home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Németország és Belgium búcsúja
Tóth Tibor
2022.12.01.
LXXVII. évf. 48. szám
Németország és Belgium búcsúja

Véget értek az E és az F csoport küzdelmei a labdarúgó-világbajnokságon. Most sem maradtunk izgalmak nélkül, hiszen az utolsó nagy dobására készülő belga aranygeneráció befejezte szereplését, ahogy Németország is, miután a Costa Rica feletti győzelem sem volt elég a nyolcaddöntőbe jutáshoz.

Németország — Costa Rica 4:2

Hiába nyert Németország, a győzelem nem volt elég a továbbjutáshoz, a másik mérkőzésen ugyanis Japán Spanyolországot is legyőzte. Az első félidő nyomasztó német fölényben telt, és Gnabry már a 10. percben előnyhöz juttatta Németországot. Costa Rica csak a félidő hajrájában jutott el a német kapuig, de Neuer megőrizte kapuját a góltól. A második felvonást is jobban kezdték a németek, viszont az 58. percben egyenlítettek a közép-amerikaiak, amikor Tejeda közelről volt eredményes. Tovább rohamoztak a németek, és Musiala kétszer eltalálta a kapufát, majd jött a hidegzuhany, azaz Vargas gólja, és ezzel már Costa Rica állt továbbjutásra, a másik mérkőzésen vezető Japánnal együtt. Megemberelte magát Hansi Flick együttese, és Havertz előbb egyenlített, majd újabb góljával újra a németeknél volt az előny, a hajrában pedig még Füllkrug is betalált, de a továbbjutáshoz ez is kevésnek bizonyult. Németország a 2018-beli oroszországi világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal sem jutott tovább csoportjából.

Thomas Müller

 

Spanyolország—Japán 1:2

Alaposan feje tetejére állt a világ a csoportban, miután Japán Spanyolországot is legyőzte, és csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe. Pedig nem így indult a találkozó, miután Morata már a 12. percben fejesgóllal megszerezte a vezetést a spanyoloknak. A gól után a spanyolok uralták a játékot, a meglepetés ekkor még nem volt benne a levegőben. A második félidő elején azonban kétszer is eredményesek voltak a japánok: a 48. percben Doan használta ki a spanyol védők könnyelműségét, az 50. percben pedig Tanaka közelről combbal sodorta be a labdát a kapuba. A mérkőzés végéhez közeledve Olmo került helyzetbe (ez volt az első spanyol kapura lövés a második félidőben), ám a németek ellen több bravúrt bemutató Gonda ezen a mérkőzésen is feladata magaslatán állt. A kihagyott helyzet azt eredményezte, hogy a spanyolok nem csoportelsőként, hanem Japán mögött a második helyen jutottak a legjobb tizenhat közé.

Az E csoport végeredménye: 1. Japán 6; 2. Spanyolország 4 (9:3); 3. Németország 4 (6:5); 4. Costa Rica 3 ponttal stb.


(Szalai Attila rajza)

 

Belgium—Horvátország 0:0

Belgium számára csak a győzelem hozhatott továbbjutást, míg Horvátországnak a döntetlen is elég volt, ha a másik mérkőzésen, a papírformának megfelelően, Marokkó nyer a már kiesett Kanada ellen. Meglepően a belgák az első negyvenöt percben nem erőltették a támadásokat, a horvátok esetében azonban érthető volt, hogy kényelmesen elgurigáztak, és főleg arra figyeltek, nehogy gólt kapjanak. Már a 10. másodpercben helyzetbe kerültek a horvátok, majd a félidő közepén tizenegyeshez jutottak, de Taylor angol játékvezető a VAR-szoba közbeavatkozása után leshelyzet miatt kifelé ítélt szabadrúgást. A második félidő elején a horvátok előtt adódott több lehetőség, gólt azonban nem értek el, de a belgák sem találtak a horvát kapuba, Lukaku ugyanis még a kapu torkából sem volt eredményes, egyszer a kapufát is eltalálta.

Romelu Lukaku 

 

Marokkó—Kanada 2:1

Már 23 perc elteltével két góllal vezetett a meglepetéscsapatnak számító Marokkó, miután előbb Zijes, Borjan kapus hibáját kihasználva, mintegy 30 méterről volt eredményes, majd en-Nesziri éles szögből érkező találata késztette megadásra a Crvena zvezda kapusát. Kanada a 40. percben szépített, amikor a középre adott labda a menteni igyekvő Agerd lábán irányt változtatott, és a hálóba került. Húsz perccel a vége előtt majdnem egyenlített Kanada, de Hutchinson fejese a keresztlécet találta el, a kipattanót pedig Johnston fejelte fölé.

Az F csoport végeredménye: 1. Marokkó 7; 2. Horvátország ; 3. Belgium 4; 4. Kanada 0 ponttal.

A nyolcaddöntőben Japán Horvátországgal, Spanyolország Marokkóval csap össze.

 

A pénteki program:

Dél-Korea — Portugália (16)

Ghána—Uruguay (16)

Szerbia—Svájc (20)

Kamerun—Brazília (20)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..