„Négy égtáj, egy térkép
MTVA
2018.09.27.
LXXIII. évf. 38. szám
„Négy égtáj, egy térkép

Figyelemreméltó témákkal várják a Térkép készítői a nézőket szombaton a Dunán.

A torockói Duna-Ház programsorozatában Csiba László, neurológus professzor ad elő; a Rákóczi Szövetség ösztöndíjasai Nagybányán; A szülőföldön maradást segíti az adai Műszaki Iskola; Kárpátalján jótékonysági félmaraton; Székelyudvarhelyen megnyitották a „Helyénvaló” boltot.

Érdekes témákkal várja nézőit a Térkép szombati adása. A szélütésről, az orvos-beteg kapcsolatról és egyéb furcsaságokról címmel tartott nyilvános előadást Csiba László akadémikus, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke a torockói Duna-Házban, a VI. Neurológus Továbbképző Konferencia keretében. Az előadó közérthetően foglalta össze a szélütés megelőzésének, diagnosztikájának és kezelésének lehetőségeit laikusok számára. Az érműködés és a vérkeringés, valamint a mögöttük álló testi folyamatok megismerése segíthet a tudatos életszervezésben és a terápiás szituációkban - az egyénnek és a családnak egyaránt.


Fotó: Fodor Tibor

Mostantól a Máramaros megyei diákok is részesülnek beiratkozáskor a Rákóczi Szövetség ösztöndíjából, hasonlóan a Kárpát-medence több mint 8000 magyar iskolakezdőjéhez. Ez a lehetőség hatalmas összefogás eredménye; civilek és vállalkozók adományából tevődik össze a pénzalap. A műsor készítői Nagybányán jártak, ahol a Nagybányai Gyermekekért Alapítvány  is támogatja tanévkezdés alkalmából a családokat.

Délvidéken, a szülőföldön maradás érdekében, az adai Műszaki Iskola együttműködik a térségben működő, hasonló tevékenységi körrel rendelkező vállalatokkal. Az együttműködés elsődleges célja, hogy minél előbb, a gyakorlat útján is megismertessék az adott szakmát a középiskolás diákokkal. A duális képzés további előnye, hogy a tanulmányok befejezése után elhelyezkedési lehetőséget is nyújtanak a fiataloknak.

Zajlik az Ökumenikus Segélyszervezet már hagyományosnak mondható őszi adománygyűjtése a kárpátaljai rászorulók számára. A szervezet a legszükségesebb anyagi forrásokat nélkülözőknek igyekszik segítséget nyújtani. Mindazoknak, akik nem tudnak önerőből élelmiszert vásárolni, kiváltani szükséges gyógyszereiket vagy beszerezni a téli tüzelőt. Az adománygyűjtés mellett jótékonysági futást is szerveztek Kárpátalján, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a segítségnyújtás szükségességére. 

Udvarhelyen, a 10. Gyümölcsfesztiválon a környék  gyümölcseit, lekvárjait, gyümölcskocsonyáit is megkóstolhatták az érdeklődők. A rendezvény célja a közösségi gondolkodás erősítése, valamint a helyi termékek és az őshonos gyümölcsfajták  népszerűsítése.


Adás: Duna TV, 2018. szeptember 29. (szombat) 11:30

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..