home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Négy egyéni csúcs Tapolcán
Tóth Tibor
2023.03.27.
LXXVIII. évf. 12. szám
Négy egyéni csúcs Tapolcán

A palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub tagjai kiválóan szerepeltek a magyarországi Tapolcán, az Ultrappolca elnevezésű nemzetközi ultramaraton-versenyen. A palicsi futók a dobogóról ugyan lemaradtak, de mind a négyen új egyéni csúcsot értek el, ami elégedettséggel tölti el Jánosi Elvirát, a kis csapat edzőjét, a Paligo Palus Ultramaratonklub és a Szerbiai Ultramaraton-szövetség elnökét.

Kádár Lara és Lelenc Albert 6 órás váltóban álltak rajthoz, és 74,605 km-t teljesítve a 4. helyen zárták a versenyt.

— Egy kicsit nehéz volt a verseny, de azért tetszett. Szerettünk volna dobogón végezni, de ez most sajnos nem sikerült, a bronzérem mindössze 3,2 km-en, azaz egyetlen körön múlott. Futás közben előfordult néhány apróbb holtpont, de átlendültünk rajta, és futottunk tovább. Taktikánk annyi volt, hogy minden kör után váltottunk, tehát én futottam egy kört, majd a képzeletbeli váltóbotot Albertnak adtam, és így cserélgettük egymást végig. Következő versenyem március végén az újvidéki 10 km-es viadal lesz, melyet 45 perc alatt szeretnék teljesíteni. Ezzel minden bizonnyal felférnék a dobogóra — mondta Lara.


Kádár Lara (Vujinović Verona felvételei)

Albert elégedett a váltó teljesítményével, hiszen egyszer sem álltak meg, és mindketten beleadtak mindent, de ez most a 4. helyhez volt elég.

— Az elején jobban ment a futás, gyors is voltam, a vége azonban már sokkal nehezebbnek bizonyult. A 3,2 km-es köröket próbáltuk 15 percen belül lefutni, ami általában sikerült. Én is legközelebb Újvidéken állok rajthoz, ahol mindössze annyi elvárást fogalmaztam meg magammal szemben, hogy minél gyorsabban fussam le a távot. Hogy ez mire lesz elég, meglátjuk — vélekedik Albert.

A váltás pillanata: Kádár Lara és Lelenc Albert 

Bukovec Gergő a félmaratonon indult, ahol 1 óra 44 perces egyéni rekorddal, a dobogóról épphogy lemaradva, a 4. helyen ért célba.

— Függetlenül attól, hogy nem végeztem dobogós helyen, elégedett vagyok a helyezésemmel, mivel nekem a 21 km általában gyengébben ment. Tapolcán eddigi legjobb időeredményemen nagyon sokat javítottam, az 1:44-es idő minden előzetes várakozásomat felülmúlta. Meglehetősen nagy köröket teljesítettünk, így a körök száma nem érződött túl soknak. A korábbi versenyek alkalmával előfordult, hogy a táv közben valamennyit sétáltam is, most azonban végig futottam, a séta eszembe sem jutott. Nehezebbnek gondoltam a versenyt, utólag azt mondom, könnyebb volt, mint vártam. Újvidéken a 10 km-t 50 percen belül szeretném teljesíteni — tudtam meg Gergőtől.

Előzés a kör végén (jobbról Horváth Dániel, mellette Bukovec Gergő)

Horváth Dániel szintén félmaratonon indult, és 1 óra 49 perccel, mely új egyéni csúcs, a 8. helyen ért célba.

— Elégedett vagyok mind az időeredményemmel, mind a helyezésemmel, jobban sikerült a verseny, mint gondoltam. Várom már az újvidéki megmérettetést, ahol azzal a céllal állok rajthoz, hogy büszkék legyenek rám a szüleim — mondta Dániel.

Csoportkép edzés előtt

Jánosi Elvira, a csapat edzője kiemelte, hogy eddig általában egyedül vitte futóit a versenyekre, ami bizony nagy felelősséggel járt, most azonban Vujinović Verona személyében óriási segítségre lelt, aki fotózott, videózott, és a futam követésében, az adatok könyvelésében is szerepet vállalt.

— Sokszor úgy jöttünk haza a versenyekről, hogy a négy futó közül valamelyik egy picit csalódott volt, mert nem az elvártak szerint teljesített. Tapolcáról mindannyian elégedetten térhettünk haza, hiszen mindenki gyönyörűen futott, és egyéni csúcsot ért el. Egy picit fáj, hogy Gergő és a váltó lemaradt a dobogóról, megérdemelték volna a bronzérmet. Viszont Lara és Albert korosztályukban a legjobbnak bizonyultak, de a versenyen csak abszolút kategóriában hirdettek eredményt. Az átlagot nézve váltónk 4 percen belüli kilométereket teljesített, ami nagyon jónak számít — összegzett Elvira, majd elmondta, hogy az egyesületet és a szerbiai ultramaratont is nagy megtiszteltetés érte azzal, hogy Kádár Lara meghívást kapott a Veszprém vármegyében fekvő Gyepükajánra, az augusztusban rendezendő Európa-kupára. — Szinte teljesen új sportágról van szó. A versenyzők minden egész órában indulnak, és 6,2 km-t kell futniuk. A táv teljesítése után addig pihenhetnek, amíg újra egész órához nem érünk, ekkor újra el kell indulniuk a 6,2 km teljesítésére. Például, ha a versenyző délben állt rajthoz és fél egykor ért célba, akkor marad fél órája 13 óráig, a következő rajtig. Az nyer, aki tovább bírja, tehát előre nem tudni, meddig tart egy-egy verseny. Számunkra óriási megtiszteltetés, hogy Szerbiából egyetlenként Larát is meghívták erre az eseményre. Bízom benne, hogy Lara lesz az ultrafutás e válfajának hírnöke. A kislány hatalmas tehetség, ha továbbra is ilyen kitartó marad, akkor néhány éven belül ott lehet a világranglista élmezőnyében.

Tapolcán sokan rótták a kilométereket

Az újvidéki verseny után májusban a zombori félmaratonon állnak rajthoz a palicsi futók, majd június 3-án a klub saját versenye, a 6, a 12, a 24 órás, valamint az 50 és a 100 km-es országos ultramaraton-bajnokság következik, ahol Lara, Gergő és Dániel a 6 órás futamon állnak rajthoz, míg Albert 50 km-en próbál meg minél jobban szerepelni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..