home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Négy jelölt van a kormányfői tisztségre
Tancsik Richárd
2022.07.14.
LXXVII. évf. 28. szám
Négy jelölt van a kormányfői tisztségre

Aleksandar Vučić szerb államfő a Pink TV műsorában elmondta, a kormányfői tisztségre négy jelölt van, továbbá arra törekednek, hogy a minimálbér értéke az év végéig elérje a 40 000 dinárt, illetve az átlagkereset 710 és 720 euró között legyen. Bejelentette továbbá, hogy az állam a nők negyvenöt éves koráig lehetővé fogja tenni a méhen kívüli mesterséges megtermékenyítési programban való részvételt.

Az új kormánnyal kapcsolatban kijelentette, sok új név szerepel majd, és négy lehetséges jelölt van a miniszterelnöki pozícióra.


Fotó: Tanjug/ Sava Radovanović

A kialakult globális helyzetre való tekintettel elmondta, Szerbia már be is vezette a rendkívüli állapotot, csak nem így nevezik, pánikra pedig nincs ok. A szerb államfő hangsúlyozta, folyik a Magyarországtól bérelt gáztározók feltöltése, és mindennap az energiahordozók beszerzésével foglalkoznak.

A földgázszükségletek kétharmadát már sikerült megoldani, most a másik egyharmad előteremtésén dolgozik a szerb kormány. A dízel üzemanyagból 77, benzinből pedig 65 napra elegendő tartalékkal bír az ország. Ami az áramellátást illeti, minden a szénkitermeléstől függ. 

Szerbia kordában tartja az államadósságot, hangzott el a beszélgetésben, valamint az is, hogy az államadósság jelenleg 53,6, míg az idei GDP 58 és 59 milliárd euró között lesz.

A műsorban az államfő Koszovó kérdését is érintette. Vučić biztos benne, hogy Priština szerbek elleni lépéseket tervez, és kiemelte, Szerbiánál jóval nagyobb hatalmakkal állunk szemben, melyek nem ismerik el Szerbia területi integritását. A Belgrád és Priština közötti tárgyalásokról szólva pedig elmondta, hogy senki sem hívta meg új tárgyalási fordulóra, és hozzátette, nem látja sok értelmét ezeknek a tárgyalásoknak, de a delegációnk mindig eleget fog tenni nekik.

Forrás: Szerbiai RTV, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..