home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nehéz szülés volt
Talpai Lóránt
2012.06.27.
LXVII. évf. 26. szám

Megszületett a görög kormányMeglehetősen nehéz szülés volt, de végül sikerült. Megállapodásra jutottak a görög pártok, így az országnak újra van kormánya. ''Görögországnak van kormány” - jelentette ki Evangelos Venizelos, a görög szocialisták, azaz a PASOK vezetője, miután befejezte a...

Megszületett a görög kormány

Meglehetősen nehéz szülés volt, de végül sikerült. Megállapodásra jutottak a görög pártok, így az országnak újra van kormánya. ''Görögországnak van kormány” - jelentette ki Evangelos Venizelos, a görög szocialisták, azaz a PASOK vezetője, miután befejezte a tárgyalásokat Antonis Samarasszal, a választásokon győztes konzervatív párt vezérével. A két pártelnök meggyezésével véget ért Görögországban a hét hete tartó politikai hercehurca. Antonis Samaras a miniszterelnöki esküjét is letette, és kijelentette: ''Isten segítségével mindent meg fogunk tenni, hogy kivezessük az országot a válságból. Holnap arra fogom kérni a kormányt, hogy keményen dolgozzon, és kézzelfogható reményt adjon a görög népnek”. A két nagy párt alkotta koalícióhoz egyébként még csatlakozott a Demokratikus Baloldal, azaz a Dimar is, így a három pártnak összesen 179 helye van a 300 fős parlamentben. Az Új Demokrácia 129, a Paszok 33, a Dimar pedig 17 mandátumot szerzett a választásokon.

Rio+20 - konferencia a fenntartható fejlődésről

A fenntartható fejlődés előmozdításához elengedhetetlen a nemzetközi közösség összefogása, hangsúlyozták az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 tanácskozásán felszólaló állam- és kormányfők Brazíliában. Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár a konferencia plenáris ülésén tartott beszédében kiemelte, hogy a jelen levő országok ki szeretnék dolgozni az úgynevezett fenntartható fejlődés programját. A fenntartható fejlődés céljait egyebek mellett a szegénység csökkentésért, a fenntartható fejlődés, fogyasztás és termelés megteremtéséért fogalmazzák meg. ''Ideje felülemelkedni a nemzeti érdekeken, átfogó, hosszú távú jövőképet kell kialakítani” - hangoztatta az ENSZ főtitkára. Wen Jiabao kínai kormányfő a konferencián mondott beszédében a nemzetközi közösség összefogását sürgette, és mint fogalmazott: ''Kína mint az egyik legnagyobb fejlődő ország kész kivenni a részét a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítésekből. Az országoknak mindenképpen partnerekként kell együttműködniük, a közös, de megkülönböztetett felelősségvállalás elve alapján. A fenntartható fejlődés befektetés a jövőbe, lehetőség arra, hogy úgy alakítsuk a jövőt, ahogyan szeretnénk”.

Általános sztrájk Olaszországban

Általános sztrájkba kezdtek Róma és Milánó utcáin az olasz szakszervezetek. A tüntetők Mario Montinak és kormányának a megállítását követelték. Leállították a metró- és buszközlekedést. A sztrájk a római repülőtéren a járatok jelentős késését okozta, a milánói Malpensa és Linate repülőtéren pedig a forgalom teljes leállását, mivel itt a szakszervezetek a repülőterek privatizációja ellen is tüntettek. Fabrizio Tomaselli, a legnagyobb olasz alapszakszervezet vezetője elmondta, hogy a munka törvénykönyvének legújabb módosítása ellen tüntettek. ''Nő a munkahelyek bizonytalansága, de nőnek az adóterhek is, miközben éppen a válságban csökken a szociális amortizációs eszközök ereje” - hangoztatta Tomaselli.

Egyiptom - Mursi az új államelnök, Mubarak súlyos állapotban van

Mohammed Mursi, a Muzulmán Testvériség jelöltje lett Egyiptom új államfője, miután csekély különbséggel legyőzte vetélytársát az elnökválasztás második fordulójában. Mursi az érvényes szavazatok 51,7 százalékát kapta, mintegy 13 millió voksot. Riválisára, Ahmed Safíkra 12 millióan szavaztak. Mindeközben az egykori mindenható kormányzó eléggé rossz bőrben van. Kómába került, de már lekapcsolták a lélegeztetőgépről, és működnek a létfontosságú szervei. Korábban a haláláról szóló híresztelések is napvilágot láttak, de ezt a beteg egyik ügyvédje és az országot irányító katonai tanács egyik illetékese cáfolta. A rendelkezésre álló eddigi információk birtokában elmondható: a volt elnök jelenleg nincs tudatánál, orvosai szerint állapota súlyos, de stabil.

Újabb túszdráma Toulouse-ban

Bizonyára sokan emlékeznek még a nemrég lezajlott toulouse-i tragikus eseményekre. Ezúttal akár újból megismétlődhettek volna, miután négy embert túszul ejtett egy magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi. A túszejtő a rendőrség elit alakulatának a helyszínre vezénylését követelte, a kommandósokkal szeretett volna tárgyalni. A kommandósoknak azonban tárgyalás nélkül sikerült elfogniuk a terroristát, aki ugyan az akció során megsérült, de a túszok sértetlenül kiszabadultak. A túszejtő lánytestvére, aki a helyszínen segítette a kommandósok munkáját, elmondta, hogy testvére 26 éves, kiegyensúlyozatlan személyiség, intézetben nőtt fel, pszichés zavarokkal küzd, dühöt és félelmet érez a külvilággal szemben. A nő elmondta, hogy testvére nem túl vallásos: a vallásukat gyakorló muzulmánokkal ellentétben vele együtt jár szórakozni, s mindketten fogyasztanak alkoholt”.

Adrian Nastase öngyilkosságot kísérelt meg

Lőfegyverrel sebesítette meg magát a volt román miniszterelnök, miután a román legfelsőbb bíróság - megerősítve az első fokon hozott ítéletet - befolyással való visszaélés vétsége miatt jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A román hírügynökségek értesülései szerint Nastase abban a pillanatban lőtte nyakon magát, amikor a rendőrök beléptek a szobájába. A mentők az öntudatánál levő Nastasét a Floreasca sürgősségi kórházba szállították.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..