home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Nem csak megőrizni, növelni kell a közösség erejét
Tóth Lívia
2024.05.24.
LXXIX. évf. 21. szám
Nem csak megőrizni, növelni kell a közösség erejét

Közösségi találkozót tartottak Zentán a városháza nagytermében. Az eseményen jelen volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottságának elnöke, valamint a zentai VMSZ-es jelöltek mellett a csókai jelöltek is, élükön Monoki Elvira listavezetővel.

Az egybegyűlteket Burány Hajnalka, a VMSZ zentai listavezetője köszöntötte. Elmondta, a június 2-ai önkormányzati választás kiemelten fontos a község szempontjából. A Vajdasági Magyar Szövetség Zentán egy olyan megújult, képzett, tapasztalt, de fiatal csapattal vállalja a munkát, amely készen áll a kihívásokra. A listán szereplő 29 emberről hangsúlyozta, mindannyian zentai magyar emberek, akik a szülővárosukban élik a jelenüket, valamint itt képzelik el a jövőjüket. És pontosan ez az, ami motiválja őket a közösségi munkában.

— Mindazt tovább kell fejlesztenünk, amit a VMSZ által delegált polgármester eddig elért. Mi nemcsak lakjuk Zentát, hanem tiszta szívből szeretjük is. Nemcsak beszélünk, hanem cselekszünk, dolgozunk, és ezt közösen tesszük a magyar közösségért. Azt hiszem, mindenki nagyon jól tudja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai nem csak nyilatkozatokban és protokollmegjelenésekben gondolkoznak, mi folyamatosan végezzük a feladatainkat, a polgárok érdekeit képviseljük, a problémáikat megoldjuk. Az elmúlt időszakban összefoglaltuk a négy év munkáját, az elért eredményeket, és készek vagyunk arra, hogy egy olyan Zentát építsünk tovább, ahol jó élni, ahol jó lakni, ahová jó hazatérni. Június 2-án arról döntünk, hogy tovább fejlődjünk, vagy feladjuk mindazt, amit elértünk, és átengedjük a rólunk szóló döntést mások kezébe. Mi hiszünk abban, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség az a politikai erő, amely képes biztosítani közösségünk jövőjét és előrehaladását. Azok, akik nem a VMSZ-t támogatják, akaratlanul is a Szerb Haladó Pártot fogják erősíteni, ami hosszú távon hátráltatja a céljaink elérését — hallottuk Burány Hajnalkától, aki a teljesség igénye nélkül számba vette az elért eredményeket is.

Megemlítette a telekvásárlást a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium részére, a huzamosabb ideje befejezetlenül álló épületen megkezdett munkálatokat, a 26 utca aszfaltozását, a Zentai Közkórház felszerelésének a megújulását, a Családbarát Önkormányzat programot. Hozzátette, egy héttel ezelőtt bemutatták a Brekeke-tófürdőre vonatkozó elképzelést, mely egy nagy léptékű terv.

Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke kilátásba helyezte, ha a VMSZ listájára szavaznak a polgárok, akkor új, lendületes polgármestere és vezetősége lesz a községnek, emellett megköszönte Czegledi Rudolf polgármesternek az eddig végzett munkáját. 

— Június 2-án Vajdaságban mind a 23 önkormányzatban, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség önálló listáról indul, az a tét, hogy megőrizzük a közösség erejét. Zentán azonban ettől egy picit több, hiszen nemcsak megőrizni, hanem növelni kell a közösség erejét — hangsúlyozta Juhász Bálint. Csóka kapcsán elmondta, ha egységesek lesznek, és sokan elmennek szavazni, akkor ott is meg tudják szorongatni az eddigi legerősebb politikai erőt. Zentán viszont az sem mindegy, mekkora felhatalmazást kap a jövendőbeli polgármester, ezért abszolút többséggel kell nyerni.

A jelenlévők a Prosperitati Zentára és Csókára vonatkozó adatairól is értesültek.

— Zenta községben 35 millió eurónyi beruházást valósítottunk meg, 17,5 millió eurónyi támogatással. Majdnem 1000 termelőt, 200 vállalkozót, 40 új céget, közel 130 új házvásárlást támogattunk. A 4 millió eurónyi beruházás és a 2,5 millió euró támogatás, a csaknem 200 termelő, 36 vállalkozó, 20 új cég és 40 ház nem kevésbé fontos egy olyan közösségben, mint a csókai magyarság, melyről sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy feladná magát. Harcolnak az identitásukért, a szülőföldön boldogulásért.

Dr. Pásztor Bálint rámutatott, a kampány során már többször jártak Zentán.

— Azért jövünk Zentára, hogy elszámoljunk arról, amit a Vajdasági Magyar Szövetség zentai csapata a községi, a tartományi és az országos költségvetésből meg tudott valósítani az elmúlt négy évben, és azért is jövünk, hogy világosan elmondjuk, senkiért és semmiért, se a szabadkai polgármesteri tisztségért, se bármi másért Zentát a Vajdasági Magyar Szövetség nem fogja eladni. Mi a politikai ellenfeleinkre nem ellenségként tekintünk, ugyanakkor szilárd meggyőződésünk, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség zentai csapata az egyetlen, amely ezt az önkormányzatot sikeres önkormányzattá tudja tenni a következő négy évben. Ehhez arra van szükség, hogy mi győzni tudjunk Zentán, hiszen a politikát mandátumszámra játsszák, és az tudja megvalósítani a programját, aki a legtöbb mandátummal rendelkezik. A jó választási eredményt úgy tudjuk elérni, ha házról házra járva, de nem zaklatva az embereket, házról házra járva, de nem megpróbálni megvásárolni az embereket, elmondjuk nekik, hogy mi az, amit az elmúlt négy évben elértünk, és mi az, amit meg szeretnénk valósítani a következő esztendőkben. Mi nem szoktunk ígérgetni még választási kampányban sem, mi el szoktunk számolni azzal, amit megvalósítottunk.

A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy a prioritásokat az alapján határozzák meg, hogy a zentaiak, a községbeliek mit szeretnének. Hozzátette, azt is ki kell mondani, hogy Zentának csakis magyar nemzetiségű polgármestere kell hogy legyen. És ez nem valaki vagy főleg nem egy nemzet ellen szól. Aki nem megy el szavazni, vagy bármely más listára szavaz a Vajdasági Magyar Szövetség helyett, abban cinkos, sőt, bűnrészes, hogy szerb polgármestere legyen Zentának.

— Én arra kérek mindenkit, hogy ezeket az érveket mérlegelve minél több emberhez jussunk el, és mondjuk el nekik, az a feladat, hogy Zenta fejlődjön. Zenta pedig akkor tud fejlődni, ha a Vajdasági Magyar Szövetség nyer. Akkor tud fejlődni, ha olyan lokálpatrióta emberek lesznek a város és a község élén, akik nem azért vannak itt, mert valamit akarnak, vagy valami hasznot remélnek, hanem azért, mert őszintén szeretnének tenni a városukért és a községükért — vázolta a helyzetet Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke a Zentán megtartott lakossági fórumon.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..