home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Negyvenöt éves a Szabadkai Rádió
LACKÓ VARJÚ Sára
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
Negyvenöt éves a Szabadkai Rádió

Fennállásának 45. évfordulóját ünnepelte a Szabadkai Rádió a múlt héten. A szabadkai városháza dísztermében megtartott igazgatóbizottsági nyílt ünnepi ülésen Slaviša Grujić, tartományi kormányfőhelyettes, művelődési és tájékoztatási titkár, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Maglai Jenő polgármester, Radmilo Todosijević, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke gratulált az intézmény évfordulója alkalmából.

A felszólalók méltatták az ott dolgozók tájékoztatás terén végzett munkáját, és kiemelték, hogy a rádió fontos szerepet tölt be a város környékén élők életében.

Pásztor István a média magánosítása ellen érvelt:

Fontosnak tartom, hogy az önkormányzat következő évi költségvetésében megteremtődjenek azok a feltételek, amelyek által megvalósulhatnak a rádió működéséhez szükséges műsorok. Ez elemi érdekünk.

— Ilyenkor nemcsak a múltról, hanem a jelenről és a jövőről is beszélnünk kell. A VMSZ és a vajdasági parlament azért száll síkra, hogy ne folytatódjon az a gyakorlat, amelynek katasztrofális következményeivel az elmúlt években szembesültünk. A magánosított médiumok rövid időn belül megszűntek, a kisebbségi médiumok elsorvadtak, és porrá zúzódott mindaz, amit az elődök évekig, sőt évtizedekig építettek. Ennek a gyakorlatnak az újraélesztése egy önpusztító folyamatot indítana el. Mindent meg kell tennünk tehát azért, hogy ez ne történjen meg. Közülünk majdnem mindenki a Szabadkai Rádió műsorain nőtt fel. A rádió a családi élet része: nemcsak tájékoztat, hanem olyan kulturális, irodalmi, sport és egészségügyi tartalmakkal tölti meg az étert, amelyek régen is jelentősek voltak, és még mindig azok. Fontosnak tartom, hogy az önkormányzat következő évi költségvetésében megteremtődjenek azok a feltételek, amelyek által megvalósulhatnak a rádió működéséhez szükséges műsorok. Ez elemi érdekünk. Tisztában vagyok vele, hogy kevés a pénz, de nem vagyunk annyira szegények, hogy az értékeinket veszni hagyjuk — nyilatkozta lapunknak Pásztor István

Maglai Jenő elmondta, hogy az önkormányzat törekedni fog rá, hogy ne szűnjön meg az anyagi támogatás, sőt növekedjen, mert fontos, hogy a Szabadkai Rádió magas színvonalon lássa el feladatait.

— Az önkormányzati alapítású, 45 éves rádió igen különleges: kevés olyan elektronikus médium van országunkban, amely öt nyelven sugározza műsorait. Úgy gondoljuk, hogy a rádió akkor tudja igazán teljesíteni a feladatát, ha közszolgálatiként működik. A szabadkaiaknak is érdekük, hogy ez a médium fennmaradjon, nemcsak informatív programokat sugároz ugyanis, hanem oktat, nevel és ebből kifolyólag fontos társadalmi szerepet is vállal — hangsúlyozta a polgármester.

Toni Bedalov, a Szabadkai Rádió igazgatója elmondta, hogy a rádió 1968. november 28-án kezdte meg műsorainak közvetítését. Naponta sugároz szerb, horvát és magyar nyelvű műsorokat, heti rendszerességgel pedig német nyelvű műsort.

— A magánosítás számunkra elfogathatatlan, az eddigi tapasztalatokból ugyanis azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a privatizációs folyamaton átesett médumok 80 százaléka megszűnt, vagy az összeomlás szélén áll. Ez nem megengedhető, ezért a magánosítás ellen és az alkalmazottak további foglalkoztatásáért harcolunk — fejtette ki az igazgató.

A privaticázió ellen a Magyar Nemzeti Tanács, a Horvát Nemzeti Tanács, a Német Népi Szövetség, a Bunyevác Információs Központ, valamint a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének képviselői is felszólaltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..