home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Nemzeti feltámadás
NAGY Nándor
2013.05.15.
LXVIII. évf. 20. szám

Május, az év legszebb hónapja az idén valóban szépen kezdődött. Egyhetes ünneppel, mivel egybeesett az ortodox húsvét és május elseje, a munka ünnepe. A feltámadás azonban csak részben sikerült — mivel a munkásosztály feltámadása ezúttal is elmaradt.

Örömünkre szolgált, hogy a napilapok vaskos ünnepi számaiba sok minden belefért. Érthető okokból — mármint a húsvét miatt — a szerb pátriárkáé volt a címoldal az egyik nagy példányszámú belgrádi napilapban, például ilyen címmel: Nem Európa a fontos, hanem a mi népünk! Ha ehhez hozzáadjuk még azt az alcímet, hogy a déli tartományt védve az európai civilizáció legnagyobb értékeit is védjük — akkor az egyház álláspontját már nem is nehéz megérteni. És a hálátlan Európa ennek ellenére továbbra is zaklatja és zsarolja Szerbiát. Sőt, az utóbbi időben a koszovói szerbek is ezt teszik az anyaországgal.
Az ünnepi vezércikkek egyikében olvashattuk a megdöbbentő ténymegállapítást, hogy a szerb nép az elmúlt 200 évben egyszer sem vonult az utcára a nyomor és a szegénység miatt, hanem kizárólag patriotizmusból, a hazafiasságtól fűtve. Koszovó, a nemzet bölcsője, Karlobag—Virovitica nyugati határ, minden szerb egy államban, Koszovó fontosabb, mint az Európai Unió stb., stb. Semmi gazdasági válság, semmi munkanélküliség. Különösen a május elsejei majálisokon nem gondoltunk erre. Hajlamos vagyok hinni abban az állításban, hogy a politika az emberiség átka, legalattomosabb fegyvere pedig a nacionalizmus. Az eredmények lépten-nyomon tapasztalhatók: Koszovó Szerbia bölcsője, de nem teljesen ártatlan a Kárpát-medencei magyarság mind gyakoribb emlegetése sem, a Budapesten felvonuló feketeingesek pedig egyszerűen megdöbbentőek, mint ahogyan megdöbbentő volt Ceausescu néhai román nagyfőnök megállapítása is, miszerint Erdélyben magyarul beszélő román polgárok élnek. A napokban az hozott zavarba, amikor az anyaországi rádióban, tévében azt hallottam, hogy zérótolerancia. A zsidósággal kapcsolatban. Szerinte ugyanis a zéró az nulla, azaz — semmi! Ezek szerint: semmi tolerancia? Talán jobban hangzana, ha úgy mondanánk, hogy százszázalékos tolerancia.
Mindenesetre veszélyes tűzfegyver a nacionalizmus, maga a háború pedig nem más, mint a gyilkosok és az áldozatok krónikája. A Darwin-elmélet szerint viszont ha az ember a majomtól származik, akkor vesztét is majmok okozzák majd. Egyelőre azonban ideális a helyzet: a nép éhezik és hallgat, az újgazdagok is hallgatnak, és — élveznek. Végszó gyanánt pedig hadd idézzek egy aranymondást, melyet az egyik belgrádi napilapban olvastam. Köze van a toleranciához és a nacionalizmushoz is. Így hangzik: Szerbiában több mint húszféle nemzetiség — és néhányféle szerb él. Például: koszovói, vajdasági, patrióta, hazaáruló és Európa-bérenc. De vannak szerbek Boszniában és Horvátországban is. Hogy a mennyei nemzetről ne is beszéljünk.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..