home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nem kapunk osztalékot a Telekomból
Kartali Róbert
2019.07.08.
LXXIV. évf. 27. szám
Nem kapunk osztalékot a Telekomból

Csökkent a roamingdíj — Az állam lemondott a Telekom-osztalékáról, így a kisrészvényesek sem kapnak jutalékot — Az idén júniusig 1,52 milliárd euró külföldi befektetés valósult meg — 4 hónap alatt több mint 1 milliárd eurót hozott haza a szerb diaszpóra

Csökkent a roamingdíj

A RATEL, azaz a Köztársasági Telekommunikációs Ügynökség regionális megállapodások alapján hozott döntése nyomán jelentősen csökkent a roamingdíj a nyugat-balkáni országok hálózataiban. A legszembetűnőbb árcsökkenés a mobilnetre vonatkozik, a szolgáltatások díja ugyanis körülbelül 90 százalékkal csökkent. A szerbiai mobilszolgáltatók roamingdíjai az első fázisban, mely december 31-éig lesz érvényben, minden szerbiai ügyfél esetében csökkenni fognak, a kimenő hívás, mely eddig átlagosan 28 dinárba került percenként, 11-re csökken, így több mint 60 százalékos az árcsökkenés. A roamingdíj eltörlésével kapcsolatos regionális megállapodást Szerbia, Montenegró, Macedónia, Albánia és Koszovó írták alá még áprilisban az Európai Unió közreműködésével, és július 1-jén lépett hatályba. (Utazás előtt azonban tanácsos megérdeklődni a szolgáltatótól az érvényben levő díjszabást.) (Tanjug)

 

Az állam lemondott a Telekom-osztalékáról, így a kisrészvényesek sem kapnak jutalékot

A szerb állam, mely a Telekom Srbija távközlési vállalat 58 százalékos tulajdonosa, és a többi, 4 860 000 kisrészvényes sem kap osztalékot a vállalat tavalyi évben megvalósított nyereségéből, a részvényesek közgyűlésén elfogadott határozat szerint ugyanis a cég a következő két évet a nagyberuházásokra fordítja. Az illetékesek a Betának nyilatkozva elmondták, hogy a tervezett beruházások által a Telekom a régió vezető telekommunikációs vállalatává válik, a befektetések során több kábelszolgáltatót is felvásárolt, 195 millió euróért a Kopernikust, 108 millió eurót adott a Radius Vektor vállalatért, 12,5 milliót fizetett az Avkom cégért, továbbá több kisebb szolgáltatót is felvásárolt. Emiatt a Telekom adóssága megduplázódott, így már több mint 700 millió eurót tesz ki, ezért a közvélemény egyre inkább bírálja a közvállalatot a média- és a kábelszolgáltatók felvásárlása miatt. Szerbia kormánya úgy határozott, hogy lemond a tavalyi évi nyereségosztalékáról, amit megerősítettek a részvényesek közgyűlésén is. Ilyen esetben, ha az állam lemond saját osztalékáról, mely bekerült volna az állami kasszába, a kisrészvényesek sem kaphatják meg a saját jutalékukat. A Telekom szerint logikus lépés, hogy a nyereséget fejlesztésre költik, ezzel ugyanis növekszik a vállalat részvényeinek értéke. A cég számára 2018 is egy sikeres üzleti év volt, mivel a bevétel 1 százalékkal nőtt. (Beta)

 

Az idén júniusig 1,52 milliárd euró külföldi befektetés valósult meg

Az idei év első öt hónapjában Szerbiában 1,52 milliárd eurót tett ki a külföldi befektetések értéke, ez túlhaladja az előző év azonos időszakát, pedig gazdaságilag a tavalyi is kiemelkedően sikeres esztendő volt — nyilatkozta Aleksandar Vučić. Az O2 televízióban adott interjú során a köztársasági elnök kiemelte, ezek a legfrissebb információk azt mutatják, hogy a külföldi közvetlen befektetések növekedése 15 és 22 százalék között mozog, attól függően, hogy nettó vagy bruttó összegről van-e szó. (Tanjug)

 

4 hónap alatt több mint 1 milliárd eurót hozott haza a szerb diaszpóra

A külföldön munkát vállaló szerbiai állampolgárok az év első 4 hónapjában a felmérések szerint több mint 1 milliárd eurót hoztak be az országba. Ez két százalékkal több az előző év azonos időszakához képest, ez alapján várható, hogy az évi összeg nagyobb lesz majd, mint a tavalyi. A szerbiai lapok szerint figyelembe kell venni, hogy még csak most következik a nyári szabadságok időszaka, amikor is hazalátogatnak a külföldi munkavállalók, ezzel pedig a devizaátutalások jóval meghaladhatják majd a 2018. évi összeget, mely 3,4 milliárd eurót tett ki. A Szerbiai Nemzeti Bank szerint az átutalások legnagyobb aránya, mintegy 80 százaléka euróban érkezik, és azokból az országokból, ahol nagy számban él szerb diaszpóra, elsősorban Németországból, Svájcból, Ausztriából és Franciaországból. A Szerbiai Nemzeti Bank adatai alapján az átutalások átlagos összege attól függően változik, hogy hová küldik a pénzt, és milyen módon. A gyors tranzakciók révén az átutalások átlagos összege 2018-ban mintegy 260 euró volt, a bankszámlák tekintetében pedig a küldött összegek magasabbak voltak, körülbelül 2000 eurót tettek ki. (Blic, Kurir)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..