home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nehéz csoportban a szerbek
Tóth Tibor
2022.05.30.
LXXVII. évf. 21. szám
Nehéz csoportban a szerbek

Április 1-jén Dohában kisorsolták a labdarúgó-világbajnokság csoportjainak beosztását. Szerbia válogatottja rendkívül nehéz csoportba került, hiszen a Sasok Brazíliával, Svájccal és Kamerunnal mérkőznek meg a november 21-e és december 18-a között megtartandó világbajnokságon. A sorsolásról és az esélyekről Csizmár Zsolt labdarúgó-szakértővel beszélgettem.

* Az A csoportban a házigazda Katar, Ecuador, Szenegál és Hollandia kapott helyet.

— Első látásra a csoport valamelyest gyengébbnek tűnik a többi kvartettnél. Ecuador, Szenegál és Hollandia erősebb játékerőt képvisel a házigazdáknál. Katar minden bizonnyal óriási segítséget kap a lelátóról, de nem gondolom, hogy ebben a mezőnyben jelentősebb eredményt érhet el. A felsorolt három válogatott minden bizonnyal kiélezett meccseket fog vívni egymással, a Szenegál—Hollandia nyitó párharc is izgalmasnak ígérkezik. Elvárásaim szerint ebben a csoportban gólgazdag mérkőzéseket láthatunk. A papírforma szerint Hollandiának tovább kellene jutnia, a 2. helyért pedig Szenegál és Ecuador harcol, utóbbi válogatott a dél-amerikai selejtezők során bizonyította, hogy erős, hiszen a brazilok és az argentinok mögött a 3. helyen végzett.


Csizmár Zsolt

* A B csoportban Anglia, Irán, az Egyesült Államok és a Wales—Skócia-/ Ukrajna-párharcok továbbjutója szerepel.

— Ellentétben az A csoporttal ez egy kőkemény mezőny. Itt van egy nagyon jó formában lévő angol válogatott, mely a legutóbbi Eb-n ezüst-, a vb-n bronzérmet szerzett, és itt is a továbbjutás legnagyobb esélyese. Az irániak a legutóbbi néhány világbajnokságon is szerepeltek, és jó benyomást keltettek. Rettenttő kemény a védelmük, és nagyon nehéz ellenük játszani. Az elmúlt időszakban igen szoros, egygólos vereségeket szenvedtek, sok döntetlent játszottak, a nagyoknak is képesek megkeseríteni az életét. Az Egyesült Államok sem lebecsülendő, és az angoloknak mindenképp komolyan kell venniük minden egyes találkozót. Ha a még ismeretlen hármasból egy szigetországi válogatott jutna ki, akkor bizony nem kell ecsetelni, hogy egy angol—walesi vagy angol—skót ütközet mekkora presztízscsatát hozna a világbajnokságon. Kevesebb gólt várok ebben a csoportban, elég sok döntetlent érzek.

* A C csoportot Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó és Lengyelország alkotja.

— Senkit sem szabad lebecsülni, de a szaúdiak egy picit kilógnak a csoportból. A többi három válogatott közül bárki bárkivel játszik, az egy igazi focicsemege lesz. Argentína próbál visszatérni a régi kerékvágásba, a négy évvel ezelőtti vb-n szenvedett, most a csoportot mindenképp szeretné megnyerni. Mexikó nagyon labilis együttes, képes a legerősebbeket is legyőzni, de a gyengébbektől is kikapni. A lengyelek rendre kijutottak az elmúlt világversenyekre, de nem tudtak maradandót alkotni, hiszen a csoportmeccsek során általában kiestek. Biztos vagyok benne, hogy ennek véget szeretnének vetni.

* A D csoportban Franciaország, Dánia, Tunézia, valamint az Egyesült Arab Emírségek — Ausztrália-/Peru-mérkőzések győztese játszik majd.

— A francia és a dán válogatott az elmúlt világbajnokságon is egy csoportba került, ha Peru is kijut, akkor majdnem megismétlődik a négy évvel ezelőtti csoportbeosztás. A pótselejtező teljesen nyílt, mindhárom válogatott egyenlő esélyekkel indul. Papíron a franciák számítanak az első számú favoritnak, rengeteg sztárjátékossal játszanak. Több szakember szerint a dán válogatottra nagyon oda kell figyelni, egy picit az 1986-beli és az 1992-beli válogatotthoz hasonlítják. A selejtező csoportban mind a tíz mérkőzését megnyerte, a nyári Eb-n elődöntőt játszott, a közelmúltban barátságos mérkőzésen a szerbeket is lefocizta a pályáról. Tunézia kellemetlen stílusú focit játszik, nem könnyű betalálni a kapujába.

* Az E csoport négyese a következő: Spanyolország, Németország, Japán és a Costa Rica — Új-Zéland-selejtező győztese. A továbbjutást illetően talán ez a legsimább csoport.

— A német és a spanyol válogatott kimagaslik a csoportból, de Japánnal vigyázni kell, mert jó játékerőt képvisel, és sosem tudni, mikor okoz meglepetést. A pótselejtezős pár mindkét válogatottja gyengébb, így bármelyikük is jut ki a vb-re, nem hiszem, hogy beleszól a továbbjutásba. A csoport rangadója, a spanyol—német mérkőzés igazi csemege lesz, egy parázs európai rangadó.

* Az F csoportban a belgákat és a horvátokat Marokkó és Kanada mellé sorolták be.

— A belgák az elmúlt tíz évben szép eredményeket értek el, de mindig hiányzik egy kis plusz, hogy döntőbe kerüljenek, vagy megnyerjenek egy nagy tornát. Kanadáról csak pozitívumokat lehet mondani, mert a selejtezőket remekül lejátszotta. 1986 után jutott ki ismét, és a csapat nem turistaként utazik Katarba. Úgy vélem, alaposan megnehezítheti a többiek dolgát. Marokkó a legerősebb észak-afrikai válogatott, melyet Vahid Halilhodžić szövetségi kapitány jól összerakott, és akkor még nem is beszéltünk a horvátokról, akikről tudjuk, mire képesek. Megkockáztatom, hogy a csoportban akár körbeverést is láthatunk.

* Az E csoportban Szerbia Brazíliával, Svájccal és Kamerunnal mérkőzik, egy kivétellel ugyanaz a csoport, mint a legutóbbi vb-n. Nem lesz könnyű dolga Dragan Stojković válogatottjának.

— Nehezebb a csoport, mint négy évvel ezelőtt. Brazília sokat fejlődött a legutóbbi vb óta, sokkal erősebb lett, Svájc ma már egy stabil, kiváló játékosokból álló válogatott, mely kellő tapasztalattal is bír, Kamerun pedig nagyon kellemetlen csapat. Most nehezebb dolga lesz a szerb válogatottnak. Kemény mérkőzésekre számítok, minden egyes gólnak nagy jelentősége lesz. A braziloktól a csoport megnyerését várják, de minden csoportellenfelükkel nehéz dolguk lesz, és az is lehetséges, hogy az utolsó fordulóig nyitott marad a továbbjutás kérdése a csoportban.

* A H csoportban Portugália, Ghána, Dél-Korea és Uruguay szerepel.

— Kiegyensúlyozott a mezőny, bármi megtörténhet. Dél-Koreát sem szabad félvállról venni, emlékezzünk csak az elmúlt vb-re, amikor a címvédő németeket 2:0-ra verte. Uruguay simán jutott ki a vb-re, kiváló játékosok kaptak helyet a keretben, Ghána az egyik legerősebb afrikai válogatott, a portugál Cristiano Ronaldónak pedig az egyik utolsó, ha nem az utolsó nagy tornája lesz ez a vb.

* A világbajnokságnak több nagy hiányzója lesz, akik nélkül korábban el sem képzelhettünk egy-egy vb-t.

— Számomra az olasz válogatott egy óriási kérdőjel. 2018-ban sem volt ott a vb-n, az Eb-t teljesen megérdemelten megnyerte, majd ismét hullámvölgybe került, és nem jutott ki a világbajnokságra. Ekkora hullámvölgyek nem jellemzőek a topválogatottakra. Nem jutottak ki Katarba azok az afrikai válogatottak, amelyek korábban rendre szerepeltek a legrangosabb seregszemlén, mint például Nigéria, Egyiptom vagy Elefántcsontpart. Még sohasem volt kiegyensúlyozottabb a mezőny, mint most, nem látok olyan válogatottakat, amelyek jelentősen kiemelkednének a többiek közül. A foci-vb-t a kézilabda-Eb-hez hasonlítanám, hiszen itt is legalább hét-nyolc válogatott esélyes az aranyéremre. Mint ismeretes, nem a nyáron, hanem késő ősszel rendezik meg a vb-t egy új helyszínen, Katarban, a nemzeti bajnokságok közepette, azaz nem a két idény közötti szünetben, mint eddig mindig. A szövetségi kapitányoknak a vb előtt mindössze egy hét áll rendelkezésükre, ennyi idő alatt kell felkészíteniük az együtteseket, ami óriási kihívásnak számít. Kérdés, milyen formában érkeznek a játékosok, hogyan állnak a sérülésekkel, tehát sok a talány. Felkészülési mérkőzésekre nem biztos, hogy lesz idő, így az európai válogatottak a Nemzetek Ligájának találkozóin hangolhatnak a vb-re. A csoportmeccsek alatt napi négy mérkőzést követhetünk figyelemmel, 11-től 22 óráig ülhetünk a tv előtt, a csoportrangadókat 20 órakor kezdik. Kíváncsian várom már a torna kezdetét, és egy jó, kiegyenlített világbajnokságra számítok.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..