home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem lesz pénzünk (sem)?
Tóth Péter
2023.05.08.
LXXVIII. évf. 18. szám
Nem lesz pénzünk (sem)?

A viszonylag kusza világpolitikai és pénzügyi történések közepette az már sejthető, hogy a következő időszak egyik meghatározó folyamataként a jegybanki működés megújítása várható. Az innováció jó eséllyel a jegybanki digitális pénzek bevezetése lesz majd.

A pénztörténetben az új korszak valójában már el is kezdődött. A jegybankok szerepe sosem volt elhanyagolható, de a 2008-beli válság óta még jobban felértékelődött. A most dúló válság leküzdésében szintén meghatározó szerepük van a nemzeti bankoknak.

Az orosz—ukrán háború ugyan bonyolítja a helyzetet, de akárcsak a pandémia a digitalizáció és az online munka terjedése területén, úgy a fegyveres konfliktus is gyorsítja a pénzügyek reformját. Valójában az történik, hogy a technológiai fejlődés — mint az élet egyéb területein — a pénzügyi rendszerben is jelentős átalakulást hozhat. A kriptovaluták és egyéb pénzalternatívák létrejötte a jegybankokat is innovációra késztetheti. A központi bankok a már említett 2008. év óta, a korábbi évtizedekhez képest, már így is jóval intenzívebben vesznek részt a gazdaság élénkítésében. Az elmúlt években előtérbe kerülő digitális jegybankpénz koncepciójával több központi bank elkezdett foglalkozni, néhol csak elméleti, máshol gyakorlati szinten is.

Pénz már az ókorban is létezett. Az idők folyamán azonban a megjelenési formája, a lényegi funkciói és mindezekkel együtt a róla alkotott közgazdasági, illetve mindennapi gondolkodás is folyamatosan változott. A most zajló ipari forradalom vívmányai, a digitalizáció eredményei a pénzügyeket sem kerülhetik el. Egy állandóan fejlődő területről beszélünk, de mostanra már elég pontosan beazonosíthatóak a digitális jegybankpénz bevezetése mögötti motivációk. A témához kapcsolódó elemzések gyors bővülése nyomán számos jegybank már nemcsak a kutatás, de a tesztelések, a különféle pilot projectek fázisában is előrehaladott állapotban van.

A jövőben a jelek szerint meg fog szűnni a készpénz minden formája. Ez a kiszolgáltatottságunk növelésének eszköze lehet, miközben a fekete- és a szürkegazdaság teljes felszámolását is elhozhatja. Az elmúlt néhány évszázad során a kereskedelem, a pénz és a média végleg kikerült a közösségek ellenőrzése alól, de úgy is tekinthetünk rá, hogy soha nem is volt ellenőrizhető. Bizonyos nézőpontból kényelmes és biztonságos is lesz majd, ha már nem lesz készpénz. A digitális pénz birtoklása viszont olyan átláthatóságot kínál, amelynek előnyei és hátrányai is lesznek majd. Amíg most csak esetleg feltételezzük, kinek mennyi lapulhat a zsebében vagy képletesen szólva a szalmazsákjában a bankszámlán felül, addig a jövőben ez teljesen áttekinthető lesz, legalábbis egyesek számára.

Az elmúlt években világszerte számos kriptoeszköz jelent meg, melyet kriptovalutának is nevezünk. A név azonban félrevezető, mivel a kriptovaluta nem tölti be a pénz mindhárom funkcióját. Ráadásul nem áll mögötte semmilyen központi intézmény, mely a kezelését végezné. Ezért nincs rá garancia, hogy az ilyen eszköz szükség esetén pénzre váltható. Ahogyan arra sincs, hogy a jövőbeli digitális jegybankpénz bármire beváltható lesz majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..