home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Nem tárgyalnak
Talpai Lóránt
2023.01.26.
Nem tárgyalnak

A Nyugat tiltja a megegyezést Ukrajnával? — Marc Angel az EP alelnöke — Romlik az emberi jogok globális helyzete

A Nyugat tiltja a megegyezést Ukrajnával?

A világ közvéleménye már jó ideje sürgeti Moszkva és Kijev párbeszédét. A két fél azonban továbbra is egymásra mutogat, és elveti a háborút lezáró egyeztetést. Szóba sem jöhetnek a béketárgyalások Zelenszkijjel — jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Lavrov szerint mivel az ukrán elnök törvényben tiltotta meg a tárgyalásokat Oroszországgal, nem tudnak mit tenni, továbbá ismételten azzal vádolta a nyugati országokat, hogy megtiltják Kijevnek a Moszkvával folytatandó tárgyalásokat, holott a konfliktusban részes felek korábban már megkezdték a rendezési projektumok megvitatását. „Ukrajnának a kezére csaptak, és megmondták neki: még nem! Ukrajna ugyanis több fegyvert fog kapni, hogy erős pozícióból kezdhesse meg a tárgyalásokat” — ecsetelte a külügyminiszter.

Marc Angel az EP alelnöke

Marc Angel luxemburgi szocialista képviselőt választotta új alelnökének az Európai Parlament a decemberben kirobbant korrupciós ügy miatt leváltott Eva Kaili megüresedett helyére. Az új alelnököt az EP-képviselők 307 szavazattal választották meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Az alelnökjelöltek között szerepelt Annalisa Tardino, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád olasz EP-képviselője, aki 185, valamint Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, aki 98 szavazatot kapott. Eva Kailit, az EP szocialista alelnökét, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során.

 

Romlik az emberi jogok globális helyzete

Az emberi jogok helyzete az egész világon romlik, az Európai Unió elfogadhatatlannak tartja az emberi jogok egyetemességének egyre gyakoribb megkérdőjelezését egyre több országban — jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Az emberi jogok és a demokrácia helyzetéről, valamint az Európai Unió ezzel kapcsolatos politikájáról szóló 2022. évi jelentéséről tartott EP-vitán Didier Reynders hangsúlyozta, hogy az emberi jogok szavatolása nem választás kérdése, ezek a jogok az emberi méltóság alapjai. Kijelentette: az EU elítéli az emberi jogi jogsértéseket, elkövetőivel szemben szankciókat vezet be. Támogatja a hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), rendkívüli finanszírozást nyújt az Ukrajnában Oroszország által elkövetett háborús bűnök elkövetőinek felelősségre vonására, valamint minden eszközt felhasznál arra, hogy védje és támogassa az emberi jogok, illetve a demokrácia védelmezőit szerte a világban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..