home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nem mindig a könnyű út a jó út?
Tóth Lívia
2023.02.17.
LXXVIII. évf. 7. szám
Nem mindig a könnyű út a jó út?

2021-ben a Forum Könyvkiadó Intézet harmincöt éven aluli szerzőknek kiírt kéziratpályázatát a csókai Szemerédi Fanny gimnáziumi tanuló Otthontalanok című munkája nyerte meg. A kötet tavaly került ki a nyomdából, első bemutatóját a szerző szülőhelyén a Csóka Művelődési és Oktatási Központ szervezésében tartották meg.

A csókai könyvtár olvasóterme zsúfolásig megtelt az irodalmi esemény iránt érdeklődő helybeliekkel, fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt. A rendezvényen a szerző mellett részt vett Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója, Fehér Miklós, a könyv szerkesztője, valamint Kónya Sándor versénekes. Az est moderátora Szőregi Márta könyvtáros volt, Bicskei Armand pedig részleteket olvasott fel a műből.  


Fehér Miklós, Szemerédi Fanny és Virág Gábor (A Csóka MOK felvételei)

Szemerédi Fanny 2004-ben született, jelenleg a Zentai Gimnázium végzős tanulója társadalmi-nyelvi tagozaton. 2016-ban Nem hiszem el címmel a Csóka Művelődési és Oktatási Központ adta ki első kötetét. A bemutatón elhangzott, ez egy komolyabb hangvételű ifjúsági regény, melyben a szerző a vajdasági magyar fiatalok problémáival, bizonytalanságaival, dilemmáival foglalkozik. A legfontosabb kérdés, mely a történetben haladva folyamatosan felmerül, a menni vagy maradni?, illetve a továbbtanulni, de hol: itthon vagy külföldön? Fanny elárulta, ez állandó téma az osztálytársai körében. Azt is megtudtuk róla, hogy az írás számára örök támpont, melyhez bármikor nyúlhat.

„Szép meleg délután volt, a szél nyárillatot hozott a fák felől. Egy feketerigó ugrált a földön, és a fűszálak között valamit csipegetett. A csőre közé fogott egy elszáradt fűszálat, és fel akart repülni, de nem vette észre, hogy a fűszálnak gyökerei is vannak, amikkel a földbe kapaszkodik. Hiába csapkodott a szárnyaival, nem tudta kiszakítani, végül elengedte, és elrepült.”

(Részlet az Otthontalanok c. könyvből)

Virág Gábor igazgató hangsúlyozta, fontos a harmincöt éven aluli szerzők számára fenntartott pályázat, hiszen a Forum könyvkiadó mindig igyekezett irodalmi műhelyként is funkcionálni. Az Otthontalanok a Gemma Könyvek sorozat 49. darabjaként látott napvilágot.  

— Azért is különleges a kötet, mert amikor láttuk, mennyire fiatal íróval van dolgunk, úgy döntöttünk, adjuk a könyv elkészítését is egy fiatal csapatnak. Így Fehér Miklós a szerkesztésben, az illusztrátor, a kishegyesi Becskei Anikó pedig grafikai szerkesztőként debütált. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a kiadvány máris kapott egy díjat a külalakjára, hiszen a 2022. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázaton szépirodalom kategóriában dicsérő oklevelet érdemelt ki — mesélte Virág Gábor, és azt is hozzátette, igaz, hogy a történet elsősorban a fiatalok problémáiról szól, de a reménytelenség, az elvágyódás, az útkeresés a felnőtt korosztályt is érinti.

Szemerédi Fanny arról beszélt, a szereplői ugyan fiktívek, de az eseményeket és a helyszíneket a valóságból merítette, ezért a szituációk mindenki számára ismertek lehetnek. A főszereplői fiatalok, a legtöbben középiskolások, de mégsem csak nekik ajánlja, hanem a felnőtteknek, szülőknek, nagyszülőknek is. A cím is a gyökértelenséget, a kapcsolódási pontok hiányát fejezi ki, de egyúttal a teljes elszakadás lehetetlenségére is utal. A szerző talán azt tartja a legnagyobb nehézségnek az itthoni továbbtanulás szempontjából, hogy a vajdasági magyar fiatalok nem tudnak szerbül.

Fehér Miklós, a könyv szerkesztője kiemelte, ritkán van alkalma ilyen jól megírt szöveggel dolgozni, és utalt a szerzővel, valamint az illusztrátorral kialakított nagyszerű kommunikációra.

— Kiválóak lettek a rajzok is, Becskei Anikó jól megragadta a regény és a vajdasági élet hangulatát, olyan dolgokat emelt ki, amelyek nagyon jól tükrözik a tartalmat. A könyvet viszont azért is érdekes lehet olvasni, mert ezen a környéken, Zentán, Csókán játszódik a történet, bemutatja a családok életét, melyek a Tisza két partján élnek, próbálnak itt maradni, vagy éppen az elköltözésen gondolkoznak, miközben már mindenkinek vannak ismerősei külföldön, akik csak időnként járnak haza. Fontos ez a kötet, mert arról is szól, hogy nem kizárólag az életszínvonalbeli különbségek a lényegesek, hanem a támogató család is, mely mögöttünk áll — mondta a szerkesztő, aki szerint a befejezés varázsa abban rejlik, hogy a könyv akkor kezd el élni, amikor az olvasó kezébe kerül. A könyv utolsó mondatára pedig, mely valójában egy kérdés — „Csak azt szerettem volna még megkérdezni, hogy végül hogy döntöttél? Otthon maradtál, vagy kijöttél a szüleiddel?” —, mindenki keresse meg a saját válaszát.

Szemerédi Fanny kategorikusan kijelentette, a könyvnek nem lesz folytatása. Az aktualitása miatt lehetne, de szerinte ez így teljes. Jelenleg nem dolgozik újabb kéziraton, mert végzős a középiskolában, és egyetemre készül. Hogy itthon vagy külföldön? Ezt nem tudtuk meg.

„— Egészen pontosan miért gondoljátok úgy, hogy külföldön jobb, mint itt?

Az a három ember, aki mindig beszélt, ha beszélni kellett, habozott. Nem tudták, hol kezdjék.

— Á, tudjátok mit, ne is válaszoljatok, írjátok az ellenőrzőt — legyintett a tanár, és a székbe vetette magát. Egy darabig gondolkodott, de aztán megint folytatta. — Félre ne értsetek, én tudom, hogy az összes tanár ezzel traktál benneteket, hogy ne menjetek külföldre s a többi. Én megértem, hogy el akartok menni, hogyne akarnátok, amikor mindenki ezt teszi. Ti is megérdemlitek a jól kereső állást, a könnyebb életet, de én azt mondom, hogy nem mindig a könnyű út a jó út. Gondolkodjatok el ezen!

Valaki megkérdezte: Tanár úr, magát fizetik azért, hogy ezt mondja? Röhögés, aztán csönd, ellenőrzőírás.”

(Részlet az Otthontalanok c. könyvből)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..