home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nemzeti Vágta — Budapest, 2003. szeptember 21-22.
Ürmös Attila
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Nemzeti Vágta — Budapest, 2003. szeptember 21-22.

A magyar fővárosban a Hősök terét két napra elfoglalta a Nemzeti Vágta: az esemény, amelyen találkozik a küzdőszellem a magyar történelem leghősiesebb korszakait idéző öltözékekkel. Mintha ezeréves kultúránk panoptikuma kelt volna életre a zsongó kézműves vásárral, gólyalábas igricekkel és népi ételkóstolóval övezett lóversenytéren.

A pályán huszárnak öltözött zsokék aranyzsinóros mentéi lobogtak, a paripák szája szinte habzott az erőlködéstől, a paták verték a port, a lovasok félelmetes dőlésszögben vették a kanyarokat, hogy végül lélegzetelállító gyorsasággal robogjanak át a célvonalon.
A versenyszámok között honfoglalás kori öltözetű lovas íjászok, kék ruhás gyalogos tüzérek, dámalovas celebek és akadályugró telivérek szórakoztatták a közönséget. A szekértoló szám során a világbajnok magyar vízilabdacsapat néhány tagja is versenybe szállt, de alulmaradt az abszolút esélyes Kocs község markos legényeivel szemben.
Szombaton zajlottak le a selejtezők, vasárnap a középdöntők, és este hatkor következett a döntő. A főesélyesnek tartott bajai csapat diadalmaskodott, az utolsó körben véve át a vezetést.
A vajdasági lovasok az előfutamokig jutottak: Kósa Maja és Gulyás Viktor negyedik, Dudás József pedig ötödik lett csoportjában. Adorján, Martonos, Bácskossuthfalva, illetve a Vajdasági Vágta helyet kapott az Andrássy úton felállított pavilonok egyikében, és zászlóval, címerrel, szórólapokkal, ételkóstolóval mutatkozott be a vidáman zsongó kavalkádban.
A részvétel kulcsfontosságú korunkban, akár sportról, akár kultúráról, akár más értékről beszélünk. A huszonegyedik század kegyetlen: aki nincs ott, azt nem létezőnek tekintik. Egy fontos eseményen való megjelenés pedig maga a győzelem.
Vajdaság a többéves eseménysorozatba az idén úgy kapcsolódott be, hogy lovasai a mezőny középrészében végeztek, a Szerbiát képviselő Zobnatica versenyzője pedig harmadik lett a nemzetközi vágtán Katar és az Egyesült Arab Emírségek mögött. Ez nem rossz bemutatkozás. Érdemes lesz készülni a jövő évi Vágtára.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..