home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Nem volt semmink, most nagyteremben dolgozhat a Kosztolányi Dezső Színház
BARÁCIUS Zoltán
2006.11.15.
LXI. évf. 46. szám

Szerény megnyitó, merész tervek - A színházkedvelők úti célja: a Harambašić utca - Újabb ,,honfoglalás' hamarosan...Sokszor elmondtunk/leírtuk, és remélem, még nagyon sokszor el fogjuk mondani, hogy Szabadkán 1945-ben megalakult a szabadkai Magyar Színház, s egy ostoba döntéshozatal után...

Szerény megnyitó, merész tervek - A színházkedvelők úti célja: a Harambašić utca - Újabb ,,honfoglalás' hamarosan...
Sokszor elmondtunk/leírtuk, és remélem, még nagyon sokszor el fogjuk mondani, hogy Szabadkán 1945-ben megalakult a szabadkai Magyar Színház, s egy ostoba döntéshozatal után a színészek a Narodno Pozorište - Népszínház cégér alatt tevékenykedtek. S aztán a nagy lobogás: Dévics Imre bölcs vezetésével. Végül a nihil: Ljubiša Ristić a csatlósaival megsemmisített úgyszólván mindent.
Ma - vasfüggönyön innen, vasfüggönyön túl - mindenki tudja, hogy mintegy tizenegy évvel ezelőtt megalakult a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, sajátos arculattal. Lelki üdvéért sokáig csak a verkli szólt az utcasarkon. A diktatúra éveiben tehetségpusztulás is történt, de maradt egy maroknyi alkotó, akikkel a újra lehetett kezdeni... A fiatal színház évekig a Népszínházban húzhatta meg magát - albérletben. Sorvasztó állapot. De születtek rangos előadások. Gondoljunk Dorfman A halál és a lányka című drámájára, a Himnuszra, a Godot-ra várva stb. sikerére...
S mától: minden másként, oldottabb hangulatban, új arénában, öt szerződtetett színésszel és merész tervekkel. A megnyitó megtörtént: a színészek - G. Erdélyi Hermina, Krizsák Szilvia és Pletl Zoltán - ,,avatták fel' a Harambašić utcai játékteret, a Mladost Művelődési Egyesület egykori mozitermében. Csupa derűlátó, boldog ember a nézőtéren. Színház VOLT Szabadkán, színház VAN és színház LESZ. Ma tehát ünnepelünk...
A megnyitó megtörtént. Az alkalmi társulat - Urbán András rendezésében - színre vitte Csáth Géza-Tolnai Ottó: 0.1 mg című művét, amelyet a múltban már volt szerencsénk megtekinteni a Jadran Színpadon. A témából adódóan az első percekben sok a rébusz, de aztán felgyorsulnak az események, a vége felé már a játék mélyén csak az Elkerülhetetlen Halál vár újabb áldozatára. Urbán András jól manipulál az alkotótársaival, a színészekkel és Mezei Szilárd zeneszerzővel.
A megnyitó szerény volt. Polgármesterünk, Kucsera Géza arról szólt, hogy a szűkös anyagiak ellenére a színház talpon maradt, kiváló előadások születtek a műhelyében. A viszonyok már nem annyira mostohák, mert íme, a színházat új otthonnal ajándékozták meg. Munkatársai néhány hónap leforgása alatt óriási munkát végeztek, felújították az egykori mozitermet, ,,lakhatóvá' tették az ideiglenes játékteret. Megvan a remény, hogy a színház hamarosan - talán két esztendő múlva - még kényelmesebb terembe költözhet. Urbán András, legfiatalabb színházunk direktora és művészeti vezetője rövid alkalmi beszédében köszönetet mondott azoknak, akik támogatásukkal megvalósították álmukat. Szólt a köszönet a szabadkai önkormányzatnak, a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárságnak, az Illyés Közalapítványnak s nem utolsósorban a munkatársainak. A megnyitó népes közönsége végezetül egy 7 perces filmet nézhetett meg az elvégzettekről.
Még csak ennyit! Összeállt a novemberi műsor. 15-én A lány, aki ugatott a Holdra (Sylvia Plath) című előadás tekinthető meg, másnap, 16-án az előadást megismételik. 26-án a Színitanoda fiataljai bemutatják Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című drámáját Péter Ferenc rendezésében. 27-én újra a 0.1 mg-ra váltható belépőjegy, 29-én pedig Samuel Beckett Godot-ra várva című művére. Az előadások 19.30-kor kezdődnek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..