home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Nem adtam fel”
MTVA
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
„Nem adtam fel”

Kállay-Saunders András képviseli Magyarországot a Running című dallal az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon május 6-a és 10-e között Koppenhágában — A Dal című magyar válogatóverseny február 22-ei döntőjében, az M1-en és a Duna World csatornán élőben sugárzott show-műsorban a nyolc finalista mezőnyét négyre szűkítette a négytagú bírálóbizottság. A tévénézőktől végül Kállay-Saunders András Running című száma kapta a legtöbb SMS-szavazatot. A dal szerzője maga az előadó és Szakos Krisztián.

A válogatóversenybe 435 dalt neveztek, közülük harminc jutott az elődöntőbe, tizennyolc a középdöntőbe, onnan pedig nyolc a döntőbe.

A legjobb négy között volt Bogi a We All, a Fool Moon az It Can't Be Over, valamint Király Viktor a Running Out of Time című dallal. Kállay-Saunders András, a huszonkilenc éves, New York-i származású énekes — akinek édesapja Fernando Saunders világhírű amerikai producer, basszusgitáros, énekes, dalszerző — a zsűritől és a közönségtől is a legmagasabb pontszámot kapta.

„Az idén harmadszor indultam A Dalban. Nem adtam fel, és szerintem az emberek is látták, hogy nagyon szeretném képviselni Magyarországot az Eurovízión. Az is lehet, hogy megérintette őket az előadásom őszintesége és hitelessége” — mondta az énekes az MTI-nek, miután újra elénekelte a győztes dalt a verseny végén.

Kitért arra is, hogy ha nem ő volna a győztes, akkor jövőre is elindulna. „Már gondolkoztam is rajta, hogy milyen dalt kellene írni” — mondta. A Running témája komoly, a dal a gyerekek elleni erőszakról szól. A szomorú, igaz történet az énekes egyik amerikai barátjával esett meg. „Szakos Krisztiánnal ültünk a stúdióban, ő zongorázott valamit, én meg elkezdtem énekelni rá, és amikor visszahallgattam, eszembe jutott egy történet, melyet a barátom mesélt a gyerekkoráról. A szöveget azonnal elkezdtem írni” — idézte fel a dal megszületésének történetét.

Kállay-Saunders András tavaly a My Baby című dallal a bírálóbizottságtól a legtöbb pontot kapta, a közönség azonban akkor nem őt, hanem ByeAlexet választotta.

Mint az MTI-nek kifejtette: A Dal elő- és középdöntőjében, valamint a döntőben is ugyanúgy adta elő a szerzeményt, és nem gondolja, hogy változtatni kellene rajta.

A bizottságban Rúzsa Magdi és Kovács Kati énekesnő, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető és Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese kapott helyet. A döntőben fellépett a Muzikfabrik együttes, amely az online akusztik szavazás nyerteseként adta elő This Is My Life című számát. A színpadra lépett ByeAlex, A Dal digitális kommentátora is, aki tavalyi versenydala, a Kedvesem különleges változatát énekelte el az MR Szimfonikusok kíséretében. Az eredeti verzió a 10. helyen végzett a 2013. évi malmői Eurovíziós Dalfesztiválon.

„A színvonal évről évre érezhetően nő. Kállay-Saunders András megérdemelte a győzelmet, sőt, már az előző két évben is ott állhatott volna az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán” — értékelt Rákay Philip, a bírálóbizottság elnöke.

Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese megköszönte a nézők aktivitását, a mintegy százötvenezer szavazatot, és annak a több mint kétszáz embernek a munkáját is, amely elengedhetetlen volt a produkció megszületéséhez.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett Eurovíziós Dalfesztiválon harminchét ország vesz részt. A május 6-a és 10-e között megrendezésre kerülő dalfesztivál helyszíne Dánia, tavaly ugyanis Malmőben a dán énekesnő, Emmelie de Forest nyert Only Tears című dalával.

Az 1956 óta létező verseny legjobb magyar helyezését Bayer Friderika nyerte el Jenei Szilveszter Kinek mondjam el vétkeimet? című szerzeményével 1994-ben — Dublinban ő lett a negyedik. A verseny korábbi indulói közül sokan váltak világsztárrá, pl. a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

A Running című dalnak az első koppenhágai elődöntőben szurkolhatunk május 6-án.        

(MTVA - Galos M. Samu felvételei)  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..