home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Neked gyúlnak a fények…”
(m. k. o.)
2014.11.19.
LXIX. évf. 47. szám
„Neked gyúlnak a fények…”

IV. Szűcs Imre gyermekversmondó verseny Törzsudvarnokon — November második szombatja a (vajdasági) versmondás és versmondók ünnepe volt, hiszen több helyszínen különféle vetélkedőket tartottak. Bácsfeketehegy a Záporka elnevezésű rendezvénynek adott otthont, immár kilencedik alkalommal. A kishegyesi Kátai-tanyán a II. Délvidéki Sajó Sándor hazafias versmondó versenyen találkoztak a szavalók.

Magyarországon, Győrött az amatőr versmondás legmagasabb kitüntetéséért, a Radnóti-díjért küzdöttek legjobbjaink, és a bánáti Törzsudvarnok is ünnepelhetett…

Itt, Szűcs Imre szülőfalujában tartották meg ugyanis a költőről, a Jó Pajtás egykori munkatársáról elnevezett gyermekversmondó versenyt, mely — Pál Károly, a rendezvény megálmodójának szavaival élve — a vajdasági magyar költészet éltetését segíti. A rendezvényre ezúttal is a tavaly megjelent, Bordás Győző által szerkesztett Ezüsttulipán című vajdasági gyermekverseket tartalmazó antológiából készülhettek az általános iskolás fellépők.

A vetélkedőt az udvarnoki Művelődési Házban rendezték meg, melyet ezúttal jól befűtöttek és kicsinosítottak a helybéli szervezők, az udvarnoki Szűcs Imre Magyar Oktatást és Művelődést Fejlesztő Társulás aktivistái. Színes krizantémok füzére díszítette a színpadot, a kis nebulókat pedig házilag készített kifli és meleg tea várta.

A vajdasági vers sajátos ünnepére tizenhat településről 67 fellépő nevezett be. Szabadkai, nagykikindai, kishegyesi, szentmihályi, magyarcsernyei, zentagunarasi, topolyai, temerini, óbecsei, péterrévei, palicsi, tóbai, muzslyai, magyarittabéi és tordai versenyzők érkeztek a bánáti faluba.

Az egybegyűlteket Óvári Dániel gitármuzsikája fogadta, majd ezután Pál Károly mondta el köszöntőjét. Lázár Jenő Begaszentgyörgy község nevében üdvözölte a jelenlévőket.

— Szűcs Imre főleg gyermekverseket írt. Udvarnokon született, és ez adta az ötletet egy úgynevezett bácskai—bánáti találkozóhoz, melyen a két tájegység magyar iskolásai megismerkedhetnek egymással. A település és a rendezvény is azt szimbolizálja, hogy mindig adva van az újrakezdés lehetősége, mindig van rá mód, hogy magyarságunkat megőrizzük.
A gyermekversmondók megmérettetését a Jó Pajtás szerkesztősége — Nagy Magdolna fő- és felelős szerkesztővel az élen — a Magyar Szó Kft.-vel, valamint Begaszentgyörgy és Kishegyes község önkormányzatának támogatásával szervezte meg.
A fellépők négy korcsoportban mutatkoztak be. A bírálóbizottság (Molnár Krekity Olga Radnóti-díjas versfelkészítő pedagógus, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alapító elnöke, Kovács Jolánka muzslyai könyvtáros és mgr. Bordás Győző író) az 1—2., a 3—4., az 5—6. és a 7—8. osztályosok közül választotta ki a legjobbakat.

A részvevők oklevelet kaptak, a győztesek és a felkészítő tanárok pedig könyvjutalomban részesültek.
A verseny végén a szervezőbizottságtól megtudtuk, hogy az V. Szűcs Imre gyermekversmondó versenyt — mely egyúttal a Jó Pajtás gyermeklap 45. jubileumi nyelvművelő versenyének is számít — 2015. november 7-én, szombaton tartják meg, ugyancsak Törzsudvarnokon (Banatski dvoron), de minden bizonnyal már új helyszínen.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..