home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nemek közötti kiegyensúlyozottság
Talpai Lóránt
2021.06.10.
LXXVI. évf. 23. szám
Nemek közötti kiegyensúlyozottság

Törvény a nemek közötti egyenlőségről — Jövőre: fél óra alatt Újvidékről Belgrádba — Elindult a Szputnyik V gyártása

Törvény a nemek közötti egyenlőségről

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos az állami televíziónak adott interjújában közölte, az újonnan hatályba lépett, nemek közötti egyenlőségről szóló törvénynek hatékonyabb egyensúlyt kell teremtenie a nemek között. Kiemelte, az a legjobb munkaközösség, ahol egyenlőség van, de ezt nem lehet egyik napról a másikra elérni. Ezért az új törvény mindenkit arra kötelez, hogy az egyensúlyra törekedjen, és ennek érdekében hozza meg a programokat és az intézkedéseket. „Akkor beszélhetünk kiegyensúlyozottságról, ha 40-50 százalékos a nemek közötti arány. Az alacsonyabb százalékok kiegyensúlyozatlanságra utalnak, nem számít, hogy férfiakról vagy nőkről van szó. Téves az a nézet, hogy csak a nők egyenlőségéről van szó, a törvény mindenki egyenlőségét szabályozza” — hangoztatta Janković. Arról is szót ejtett, hogy megemelték a büntetések összegét 50 000 dinártól 2 millió dinárig terjedően. A korábbi törvény szerint 10 és 100 000 dinár közötti büntetéseket lehetett kiszabni. Igaz, hogy az új büntetéspolitika szigorúbb, de nyilvánvaló, hogy a korábbi nem hozta meg a várt eredményeket. Az új törvény megkülönbözteti a diszkrimináció két új formáját is, a nemi és szexuális zaklatást, illetve a szegregációt. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Jövőre: fél óra alatt Újvidékről Belgrádba

A Stadler svájci vállalat az év végéig leszállítja Szerbiának azt a három gyorsvonatot, amelyet jövő február végéig állítanak szolgálatba a Belgrád—Újvidék vasútvonalon. „A polgároknak naponta kétszer lesz alkalmuk arra, hogy a Belgrád és Újvidék közötti távot vonattal 30 perc alatt tegyék meg, és ez mintegy 1000 dinárjukba fog kerülni. Egyes járatok nem állnak meg sok helyen, míg másokra több állomáson is felszállhatnak az utasok. Ezért az utóbbiakon az utazás díja kisebb lesz, az időtartama pedig hosszabb, körülbelül 48 és 52 perc között alakul majd” — jelentette ki Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter. Elmondta még, hogy a Stadler október végéig leszállítja Szerbiának az első gyorsvonatot, a másodikat és a harmadikat pedig az év végéig. Momirović továbbá azt is közölte, hogy amikor ellátogatott ebbe a vállalatba, képviselői közölték vele, hogy Szerbia nagy piaccá válhat, ezért minden valószínűség szerint öt—nyolc éven belül több mint száz vonatot kell vásárolnia az országnak. (Tanjug)

 

Elindult a Szputnyik V gyártása

Megkezdődött az orosz, koronavírus elleni oltóanyag készítése Szerbiában — jelentette be Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős miniszter. A tervek szerint az első szakaszban 4 millió adag vakcinát gyártanak le, melynek egy része már tíz nap múlva az oltópontokon lehet. Január óta több kétoldalú látogatáson is részt vettek a Torlak és a Gamaleja intézet szakemberei, hogy kiderítsék, lehetséges-e a vakcina készítése Szerbiában. A több alkalommal elvégzett vizsgálatok után az oltás hazai gyártása zöld fényt kapott. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..