home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nem engedélyezték Vučić jasenovaci látogatását
2022.07.18.
LXXVII. évf. 28. szám
Nem engedélyezték Vučić jasenovaci látogatását

Nem engedélyezték a horvát hatóságok, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök magán jellegű látogatáson vegyen részt július 17-én, vasárnap Jasenovac és Pakrac településeken, ahol koszorúzni és gyertyát gyújtani akart a szerb áldozatok emlékműveinél.

Az egykori Független Horvát Állam területén működő jasenovaci haláltábort 1942-ben hozták létre és a második világháború végéig működött. A táborban szerbeket, romákat és zsidókat végeztek ki tömegesen.

A horvát külügyminisztérium szerint egy külföldi állam magas rangú képviselőjének látogatása a jasenovaci emlékterületen nem lehet magánjellegű.

Nikola Selaković szerb külügyminiszter az ügyben két alkalommal is rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, és bejelentette, nem hagyják szó nélkül a példa nélküli esetet. Mint mondta, Belgrád döntést hoz az ellenlépésről.
Felháborító Horvátország döntése, hogy nem engedi Aleksandar Vučić szerb elnöknek, hogy belépjen az ország területére és magánlátogatás alkalmával felkeresse a jasenovaci áldozatok emlékművét – hangsúlyozta Ana Brnabić szerb kormányfő a Pinknek.

Fotó: Tanjug/ Sava Radovanović

Lemondta keddi zágrábi látogatását Zorana Mihajlović szerb energetikai és bányászati miniszter, miután kiderült, hogy a horvát hatóságok nem engedélyezik Aleksandar Vučić szerb elnök számára, hogy belépjen az ország területére.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Facebook-bejegyzésében azt írta, nincs elfogadható magyarázat arra, hogy megtagadták Vučić elnöktől a személyes megemlékezést.

Véleménye szerint a második világháború ártatlan áldozataira való emlékezés ellehetetlenítése, megtagadása és megakadályozása semmivel sem magyarázható és indokolható, civilizációellenes, ellenséges, feszültséget szító cselekedet. A VMSZ elnöke úgy fogalmaz, együttérez mindazokkal, akiket Horvátország lépése sért, és őt magát is sérti az igazságérzetében és az ártatlanságról vallott hitében.

Forrás: Szerbiai RTV, Pannon RTV, Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..