tüze!”. A kezdeményezésre regisztrálni lehet a https://gyujtsukmeg.ma/ oldalon.

Mindemellett online megemlékezést is tartanak. A “Nemzeti ünnepek és emléknapok” Facebook- és Youtube-csatornáján megtekinthető lesz, ahogy Rubold Ödön színművész az összetartozás emlékhelyénél előadja Babits Mihály: Áldás a magyarra című versét.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: “a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..