home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nem lesz országos szintű korlátozás
2020.07.09.
LXXV. évf. 28. szám
Nem lesz országos szintű korlátozás

Nem lesz hétvégi kijárási tilalom, de újabb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezéséért, erről döntött ma a szerbiai válságtörzs. A szigorítások egyelőre csak Belgrádot érintik.

Korlátozzák a vendéglátóipari létesítmények és szórakozóhelyek munkáját, és tilos lesz a csoportos gyülekezés. A szigorítások holnaptól lépnek életbe.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerint a fővárosi kórházi kapacitások megteltek. Az ország többi részén egyelőre nem lesznek további korlátozások, Belgrádban viszont új intézkedések lépnek életbe pénteken reggel: „Itt az első intézkedés a teljes körű gyülekezési tilalom, tehát a szervezett gyülekezés tilalma, legfeljebb tíz főig, zárt és nyitott térben egyaránt. Gyakorlatilag ezek az intézkedések érvényben maradnak, mert figyelnünk kell a hatásait. Amint lehetőség adódik ismét egy olyan-amilyen normális életre, mi ezeket az intézkedéseket ismét visszavonjuk. És akkor követjük megint a helyzetet. Tehát Belgrád városában teljes körű gyülekezési tilalom lép érvénybe, kinn és bent is, a maximum pedig 10 fő. Visszatér a rendkívüli állapot idején érvényben lévő intézkedés, a zárt helyiségekben tartózkodó személyek számára vonatkozóan. Tehát minden vendéglátóhelyen, üzletben, gyógyszertárban ki kell függeszteni, hogy egyidejűleg hányan lehetnek benn, abban a bizonyos helyiségben. Ha nem tévedek, egy személy részére négy négyzetmétert kell biztosítani.”

A harmadik intézkedés a vendéglátó- és szórakozóhelyek, illetve zárt terek munkaidejének korlátozása mindaddig, amíg a helyzet nem javul. Ezek kötelezően zárva lesznek este 9 órától reggel 6-ig. Ez a bevásárlóközpontokra, boltokra és zárt piacokra is vonatkozik - tette hozzá a szerb kormányfő. A nyitott vendéglátóipari egységek és kerthelyiségek 23 óráig tarthatnak nyitva péntektől a fővárosban.

Dr. Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájának igazgatója szerint Belgrádban a helyzet rendkívül súlyos: „Átlagosan csak a Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikáján, amely a három betegosztályzó központ egyike, 350 vizsgálatot végzünk el 24 óra alatt. A többi osztályzóközponttal együtt ez közel 500-550 vizsgálat naponta. Ezen betegek egyharmada azonnal kórházba kerül a klinikai állapotuk súlyossága miatt. Legtöbbjük azonnal oxigénterápiára is szorul, amit ambulanciai vagy otthoni körülmények között nem tudunk biztosítani számukra.”

A most bevezetett szigorítások addig maradnak életben, amíg ezt a járványügyi helyzet megköveteli - hangsúlyozták az illetékesek. Azt mondták, ha szükséges, más önkormányzatok területén is meghozzák a szükséges intézkedéseket.


Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..