home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem szabad letérnünk az európai útról
Talpai Lóránt
2012.02.22.
LXVII. évf. 8. szám
Nem szabad letérnünk az európai útról

- Szabó Attila felvételeBojan Pajtić tartományi kormányfő, a Demokrata Párt alelnöke értékelte a mögöttünk álló esztendőt a Hét Nap olvasói számára, kitért a nemzetek közötti viszonyokra, illetve beszélt Vajdaság jövőbeli kihívásairól, avagy kilátásairól is* Év eleje lévén magától adódi...

- Szabó Attila felvétele

Bojan Pajtić tartományi kormányfő, a Demokrata Párt alelnöke értékelte a mögöttünk álló esztendőt a Hét Nap olvasói számára, kitért a nemzetek közötti viszonyokra, illetve beszélt Vajdaság jövőbeli kihívásairól, avagy kilátásairól is
* Év eleje lévén magától adódik a kérdés: hogyan értékeli az elmúlt esztendőt?
- Éppen ma jelent meg egy sajátos és exkluzív hír, amely a munkára és foglalkoztatásra vonatkozik a fDi Intelligence-ben (amely a Finanancial Times része). Ez a sajtóorgánum tehát azt adta hírül, hogy Vajdaság a közvetlen befektetési célpontok Top 10 régiójába tartozik. Ez jelentős siker, mivel a külföldi befektetések ösztönzése a tartományi kormány egyik legfőbb feladata. Úgy gondolom, hogy azok az eredmények, amelyeket az utóbbi esztendőben elkönyvelhettünk a külföldről érkező befektetések és a kisebbségi ügyek területén, igenis látványosak, jelentősek voltak. Itt emelném ki, hogy az utóbbi időszakban a szerbiai befektetéseknek mintegy 45%-a Vajdaságban történt, mégpedig az új foglalkoztatási stratégia, illetve a munkaügyi titkárság és a tartományi fejlesztési alap segítségével.
* Milyen fontos döntések és törvények születtek az elmúlt évben?
- A kormányom első mandátuma, azaz 2004 óta a munkanélküliek számát mintegy 80 000 fővel sikerült csökkentenünk. Ez az impozáns adat még jobb lehetne, ha közben nem alakul ki a gazdasági világválság. Az új alkotmányban sikerült biztosítanunk a gazdasági feltételeket az elmúlt harminc év legnagyobb vajdasági befektetési ciklusához, a nehéz gazdasági helyzet ellenére is. Ennek a befektetési folyamatnak köszönhetően tulajdonképpen nincs olyan település a tartományban, amelyben ne sikerült volna megvalósítani valamilyen nagyobb projektumot az infrastruktúra, az egészségügy vagy az oktatás területén. Elég, ha annyit mondok, hogy 1500 km autóút épült ki meg 1300 km hosszú vízvezetékrendszer. Ezenkívül 9 ipari zónát, 5 technológiai parkot építettünk fel, 8 hidat pedig rekonstruáltunk, illetve felújítottunk. És mint már említettem, körülbelül fele a Szerbiában történő külföldi befektetéseknek Vajdaságban történt.
* Milyennek ítéli meg a nemzetiségek közötti viszonyokat a tartományban?
- Vajdaságban, mint ismeretes, mintegy 25 nemzetiség él békében egymás mellett. Amikor ez az adat szóba kerül a nyugati politikusokkal folytatott megbeszéléseim folyamán, beszélgetőtársaim el vannak ragadtatva ettől, mint ahogyan attól is, hogy a tartományban hat hivatalos nyelv használatos. Számomra a különböző nemzetek együttélése nem történelmi kategória, hanem családi, hiszen szinte nem ismerek olyan itt élő embert, akinek a családjában vagy ismerősei és barátai között nincsenek más nemzetiségű, más anyanyelvű vagy vallású személyek. Sajnos, előfordultak különféle incidensek, amelyek nemzeti színezetet kaptak, de én úgy gondolom, hogy ezek elszigetelt esetek, és semmiképpen nem élveznek támogatást a többség részéről. Semmilyen erőszakos cselekmény nem elfogadható, ha pedig történik ilyen, az azonnal elítélendő és büntetendő. Az elmúlt évben az újvidéki rendőrség adati alapján mintegy 50%-kal csökkent az etnikai alapú incidensek száma. Azok a negatív cselekedetek, amelyek pedig megtörténtek vagy esetleg történni fognak, ugyancsak szigorúan elítélendők és büntetendők. Fontos megkülönböztetni, illetve elkülöníteni a negatív cselekedetekre vetemedő kisebbséget a békés együttélést folytató és kívánó számbeli többségtől. Azt is érdemes megemlíteni, hogy tulajdonképpen ugyanazon nevek jelennek meg folyamatosan az incidensek kapcsán. Az említett személyek pedig általában valamilyen szélsőséges ideológia képviselői. Ezen személyek ellen keményebben kellene fellépni, de fontos a megelőzés is, a fiatalokkal kapcsolatban nagyon lényeges kiemelni a szülők felelősségét.
* Hogyan lehetne tovább javítani az említett viszonyokon?
- Ezek a viszonyok jelentik a valódi gazdagságunkat, tehát mindannyiunknak vigyáznunk kell egymásra. Mindenki fontos szerepet játszik ez ügyben: az állam, az iskola, a szülők és a rendőrség is. A lényeg az, hogy ha komoly incidens történik, akkor gyorsan és keményen kell reagálnunk. Továbbá szükség van a bíróságok hatékonyságára és gyorsaságára is. A szülőket pedig folyamatosan tájékoztatni kell a felelősségről, hiszen a negatív cselekedetek elkövetői nagyon sok esetben kiskorúak.
* Milyen problémákkal és kihívásokkal néz szembe Vajdaság a jövő évben?
- Sajnos a világgazdasági válság hatását még a sokkal erősebb gazdaságú államok is megérzik. Tehát keményen kell állnunk a vártán, reménykedve, hogy a válság előbb-utóbb enyhül. Az igen nehéz helyzet egyben kihívás is számunkra. Mi a különféle alapítványok, programok (például a befektetési alap, a munkaügyi titkárság vagy a tudományos és technológiai fejlesztési titkárság) által folytatni fogjuk a jövőben is a munkanélküliség csökkentésére irányuló munkát.
* Hogyan értékeli az európai uniós közeledési folyamat megtorpanását?
- Szerbia számára az a legfontosabb, hogy továbbra se térjünk le az európai útról, mivel az Európai Unióba való belépés magával hozhatná az ország modernizációját, fejlődését, s ami a legfontosabb: gazdasági fellendülés alakulhatna ki, ami együtt járna a külföldi befektetők erőteljesebb részvételével az ország gazdasági szférájában. Természetesen nagyon fontos lenne az ország számára, hogy márciusban tagjelölti státust kapjon, de bármilyen eredmény szülessen is, semmiképpen nem szabad letérnünk az uniós útról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..