home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nemzeti és polgári büszkeség: a 75 éves nagybecskereki Petőfi
Kónya-Kovács Otíla
2021.12.29.
LXXVI. évf. 51. szám
Nemzeti és polgári büszkeség: a 75 éves nagybecskereki Petőfi

Vajdaságban a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület a második világégés után az elsők között kezdte meg a munkáját. A jubileumi rendezvényt tavalyra tervezték, de csak most, december 15-én ünnepelték meg a fennállás 75. évfordulóját.

Az ünnepség helyszíne a Toša Jovanović Népszínház volt, ahol elsőként egy könyvbemutatót láthattak az érdeklődők. Várady Tibor és Németh Ferenc szerzők az Országok változnak, kultúrák maradnak című könyvet hozták el az eseményre. Ez ugyancsak egy jelentős jubileumról szól, hiszen száz éve kezdte meg működését a Torontálvármegyei Magyar Közművelődési Egyesület. Várady Tibor jogászprofesszor elmondta, olyan adatot talált, hogy Trianon után az utódállamokban az első jóváhagyott magyar művelődési egyesület Becskereken alakult meg 1921. március 29-én.

— Erdélyben csak 1925-ben, a Felvidéken 1926-ban jött létre ilyen szerveződés. Tehát az idén van a 100. évfordulója, és megpróbáltuk ezt valamiképp egy monográfiába összehozni. Nem voltunk biztosak abban, hogy az év végére elkészül a könyv, de sikerült, és még a centenárium évében visszaemlékezhetünk erre az érdekes és szinte már teljesen elfelejtett eseményre — nyilatkozta Várady Tibor.

— Természetesen a nagybecskereki magyar közművelődési életnek ennél sokkal távolabbra nyúlik vissza a hagyománya, hiszen 1832 novemberétől kezdődött a város intézményes közművelődése. Ebben a kötetben összefoglaltuk a becskereki magyar közművelődési élet egészét, ezen belül a Magyar Közművelődési Egyesület tevékenységét, mely sok szállal kapcsolódik a neves nagybecskereki Várady családhoz. Dr. Várady Imre aktív szereplője volt annak, hogy 1921 márciusában az utódállamok közül elsőként itt, nálunk alakulhatott meg a Magyar Közművelődési Egyesület, és nem kis erőfeszítésébe került, hogy elinduljon ez a fontos munka, melyet mindvégig támogatott. A fia, dr. Várady József a II. világháború előtt kapcsolódott be a kultúregyesület munkájába, a világháború után pedig vezetőségi tag volt, és elnöke is a Petőfi Művelődési Egyesületnek — emelte ki Németh Ferenc.


Könyvbemutató: dr. Várady Tibor és dr. Németh Ferenc

Az ünnepi műsorban az egybegyűlteket elsőként Jenovay Lajos, a nagybecskereki Petőfi MME elnöke köszöntötte. Kitért arra is, hogy tavaly megkapták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat.

— Azt, hogy a nagybecskereki magyarság mindig bevetésre készen állt, a ma este bemutatott könyv is bizonyítja. Tehát ezen díj kitüntetettjei dr. Várady Imre, dr. Marócsik György, egyesületünk alapító elnöke, dr. Várady József, az első alelnökünk, valamint B. Szabó György, az egyesület első titkára is. Megkerülhetetlen Farkas Geiza neve is, akinek a magánkönyvtára adja a mai napig működő könyvtárunk alapját. Ez a kitüntetés Barácius Zoltán bácsinak is szól, aki évek hosszú során kezelte Farkas Geiza hagyatékát, viselte gondját egyesületünk könyvtárának. És azoknak is, akik Kallós Zoltán harcostársaiként voltak aktívak az egyesületünkben, és azon tevékenykedtek, hogy néprajzi értékeink ne váljanak az enyészet martalékává. Itt mindenekelőtt id. Straub János fáradhatatlan és odaadó munkáját kell kiemelnem, aki évtizedeken keresztül vezette sikeresen egyesületünk néptánccsoportját. De mindazokat illeti ez az elismerés, akik egyes szakcsoportjainkat vezették, melyek a későbbiek során önálló intézményekké alakultak, mint például a Városi Filharmonikusok Zenekara, a Madách Színház, az Amatőr Képzőművészek Egyesülete. S szól ez az elismerés Stocker Eduárdnak és Hegyi Józsefnek, egyesületünk krónikásainak is, akik azon fáradoztak, hogy minderről mi és a jövő nemzedéke is tudomást szerezzen, megírva egyesületünk 50 éves történetének monográfiáját. Minket, akik ma vállalunk aktív szerepet, ez a kitüntetés arra kötelez, hogy mindazt, amit elődeink megteremtettek és ránk bíztak, istápoljuk, és féltve őrzött kincsként adjuk tovább azoknak, akik minket követnek majd, és átveszik tőlünk a stafétabotot. Kötelezettséggel tartozunk a nagybecskereki magyarság iránt is, hogy a Petőfire mint a helybeli magyarság egyik legjelentősebb intézményére a továbbiakban is sajátjaként tekinthessen — hangzott el Jenovay Lajos beszédében.

Az ünnepi szónok Sutus Áron, a VMMSZ elnöke volt, aki a jubileumok tükrében méltatta a nagybecskereki magyarság érdemeit.

— Amikor nagybecskereki Petőfit mondunk, akkor bátorságról beszélünk. Eltökéltségről, nemzeti és polgári büszkeségről! Arról, amit erősen meghatároz a táj, az egykori megyeszékhely örökségének — és nyugodtan mondjuk ki, a küldetésének tudata. Az, amely bevésődött a génekbe. Elég, ha csak dr. Várady Józsefre gondolunk, vagy B. Szabó Györgyre! S mind-mind az elődökre, a Nagybecskereki Polgári Olvasókörre vagy az I. világháború után a Kárpát-medencében az elcsatolt területeken, a trianoni békediktátum traumáját követő azonnaliságban és elsőként megalakult Torontálvármegyei Magyar Közművelődési Egyesületre. S elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Petőfi könyvtárának első ezernyi kötetét dr. Farkas Geiza ügyvéd hagyatéka alkotta, aki nem mellesleg Kiss Ernő aradi vértanú dédunokája volt. Az, hogy innen indult útjára, itt rakták le az alapjait a nagybecskereki filharmóniának, a Madách Amatőr Színháznak vagy az Emmanuel Kamarakórusnak, kegyelemteljes példaként álljon előttünk! Amikor ma a 75 éves jubileum hívására összesereglettünk, nem nélkülözhetjük annak tudatosítását, hogy a nagybecskereki magyarságnak a délvidéki és a vajdasági magyarság közösségi életének az alakításában óriási a szerepe! Nélküle, nélkülük nincs kisebbség- és közösségvédelem, érdekérvényesítő erő, minta az ernyőszervezeti lehetőségekre és kötelességre! Akkor, amikor a 75 évről beszélünk, a 150 évről is beszélünk! Nemzeti felemelkedésről, majd küzdelmes 100 évről és az elmúlt építkező több mint 10 évről! — hangsúlyozta Sutus Áron.

Az ünnepségen Tabacski Edit könyvtárosnak átadták a Petőfi-díjat, mely az egyesület legrangosabb elismerése, valamint a segítő egyéneknek és az intézmények képviselőinek is megköszönték az eddigi támogatást.

Az est keretében bemutatkoztak a nagybecskereki Petőfi MME legfiatalabb tagjai, akik dallal, tánccal, szavalattal léptek színre, továbbá az Emmanuel Kamarakórus is szerepelt néhány zeneszámmal. A Madách Amatőr Színház tagjai operettrészletekkel gazdagították a műsort, egy-egy népdalcsokorral fellépett a Muzslai Petőfi Sándor MME vegyes kórusa és citerazenekara, illetve a nemrégen alakult Cickafark énekcsoport.


A Petőfi-díj átadása: Tabacski Edit és Jenovay Lajos


Az egyesület legfiatalabb tagjai


A Madách Amatőr Színház művészei operettrészleteket adtak elő

Fényképezte: Zsáki Ervin

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..