home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Nem vagyok babonás
Huzsvár József
2015.07.20.
LXX. évf. 28. szám
Nem vagyok babonás

Az emberek többsége nehezen ismeri be, hogy vannak babonás hiedelmei, de ha jobban körüljárjuk a kérdést, akkor kiderül, hogy majdnem mindenki életében vannak jó és rossz jelek. A középkortól napjainkig alig változott a társadalom viszonyulása a balhiedelmekhez vagy éppen a szerencsehozó tárgyakhoz, személyekhez és jelenségekhez. Én sem tartom magamat babonásnak, mégis elolvasom a horoszkópomat az újságban.

Persze a megtörtént események azonossága a megírtakkal elgondolkodtat, és hetekig motoszkál a fejemben. Néha azon kapom magam, hogy fontosabb döntésekkor a megjósolt irányba mozdulok. Azután ha nem válik be a dolog, akkor hosszú ideig haragszom a kedvenc lapomra. Ugyanígy vagyok az elcsépelt baljós jelekkel is. Ha egy mód van rá, kerülöm, hogy pénteken kezdjek fontos munkába, 13-án meg végképp hibernálom magamat. Megjegyzem, milyen ruhát viseltem, amikor szerencsém volt — néha fakóra hordok egy versenypólót vagy sapkát. Ha már valóban agyonviselem, gyorsan találok helyette más nyerő cuccot.

Igaz, hogy a múlt péntek nem esett 13-ára, de megerősítette az e naptól való félelmeimet. Vannak helyzetek, amikor egyszerűen nincs választás. Hétfőtől csütörtökig én megyek reggelente az unokáimért. Szombaton, vasárnap általában zsúfoltak a partok, ezért maradt a péntek egy jó kis pihentető, lélekvasaló pecázásra. Valahogy hosszabb szünet állt be a versenyhorgászatban, ezért már éjjelente tökleveles tavacskákról kezdtem álmodni az elmaradhatatlan piros úszókkal teletűzdelve. Kapóra jött, hogy barátaim az előző napokban a Kanizsa alatti élő Tiszán horgásztak, igaz, nem fogtak túl sokat, de azért nem unatkoztak. Zsákmányoltak néhány szép dévérkeszeget és horogra csábítottak három méretes busát is.   

A kellő információk birtokában megfelelően felkészültem. Etetőanyagot vásároltam, fekete vakondtúrásföldet szitáltam, virgonc csontikat szereztem be. Azonfelül minden eshetőséggel számolva rakósbotot, bolognait és feeder botot szereltem fel. Előző este mindent beraktam a kocsiba, péntek hajnalban csak a kávémat kellett megfőznöm, és a reggelimet bekészítenem a harmatos járgányba. Igaz, az indulás előtti éjszakán megfordult a fejemben, hogy a péntek nem túlságosan szerencsés választás, ezért felkeltem, és megnéztem az erre a napra vonatkozó szolunáris táblázatot. Tudják, ez egy, a halak kapókedvét megjósoló naptár, melyet érthetően sosem ír alá a készítője. Szóval, a táblázatban az állt, hogy semleges, úgyhogy mivel nem jósolt rosszat, én nagy optimizmussal ezt jónak értékeltem, azaz is-isnek vettem a sem-semet. Az éjszaka hátralevő részét az ébresztésre beállított mobiltelefonom órájának figyelésével töltöttem, ezért igen álmosan és fáradtan kászálódtam ki az ágyból, de a nagy bögre erős kávé életet lehelt belém.

Még alig virradt, amikor bőven túllépve a megengedett sebességet átszáguldottam a városon. A Kispiacra vezető úton aztán hirtelen átszaladt előttem egy fekete macska. Legalább egy kis, biztató fehér folt lett volna rajta! De nem, ez bizony egy színfekete kandúr volt. Reflexből fékeztem, a következő gondolatom pedig a visszafordulás volt, de azon nyomban el is hessegettem, hiszen én neeem vagyok babonás!

A kiszemelt partrészt üresen találtam, akkor ezt a korai érkezésemnek tudtam be, holott — mint később kiderült — az ottani pecások a haltalan napok hatására maradtak otthon. Bőségesen beetettem az egyébként normálisnak tűnő vizet, és megkezdtem a már rég várt horgászatot. Rakósboton felkínált csalit úsztattam vagy ezerszer az etetés helye felett — kapás nélkül. Néhány óra múlva bolognai botra váltottam, cserélgettem az úszókat, horgokat, a csalit is variáltam, de egyetlen árva kapást sem tudtam kicsikarni. Az utolsó órában bevetettem az etetőkosaras feeder botot is, hátha beljebb találok valamilyen halat, esetleg a megállított szerelékre jobban harapnak, de hiába kísérleteztem, a végeredmény egy lesújtó nullázás volt.

Mielőtt a balszerencsémet szidva csomagolni kezdtem volna, gondoltam, legalább egy jó fényképet készítek a folyóról. Körbenéztem a legjobb helyet keresve, és akkor tűnt fel az a sok szemét a parton. Ezért a galádságért természetesen hiába is billenteném fenéken azt a baljós fekete kandúrt, de azért jólesne az egómnak, és legközelebb őmacskasága kétszer is meggondolná, hogy keresztezze-e az utamat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..