home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Németek rivaldafényben
MTVA
2014.11.27.
LXIX. évf. 48. szám
Németek rivaldafényben

Újabb tematikus napra készül a magyar közmédia — Vendégségben Németország címmel november 30-án német tematikus napot rendez a magyar közmédia. Az egész napos műsorfolyam a német-magyar kapcsolatokat veszi górcső alá: tudományos, oktatási, egészségügyi és kulturális témákat dolgoz fel.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a török nap után ismét egész napos összeállítással jelentkezik. A november 30-ai programsorozat középpontjában Németország áll, s aktualitását egy történelmi évforduló, a negyedszázados határnyitás adja. A vasfüggöny megbontása a berlini fal leomlásához, majd a német újraegyesítéshez vezetett, s legújabb kori közös történelmünk meghatározó részévé lett. Az emlékezés nyomán a közmédia csatornái Magyarország és Németország kapcsolatának történelmi, politikai, gazdasági, kulturális és emberi vetületét teszik közkinccsé.

A műsorfolyam a Dunán kezdődik, s az egyórás összeállítás középpontjában természetesen a 25 évvel ezelőtti események, a határnyitás és a berlini fal bontása állnak. A műsorrészben megszólal a székesfehérvári Földesi Tamás, aki saját kezével rombolta egykor a két világot elválasztó torz építményt (Duna 9.00-10.00).

A legifjabbak a német mesevilágot Grimm A békakirályfi történetén keresztül ismerhetik meg (M2 10.35).

A tematikus nap a Dunán 11.00 órakor folytatódik. A stúdió vendége többek között Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója. Jótékonysági szervezete szintén idén ünnepelte fennállásának negyedszázados évfordulóját. A szolgálat első nagy megmérettetése a több ezer keletnémet menekült elszállásolása és ellátása volt. Az irgalmasrendi szerzetes a beszélgetésben felidézi közös múltunkat, s méltatja Gizella királynénak, az első királyunk feleségének történelmi szerepét.

A nézők az M1-en koradélután követhetik a jeles nap eseményeit. Egy bejátszás nyomán megelevenedik a 60-as évek népszerű sorozata, a Princ a katona. A széria főszereplője, Ernyey Béla saját sorsát osztja meg a nézőkkel, mikor és miért hagyta el az országot, s hogyan fogadták be Németországban (12.10-14.35).

Az egyik legnépszerűbb tévésorozat a Klinika – Húsz év múlva címmel folytatódik M1 14.35). Előtte a nézők találkozhatnak a filmsorozat egykori szereplőjével, Barbara Wussow-val is, akit egykor Elke nővér szerepében kedvelt meg az egész ország.

Az utolsó, két és félórás összeállítás ismét sok érdekességet kínál. Bemutatjuk az egykori Ki mit tud – győztest, Hacki Tamást. A füttyművész Regensburgban él sikeres orvosként, nemrég a német állam magas kitüntetéssel jutalmazta őt a tudományban és a kultúrában betöltött szerepéért és a német-magyar kapcsolatok ápolásáért. De ne csak külföldön keressük a magyar-német kapcsolatokat! Amíg az M1-en sugárzott műsorrészben Kóbor János zenész és Michelisz Norbert autóversenyző a magyarországi sváb gyökereiről beszél, addig este Heimann Zoltán és Bock József borászok a sváb borhagyományokat elevenítik fel.

Az est folyamán az érdeklődők exkluzív interjút hallhatnak az akkori vezető politikusokkal, Hans-Dietrich Genscherrel, az egykori külügyminiszterrel, Horst Telschikkel, Helmut Kohl kancellár titkos tanácsadójával, Theo Weigellel, az akkori pénzügyminiszterrel, valamint jelenlegi vezető politikusokkal, többek között Merkel Kancellárasszony kancelláriaminiszterével, Peter Altmeierrel. Edmund Stoiber volt bajor tartományi miniszterelnök szintén kitér az ezeréves bajor-magyar kapcsolatokra, s számos aktuálpolitikai kérdésről is elmondja véleményét. A német klasszikus zene kedvelőinek a Bartók Rádió kínál értékes programot. A Frankfurti Brandenburgi Állami Zenekar hangversenyén felcsendül Mendelssohn Hebridák nyitánya, és a nálunk kevésbé ismert lipcsei tanár és zeneszerző, Salomon Jadassohn IV. szimfóniája (20.05).

A jeles napot méltón fejezi be Thomas Mann regényének adaptációja: az esti filmsávban a Buddenbrook ház című német játékfilmet tekinthetik meg a nézők. A művet a híres író lübecki évei ihlették. A regény alcíme: „Egy család hanyatlása” annak tartalmára is rávilágít (Duna 20.55).

Adás: 2014. november 30., vasárnap (Duna 9.00-10.00, 11.00-12.00, 18.30-21.00, M1 12.10-14.35)

Szerkesztő-műsorvezető: Volf-Nagy Tünde
Műsorvezető: Horváth Szilárd
Szerkesztő: Csizmár Edina, Kakuk L. Tamás
Projektvezető: Siklósi Beatrix

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..