Néhány helyen meg kell ismételni a szavazást, nem közöl végleges eredményeket a választási bizottság
MTI
2020.06.26.
LXXV. évf. 26. szám
Néhány helyen meg kell ismételni a szavazást, nem közöl végleges eredményeket a választási bizottság

Mivel több helyen is meg kell ismételni a parlamenti választásokat, a szerbiai választási bizottság (RIK) egyelőre nem tudja közölni a június 21-i voksolás végleges eredményeit, csütörtökön azonban nyilvánosságra hozta a legfrissebb részeredményeket.

A korábbi választásokkal ellentétben, az idei évben a RIK nem hozott létre külön internetes oldalt, amelyen követni lehet a feldolgozott szavazatokat, és a választási bizottság újonnan kinevezett vezetője a korábbi elnököktől eltérően sajtótájékoztatót sem tart gyakran, így médiajelentések szerint senki nem láthat bele a testület munkájába, és az eredmények alakulásába.
A múlt vasárnapi voksolás előzetes eredményeit hétfő délután 70,57 százalékos feldolgozottság mellett közölték, csütörtökön pedig azt is tudatták, nem várhatók 20 óráig a végleges eredmények, mert néhány helyen meg kell ismételni a szavazást. Emellett közölték azokat az előzetes eredményeket is, amelyek 85,32 százalékos feldolgozottság mellett születtek. Az előzőekhez képest nem sok változás történt.
A legfrissebb eredmények alapján a választásokat fölényesen megnyerő jobbközép Szerb Haladó Pártnak (SNS) 190 képviselője lesz a 250 tagú belgrádi parlamentben. Ez 23-mal több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges.
A második helyen a balközép Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 32 mandátummal. Az országgyűlésben rajtuk kívül egyetlen szerb szereplő jutott be, Aleksandar Šapić olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listája 11 mandátumot szerzett.
A képviselőházba emellett négy nemzeti kisebbségi lista jutott be. Az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig szintén 2, illetve 3 politikusa ülhet be a parlamenti padsorokba. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség a legfrissebb adatok szerint az eddigi négy helyett kilenc képviselővel fog rendelkezni.
A választás éjszakáján a győzelmet ünneplő Szerb Haladó Párt elnöke, Aleksandar Vučić államfő bejelentette, minden bejutó párttal partnerségre kíván lépni. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy - mivel az SPS korábban is koalíciós partnere volt az SNS-nek, Aleksandar Šapić pedig többször is kijelentette, hogy nem zárkózik el attól, hogy a kormánykoalíció részévé váljon -, hogy feltehetően nem lesz ellenzék az új összetételű parlamentben.
A várakozások szerint legfeljebb az albán kisebbségi párt és az egyik bosnyák párt lesz az, amely elutasítja az SNS felé nyújtott kezét.
A választási bizottság tájékoztatása szerint a részvételi arány 50,55 százalékos volt.
A voksolást várhatóan a jövő héten ismételhetik meg ott, ahol szabálytalanságokat észleltek.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..