home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nem kis munka, de bele kell fogni
BRENNER János
2009.05.20.
LXIV. évf. 20. szám

Amikor Szabadkán nekimentek (azt hiszem, ez a legjobb kifejezés) az egykori Zvezda mozi épületének, álltam a szemközti oldalon, azt remélve, hogy a község vagy bárki más, úgy döntött, visszaállítja ennek a szép, stílusos épületnek a díszeit. Néhány évtizede arra járok mindennap és mindannyiszor szom...

Amikor Szabadkán nekimentek (azt hiszem, ez a legjobb kifejezés) az egykori Zvezda mozi épületének, álltam a szemközti oldalon, azt remélve, hogy a község vagy bárki más, úgy döntött, visszaállítja ennek a szép, stílusos épületnek a díszeit. Néhány évtizede arra járok mindennap és mindannyiszor szomorúan látom egy-egy díszítőelem meglazulását, lekopását, földre pottyanását. Tehát érdeklődve vártam, mi történik ezzel a nekem csodás kis épülettel, s azt reméltem, hogy a Radić fivérek utcájában vele szemben álló, ugyancsak csinos kis sarokházat is legalább abba az állapotába varázsolják vissza, amilyennek 1955-ben láttam, amikor Szabadkára szólított az újságírás.
Nos, azt kellett tapasztalnom igen hamar, hogy nem széppé, hanem csúffá teszik az ''én kis épületem”-et. Nemcsak hogy letördösték a díszeit, hanem kiverték az oldalait is, hogy helyükbe óriási fémkeretes ablakokat, kirakatokat helyezzenek. Hamar kiderült, hogy a házat privatizálták, az új tulajdonos pedig abból remél hasznot húzni, hogy játékboltot nyit benne, helyet ad egy szerencsejáték- és dohányárudának, a maradék helyiséget pedig bérbe adja egy kínai kereskedőnek. Számomra azért volt ez elkeserítő fordulat, mert tudtam, hogy a házat visszaköveteli a katolikus egyház, mert tőle vették el az államosítás idején, s hogy van benne egy kis kápolna is, amihez még a szocializmus idején sem nyúltak hozzá, ''csak” elzárták. Amikor pedig a dolgok ilyen alakulását láttam, azon morfondíroztam, mikor kerülök sorra igazán szerény ''visszakövetelésemmel” a hozzám hasonló emberekkel együtt, ha az egyházakkal így bánnak el.
A minap újabb adatokat olvastam a lapokban és a restitúciós igazgatóság honlapján. Ezek szerint a Szerbiában jelen levő egyházak 3500 kérvényt és bizonyítékot nyújtottak be az imént említett szervnek, s az két évi ''kemény” munka árán mindössze 100 ügyet oldott meg. Azt is megtudhattam, hogy a 3500 követelés kétharmada vajdasági, azt azonban nem, hogy a 100 megoldott ügyben ilyen arányban szerepel-e Vajdaság.
A bevezetőmet átgondolva és az országnak tartományunkhoz való viszonyulásából, némi malíciával, arra következtetek, hogy nem Vajdaságban található a megoldott esetek többsége. Sajnos, nem jutottam adatokhoz a kisebb egyházak és úgynevezett szekták ügyében, habár elképzelhető a hozzájuk való viszonyulás, ha a szerb pravoszláv, a római katolikus és az izraelita egyház nem tud zöld ágra vergődni vagyona dolgában a mondott igazgatósággal.
Nos, az ortodoxok csupán azzal dicsekedhetnek igazán, hogy neves kovilji (Újvidék közelében) rendházuk 1200 hektár földet kapott vissza a kolostor közvetlen közelében. Kérésük listáján (csak a nagyobbakról szólva) azonban öt palota, egy napközi és egy alapítványi épület szerepel Újvidéken, Becsén egy iskola és a községháza, Szabadkán a Radić palota és a Fruška gorán több mint 30 000 hektár erdő és legelő. A katolikusok nagy fájdalma Bánát 23 lerombolt temploma, többségükben az egykor németek lakta helységekben. Ezeket ugyan aligha lehet már visszaállítani, de legalább a telkeket fogadná szívesen tulajdonába a nagybecskereki püspökség. Számít ezenkívül a városban két iskolaépületre, amelyek egyikében zárda volt, s kápolnáját pár évvel ezelőtt vehette újra használatba. Újvidéken az egyház bírósági úton nyerte vissza az egykori zárda épületét, amit tulajdonképpen nem is államosítottak. Eltávolították belőle az apácákat, hogy helyet adjanak az Isidor Bajić zeneiskolának. Ezért az egyháznak nincs lelke birtokba venni, amíg ez a neves iskola nem kap megfelelő épületet. De az egyházé volt a nagytemplom mögötti házcsoport és tér, az úgynevezett Katolikus porta, három jeles palota és egy iskola is. Szabadkán szívesen venné a püspökség, ha visszakapná használatra a Gubec utcai iskolát, amelyben a háború előtt a Paulinum működött, melyben szívesen létesítene olyan klasszikus gimnáziumot, amelyet lányok is látogathatnának és nem lenne kötelező a bentlakás, mint a jelenlegiben, a püspökség kertjében levőben. Itt is felmerül azonban a kérdés, hová menjen az épületben dolgozó műszaki középiskola. Az izraelita egyház három épületet kér vissza Újvidéken: a jelenlegi képzőművészeti főiskolát, a balettiskolát, az egykori tanárképző főiskolát és a Naftagas volt igazgatósági palotáját, amelyben most a Fruška gorán lebombázott Vajdasági Televízió működik. Az egyházak tulajdonába visszavett épületek zöme kis családi ház, amilyen például Kishegyesen az egykori kántorlak. Persze, a tartomány egész területén néhány száz hektárnyi szántóföldet, szőlőt, gyümölcsöst, erdőt és legelőt is visszakérnek tulajdonukba az egyházak.
Furcsa nézni az ország mai vezetőit, amikor hatalmas keresztvetésekkel, szinte tüntetően vesznek részt a templomokban a nagy ünnepeken vagy az ünneplésre méltó egyéb alkalmakon. S teszik ezt attól függetlenül, hogy a saját vallásuk templomát vagy más felekezetét látogatták-e meg. Ha tehát ilyen tüntető magatartásuk ellenére nem vesznek erőt magukon, hogy gyorsabban és könnyebben adják vissza az egyházi tulajdont, mit várhat el tőlük az egyszerű polgár, aki pár évvel ezelőtt reménykedve adta be kérvényét és futkosott instanciától instanciáig beszerezni a kérvények jogosságát igazoló bizonyítékokat?
Nemigen van ok reményre a visszaszolgáltatás dolgában! Legalábbis olyan értelemben nem, hogy erre belátható időn belül sor kerülhet. Pláne, ha azt kell látni, hogy az állam eladott egy egész sor olyan ingatlant, amire az egykori tulajdonosok vagy azok örökösei benyújtották igazolt igényüket!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..