home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Negyed évszázada létezik a Nagybecskereki Egyházmegye
Kónya-Kovács Otília
2011.09.21.
LXVI. évf. 38. szám
Negyed évszázada létezik a Nagybecskereki Egyházmegye

Dr. Német László nagybecskereki megyés püspök szeptember 15-én sajtótájékoztatót tartott az egyházmegye 25 éves jubileumi ünnepsége kapcsán, amelyet szeptember 24-én tartanak meg. Az újságíróknak elmondta, hogy ezen a vidéken 1030-tól létezik szervezett egyházi élet, hiszen államalapító kir...

Dr. Német László nagybecskereki megyés püspök szeptember 15-én sajtótájékoztatót tartott az egyházmegye 25 éves jubileumi ünnepsége kapcsán, amelyet szeptember 24-én tartanak meg. Az újságíróknak elmondta, hogy ezen a vidéken 1030-tól létezik szervezett egyházi élet, hiszen államalapító királyunk, Szent István ekkor létrehozta a Csanádi Egyházmegyét, és a Bánság ehhez az egyházmegyéhez tartozott egészen 1923-ig.
- Az első világháború után 1918-ban megalakult a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, de csak 1923-ban kötött szerződést a Szentszékkel, a Vatikánnal, és a királyság engedélye alapján a Szentszék megalapította a belgrádi érsekséget, valamint ennek részeként a bánáti apostoli kormányzóságot. 1924-től volt egy Nagybecskereken lakó apostoli kormányzó, akit később az első belgrádi érseknek nevezett ki az akkori pápa. Ez a helyzet egészen 1971-ig tartott, amikor a bánáti apostoli kormányzóság egy lépést tett előre: a Szentatya kinevezte Jung Tamás nagybecskereki plébánost apostoli kormányzóvá, de már címzetes püspöki titulussal. Az egyházmegye csak akkor alakul meg szabályosan, és független jogi személyként, amikor püspöki rangra emeli a Szentszék vagy a pápa. Ez nálunk 1986. december 16-án történt meg, Boldog II. János Pál pápa alapította meg az egyházmegyénket, első püspökévé 1988 januárjában msgr. Huzsvár László akkori újvidéki plébánost nevezte ki - mondta a püspökatya.
Hozzáfűzte, hogy a jubileumi előkészület három egyházi évig tartott, és mindegyike a keresztény élet egy-egy fontos jellegzetességére - az igehirdetésre, az istentiszteletre és a tevékeny szeretetre - összpontosított.
- Az egyházi ünnepségsorozatot két nagy szentmisével szeretnénk lezárni. Az elsőt Szent Gellért napján, szeptember 24-én 10 órakor tartjuk a székegyházunkban, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek fogja bemutatni magyar nyelven az egyházmegye lelkipásztoraival és a meghívott papokkal együtt. Két hét múlva, október 8-án, ugyancsak 10 órai kezdettel Josip Bozanić bíboros, zágrábi érsek fogja bemutatni a horvát nyelvű szentmisét - vázolta a terveket dr. Német László.
A két mise valójában hálaadó szentmise lesz, amelyen megköszönik az Istennek azt a kegyelmet, hogy nagybecskereki székhellyel önálló püspöksége van az egyházmegyének. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 25. évforduló napjára, ez év december 16-ára ugyancsak egy sajtótájékoztatót tervez a püspökatya, amikor majd bemutatják a püspökség sematizmusát, az áttekintő könyvet az életükről, a múltról, a jövőről, a tervekről. Ugyanakkor más rendezvényekre is sor kerül, például a Városi Múzeumban kiállítás nyílik az egyházmegye területén összegyűjtött liturgikus kellékekből.
A 25 éves jubileumra való tekintettel megalapították a Szent Gellért-díjat, amelyet világiak kapnak több évtizedes, önzetlen egyházi szolgálatukért, átadására pedig a szeptember 24-ei ünnepi szentmisén kerül sor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..