home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem ez volt a Netflix estéje
Brasnyó Zoltán
2020.02.01.
LXXV. évf. 4. szám
Nem ez volt a Netflix estéje

77. Golden Globe-gála

Megtartották az Oscar-díj „előszobáját”, azaz a 77. Golden Globe-díj-átadót, mely leginkább a Netflix háttérbe szorítása, a meglepetésnyertesek és a fura jelenetek miatt marad emlékezetes. A főbb kategóriákban Sam Mendes és Quentin Tarantino aratták a legnagyobb sikereket. Martin Scorsese Az ír című gengsztereposzának díjesőt jósoltak, sőt Noah Baumbach kiváló drámája, a Házassági történet is a főbb esélyesek közé tartozott.

Ehhez képest — egyesek szerint iparági irigység miatt — a Netflix csúfos bukásként könyvelheti el az idei aranyglóbuszgálát. Mindössze a legjobb női mellékszereplő kategóriájában kapott Golden Globe-ot, Laura Dern alakításáért Baumbach filmjében, melyben egyébként Scarlett Johansson és Adam Driver játssza a két főszerepet. Teljesen megérdemelten persze Olivia Colman is kapott egy szobrot A korona című sorozatban nyújtott alakításáért. Ennek ellenére az, hogy a harmincnégy jelölésből mindössze két díjat kapott meg, hatalmas pofon a Netflixnek — kétlem azonban, hogy a streamingszolgáltató megítélése, esetleg előfizetőinek száma túlságosan nagy lejtmenetbe kapcsolna emiatt.

Sam Mendes I. világháborús filmje, az 1917 lett a legjobb dráma (Magyarországon január végén mutatják be), valamint Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywood című mozijáért Brad Pitt a legjobb férfi mellékszereplő, QT maga pedig a legjobb forgatókönyv díját zsebelte be. Phoebe Waller-Bridge a Fleabag című sorozatban a legjobb női főszereplőnek járó elismeréssel, míg magát a szériát a legjobb vígjátéksorozat címmel tüntették ki.

Az HBO sem szomorkodhatott: a Csernobil lett a legjobb minisorozat, az Utódlás pedig a legjobb dráma. A legjobb vígjáték, illetve musical kategóriában szintén a Volt egyszer egy… Hollywood aratott sikert, a legjobb idegen nyelvű film pedig Bong Joon-ho zseniális drámája, az Élősködők lett. A szobor átvételekor a rendező egyébként arról beszélt, hogy érdemes legyőznünk a feliratokkal szembeni ellenszenvünket, mert ha ez sikerül, csodálatos filmélményekkel gazdagodhatunk. Mindannyiunk kedvenc Bridget Jonesa, Renée Zellweger a Judy című film főszerepéért vihette haza a drámai mozifilmben nyújtott alakításáért járó díjat.

Érdemes még megemlíteni Joaqin Phoenixet, aki a papírforma szerint végzett a versenyben: nem csoda, a Jokerben talán élete legjobb alakítását nyújtotta, szóval megérdemelten kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát. Phoenixet azonban valami másért is megjegyezhették az idei gála résztvevői: beszéde ugyanis aggasztóan összeszedetlen és furcsa volt, ami különféle találgatásokra adott okot. Felszólalásában harsányan köszöngette, hogy a gálán kizárólag növényi alapú ételeket adnak a vendégeknek, hiszen a húsipar és a klímaváltozás kéz a kézben jár.

Az est házigazdája, Ricky Gervais durva viccekkel indított, a gyalázatosnak bizonyult Macskákon poénkodott, majd célkeresztbe került Judi Dench is, aki szerinte a film silány fogadtatása után csak a „sebeit nyalogatja”. Tom Hanks egyébként nem is rejtette véka alá nemtetszését Gervais beszéde hallatán.

Russell Crowe lett a legjobb főszereplő A legharsányabb hang című minisorozatban, de nem tudott jelen lenni a gálán, mivel az Ausztráliában pusztító tűzvésztől kell megvédenie a családját. Végül pedig Jason Momoa, az Aquaman és a Trónok harca sztárja is nagyot alkotott az idén: amikor beérkezett a terembe, levetette bársonyöltönyét, hogy egy fekete színű, dinnyehordómelós atlétatrikóban ülje végig az egész estét.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..